Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen “Türkiye’de yazılım sektörünün dünya ortalaması olan yıllık yüzde 12,5 büyüme oranından daha fazla büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Buna göre 5 yıl içerisinde toplam sertifikalı ve sertifikasız test uzmanı sayısının 10 bine çıkacağını öngörüyoruz” dedi. Yitmen’in öngörüsünü onaylar nitelikteki ISTQB Uluslararası Yazılım Testi Uygulamaları Raporu da yazılım testi sektöründeki istihdam artışına dikkat çekiyor.
ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) raporunda, Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından Türkiye’de verilen sertifika sayısının 2000’e yaklaşmış olduğu araştırma sonuçlarına yansıyor.
Yazılım Test ve Kalite Derneği ayrıca, sertifikalı uzmanlar dışında 2 bin ile 3 bin kişi arasında sertifikalı olmayan test uzmanının da sektörde yer aldığını belirtiyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, “Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin araştırma raporları ve analizlerine göre Türkiye’nin dünya ortalaması olan yıllık yüzde 12,5 büyüme oranından daha fazla büyüyeceğini öngörüyoruz. Buna göre 5 yıl içerisinde toplam sertifikalı ve sertifikasız test uzmanı sayısının 10 bine çıkacağını öngörüyoruz. Sektördeki büyüme ile birlikte yakın gelecekte hayatımıza Agile Tester, Model Based Tester, Test Process Engineer, Test Automation Engineer, Usability Tester, Mobile Tester gibi yeni unvanlar girecek. ISTQB raporunun kariyer hedefleri bölümündeki bilgiler ışığında, bugünün Test Uzmanlarının kariyerlerindeki ileriki adımlar Test Yöneticisi, Proje Yöneticisi, Geliştirme Yöneticisi ve hatta CTO/CIO şeklinde olacak” diye açıklamada bulundu.
İstihdam verileri sektör hacminin büyüdüğünü işaret ediyor
Raporun önemli kısımlardan bir diğeri ise önümüzdeki 1 yıl içinde şirketlerin yazılım testi bütçelerinde bekledikleri değişimler. Raporda yer alan şirketlerin yüzde 60’ı, yazılım testi bütçelerinde büyüme beklediklerini ifade ediyorlar. Bu büyümenin ne kadar olduğu araştırıldığında ise yüzde 14’lük bir yıllık büyüme beklentisi ortaya çıkıyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, “Dünya genelinde gayrisafi milli hasılanın yüzde 3 – 4 arasında büyüdüğü bir dönemde bahsedilen bu artışlar büyük bir kariyer ve istihdam potansiyelinin olduğunu gösteriyor” diyerek yorumda bulunuyor.
89 ülkede 3 bin 200’den fazla katılımcı ile yapılan araştırma sonuçlarının yer aldığı raporda ISTQB kendine ait bazı rakamları da açıkladı. ISTQB 2002 yılından beri toplam 400 binden fazla sertifika vermiş durumda. Yıllık 50 bin sertifika artışı ile sertifika alan yazılım testi profesyonellerinin yıllık artış oranı yüzde 12,5 olarak rapora yansıyor.