Ana Sayfa Gündem Yatırımcılar ve markalar fuarda buluştu

Yatırımcılar ve markalar fuarda buluştu

Türkiye’de küçük de olsa bir sermayesi bulunan ancak hangi alana yatırım yapacağına karar veremeyen girişimci adaylarının “fırsat kapısı” olarak gördüğü “Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı” İstanbul’da açıldı. Yatırımcılar ve markalar fuarda buluştu.

15-18 Ekim tarihleri arasında Yeşilköy CNR ExpoFuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan ve bu yıl 13’üncü kez kapılarını açan fuara ulusal ve uluslararası ölçekte yaklaşık 350 firma katılıyor. Türk markalarının uluslararası arenada boy gösterebilmesine aracılık yapan çok sayıda yabancı yatırımcının da yer aldığı fuarın açılışına MalezyaTicaret Bakanı Hamzah Bin Zainudin da katıldı. Malezya Franchise Derneği de fuara Malezya kökenli 15 markayla iştirak ediyor. 22 bin metrekare alanda gerçekleşen fuar, franchise sektörünün her geçen yıl ne kadar geliştiğinin de bir göstergesi kabul ediliyor.

Malezya girişimcilerine tam destek
Fuarın açılışına Malezya Ticaret Bakanı Hamzah Bin Zainudin’in yan sıra Avrupa Franchise Federasyonu Başkanı Guy GRAS ve diğer yetkililer katıldı. Açılışta konuşan Malezya Ticaret Bakanı Hamzah Bin Zainudin, fuarın etkinlik yerel ve yabancı franchisinglerin yanı sıra franchising almak isteyen ve gelecek vadeden girişimciler için harika bir platform sunduğunu söyledi. Zainudin, girişimcilik sektörünün Malezya için büyük önem taşıdığını söyledi: “Malezya hükümeti girişimciliğin geliştirilmesinin, bütün iş kollarında istihdam olanakları sağlayabilmede ana unsur olarak kalmasını garanti altına almak için çalışıyor. Malezya, mevcut ve muhtemel girişimcilere, iş dünyasında başarılı olabilmek için gerekli olan bilgi, beceri ve ekonomik yetenekleri içeren doğru türden desteği sağladı”.

Franchising iş dünyasına atılmanın en hızlı yolu
Zainudin, genelde franchise paketlerinin yüksek bir sermayeye ihtiyaç duyduğuna yönelik yanlış bir izlenim olduğunu belirtti: “Bazı ülkelerdeki toplumların çoğu halen franchise sektörünün yaşayabilirliği konusunda şüpheci tutum takınıyorlar. Ancak ben, franchising sisteminin iş dünyasına atılabilmenin en hızlı yolu olduğunu düşünüyorum. Toplum ve tüketiciler markayı ve söz konusu markanın itibarını bildikleri için bu sektör, konvansiyonel iş kollarından daha az risk teşkil ediyor” dedi.

Türkiye franchising hacmi 2016’da 50 milyar dolar olacak
Uluslararası Franchising Derneği (UFRAD) Genel Başkanı ve Avrupa Franchise Federasyonu (EFF) Başkan Yardımcısı da olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, fuarın bu konseptte düzenlenen fuarlar arasında dünyada ilk beşte yer aldığını söyledi. Aydın, Türkiye’nin franchising sektöründe 43 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunun altını çizen Aydın, 2016 yılında ise bu rakamın 50 milyar dolara ulaşacağını da ekledi. Dünyayla birlikte markaların da küreselleştiğini belirten Aydın, “Eğer kendi imkanlarımızla bir marka yaratamıyorsak ulusal ve uluslar arası platformlarda kendisini kanıtlamış ekonomik güce sahip olmuş bir markayla iş birliği yaparak onun ekonomik ve sosyal gücünü, tanıtım gücünü arkamıza alarak hizmeti farklı mekanlara hep birlikte taşıma şansına sahip oluyoruz. Franchising sektörü bu anlamda ciddi şekilde yatırım imkanı sunmaktadır” diye konuştu.

İki kardeş ülke deneyimlerini paylaşacak
franchisingfuari13’üncü Bayim Olur Musun Fuarı’nın onur konuğu Malezya Ticaret Bakanı Hamzah Bin Zainuddin, fuar öncesi İstanbul Aydın Üniversitesi’ni ziyaret etti. Hamzah Bin Zainuddin, ülkesinin fuar için hazırlık süreci ve fuara katılımdaki hedeflerini aktardı: “Ülkemiz ekonomisini yükseltmek istiyoruz. Bunu yapmak için de özellikle Türkiye gibi diğer ülkelerden öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin perakende sektörünün çok kuvvetli olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple buradaki fuara yalnızca kendi ürünlerimizi tanıtmak için değil aynı zamanda Türkiye’deki işadamlarından da öğrenmek amacıyla bir ekip gönderdik”.

İstanbul Aydın Üniversitesi’ne ziyaretinin sebebini de dile getiren Malezyalı bakan, “Bakanlığımızla birlikte biz de ticaret ve tüketimcilik üzerine başka bir üniversite kurmaya çalışıyoruz. Özellikle iyi ilişkileri olan iki Müslüman ve kardeş ülke olarak birbirimizden öğrenecek ve birbirimizle tecrübelerimizi paylaşacağız. Aynı zamanda yalnızca Türkiye ve bilindik ülkeler değil Malezya gibi diğer Müslüman ülkelerin de birlikte çalışmasının bütün dünyaya Müslümanların konumunu daha da iyi göstereceğine inanıyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz