Ana Sayfa Gündem Tekstilden oyuncağa yüzlerce ürünün güvenlik haritası açıklanacak

Tekstilden oyuncağa yüzlerce ürünün güvenlik haritası açıklanacak

4. Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu’nda gündelik hayatta en çok kullanılan ürünlerin güvenlik etkilerini mercek altına alacaklarını bildiren UDDer Başkanı Selçuk Uçar, “Konunun uzmanları tekstil ürünleri, oyuncaklar, asansörler, gıda gibi pek çok ürünün sağlığa uygunluğu ve güvenilirlikleri hakkında hazırladıkları çarpıcı raporları kamuoyu ile paylaşacaklar” dedi.

Denetim yapan veya mevzuat hazırlayan kamu ve özel sektör kurumlarını çatısı altında toplayan Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer), oyuncak, tekstil, gıda, beyaz eşya ve asansörde Türkiye’nin güvenirlilik haritasını açıklayacak.

UDDer Başkanı Selçuk Uçar, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, düzenleyecekleri 4. Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu ile toplumun farkında olmadığı pek çok tehlikeyi raporlarla ortaya koyacaklarını bildirdi.

Her gün kullanılan ürünler ne kadar güvenli?
selcuk-ucar
UDDer Başkanı Selçuk Uçar

Uçar, 11-12 Kasım tarihlerinde Harbiye Askeri Müze’de yapacakları etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: “Çocuklarımızın vazgeçemediği oyuncaklardan, gıda ve organik gıdaya, güvenlikleri sık sık sorgulanan asansörlerden her evde birkaç tane bulunan beyaz eşyaya hayatımızın her alanında kullanıp tükettiğimiz ürünlerin güvenlik etkilerini mercek altına alacağız. Bilindiği gibi oyuncaklar ve tekstil ürünleri kanser dahil pek çok hastalık riskini ve tehlikeyi barındırıyor.

Asansörlerin güvenirlilikleri konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor. Organik gıdaların ne kadar organik olduğu konusunda vatandaşlarımızın kafasında şüpheler var. Evlerimizdeki beyaz eşyalarla ilgili sık sık şikâyetler duyuyoruz. Her biri alanında uzman konuklarımız, bu ürünlerin uygunlukları ve güvenilirlikleri hakkında hazırladıkları raporları kamuoyu ile paylaşacaklar. Kısaca söylemek gerekirse toplantımızda oyuncaktan tekstile, gıda ve asansörden beyaz eşyaya her gün kullanıp tükettiğimiz ürünlerle ilgili kapsamlı bir Türkiye tablosu ortaya koyacağız.”

Test ve denetim yapan, mevzuat hazırlayan kurumlar bir arada

UDDer hakkında da bilgi veren Selçuk Uçar, test, muayene, gözetim ve belgelendirme yapan, mevzuat hazırlayan veya denetleyen kamu ve özel sektör kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında buluşturduğunu söyledi. Halen 100 üyeyle faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Uçar, “Derneğimiz 10 yıl önce test, muayene ve belgelendirmenin gelişimini ve tanıtımını desteklemek amacıyla kuruldu.

Ulusal uygunluk değerlendirme sisteminin etkinliğinin ve güvenirliliğinin arttırılması hedefiyle tüm paydaşlar arasında işbirliği yapıyoruz.  Geride bıraktığımız 10 yılda uygunluk değerlendirme konusunda farkındalığın arttırılması ve kamuoyunu bilinçlendirmeye odaklandık” dedi.

Uçar, sempozyumdan çıkacak sonuçların ileride hazırlanacak mevzuat çalışmalarına ışık tutacağını sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz