AVM’lerde “gezdikçe kazan” sistemini kuran ve geliştiren Boni, ziyaretçi sayıları ile profilleriyle ilgili önemli veriler de sağlıyor. Boni Kurucu Genel Müdürü Sarper Sılaoğlu, AVM ziyaretçilerinin gezdikçe kazanacakları sistemi anlattı. AVM’ye giren ziyaretçi sayısının da bu sistemle ölçümlendiğini ve analiz edilebildiğini belirten Sılaoğlu, böylelikle sadık müşteri yaratılabildiğine değiniyor.
Fulya BAYRAKTAR
Perakende sektörüne sunduğunuz yenilikçi bir fikir Boni… Nasıl doğdu Boni, biraz sizden dinleyebilir miyiz?
2011 yılında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nde Ar-Ge projesi olarak doğdu. Akademisyenlerin danışmanlığında ultrasonik ses teknolojisini kullanarak mikro konumlama yapabilen bir teknoloji geliştirdik. 2012 yılında ise ECE Grubu AVM’si olan Marmara Park’ta teknolojiyi kurarak, bütün AVM’yi mikro kapsama alanı altına aldık ve AVM içerisinde dolaşan müşterilerin alışveriş davranışlarını ölçümleyerek başladık.
Peki, sistemi alışveriş merkezlerine nasıl kuruyorsunuz, sistem nasıl çalışıyor?
Teknolojinin gelişmesiyle Apple firması 2013 yılında iBeacon ürününü duyurdu. Biz de BLE (Bluetooth Low Energy) teknolojisine geçiş yaptık ve Boni Beacon’ları ürettik. Kurulum şu şekilde oluyor, AVM’nin kapanış saatinden açılış saatine kadar bir gecede cihazların montajını yapıyoruz. Ertesi gün sistem çalışmaya başlıyor. Kurulumu yapılan Beacon’lar bize müşterilerin bulunduğu noktayı söyleyerek alışveriş davranışlarını ölçümlememizi sağlamakta.
Perakende sektörü kısa bir süre önce Boni ile tanıştı. Bu süreçte Boni’nin başarılı projelerini öğrenebilir miyiz?
Kısa bir süre içerisinde AVM’lerin elde ettiği müşteri alışveriş davranış analizi öncelikli başarılı projemiz olarak görebilirsiniz. Aynı zamanda AVM yönetimi içeride dolaşan müşterisinin alışveriş davranışlarını bildiği için anlık ödüllendirme ve teklifleriyle müşterilerini daha sadık olmalarını sağlayabildi. Boni kapsama altında olan her AVM’de müşterileri anlık ve her zaman değişebilen sürprizler beklemekte. Kısacası başarılı proje olarak her AVM için aynı şeyi söyleyebiliriz, alışveriş davranışı ölçümlemesi ve müşterileri anlık ödüllendirme.
Ziyaretçi analizi
Sistemin altyapısını kurmaktan daha da önemlisi, organizasyonu sağlamak. Burada görev AVM’lerin mi, yoksa organizasyonun tüm sorumluluğunu siz mi üstleniyorsunuz?
Evet sistemi kurmak çok kolay ama arkasında yatan teknik kısım bir hayli zor ve komplike. Tabii ki bu organizasyonu sağlamak Boni bünyesinde. AVM yönetimi canlı olarak müşteri davranışlarını analiz edebiliyor. Aslına bakarsanız iki tarafında sorumlulukları var, biz sadece büyük bir teknik destek olarak AVM yönetimine isteklerini verebilmekteyiz. Sahne arkası Boni, sahne önü her zaman AVM yönetimi.
Boni, AVM’lere neler katıyor? Sadık müşteri yaratma konusunda etkisini nasıl ölçümlüyorsunuz?
Yönetim, AVM’ye giren müşterilerini sayabiliyor, biz içeriye giren müşterilerin neler yaptıklarını onlara analiz edebiliyoruz. Sadık müşteri yaratma konusunda her AVM kendi müşterisini ödüllendirdiği için müşterilerin hediyelere olan duyarlılıklarından ölçümlemesini yapabiliyoruz.
Markalar Boni’den nasıl yararlanabiliyor?
AVM sistemi kurduktan sonra bütün kiracılarına bilgilendirme maili ve mektubu gönderiyor, mağazalara Boni tanıtımı yapıldıktan sonra Boni uygulamasında yer almak isteyen firmalar sisteme dâhil ediliyor. AVM sayımız arttıkça zincir mağazaların sisteme dâhil olması genel müdürlükleri tarafından yürütülüyor. İstediği AVM için istediği koşulda sisteme dâhil olabiliyor.
Boni’nin sistemi, AVM ve marka sadakat kartlarına entegre olabiliyor mu?
Kısa bir süre içinde pilot çalışmamız yapılacak, şu an aktif bir entegrasyonumuz yok ama testlerimiz devam ediyor.
Gelecek projelerinizi, hayallerinizi öğrenebilir miyiz? Boni’yi gelecekte nerede görmek istiyorsunuz?
Boni, yeni nesil bir alışveriş uygulaması… Kişilerin tercihlerine göre teklifler, indirimler, hediyeler sunarak gerek alışveriş esnasında gerek evinde-işyerinde kısacası her zaman bir alışveriş asistanı uygulaması olmasını hedefliyoruz. Tabii ki herkesin faydalı bir şekilde kullanabildiği uygulama olarak görmek istiyoruz.