Terör olayları nedeniyle AVM’lerden, çarşı pazardan uzaklaşanlar, online alışverişe yöneldi ve sanal alışveriş son bir ayda zirve yaptı.
Terör olayları yüzünden alışveriş merkezleri ile çarşı pazarlar boşalırken, ihtiyaçların internet üzerinden karşılanması sayesinde sanal alışverişte cirolar zirve yaptı. Ankara’da Kızılay, İstanbul’da da İstiklal Caddesi’nde kısa aralıklarla yaşanan terör olayları ekonomiyi derinden etkiledi. AVM’lerde ziyaretçi sayısı ile cirolar yüzde 50-60 oranında azalırken, food court’larda bu oranın yüzde 80’lere ulaştığı görüldü. AVM’lerin yanı sıra İstanbul ve Ankara’da ticaretin kalbi durumundaki İstiklal Caddesi, Nişantaşı, Kızılay, Ulus gibi merkezlerden de uzak duran vatandaşlar, ihtiyaçlarını sanal pazarlardan karşılama yoluna gittiler.
300’ü aşkın yerli ve yabancı alışveriş sitesini tek çatı altında toplayan Türkiye’nin ilk cash- back shopping (para iadeli alışveriş) sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, son bir ay içinde Avantajix üzerinden yapılan alışverişlerde ciddi oranlarda artış gözlemlediklerini belirtti.Online alışverişlerin gıdada yüzde 40, kitapta yüzde 26, giyimde yüzde 20, kozmetikte yüzde 10, elektronikte ise yüzde 7 arttığını kaydeden Kayral, şunları söyledi:
“Türkiye’de online alışveriş zaten çıkıştaydı, yaşanan son olaylar bu çıkışı tetikledi. Online alışveriş sitelerinin ciroları ciddi miktarlarda arttı. İnsanlar bu dönemde online alışverişin avantajlarını, konforunu da keşfettiler. Avantajix gibi para iadeli alışveriş sitelerinin varlığını öğrendiler. Sadece bir fazla tıkla hiç hesapta olmayan nakit paralar kazandılar. 5-10 litrelik su bidonlarını, meşrubatını, ununu, şekerini, kilo kilo deterjanı marketten alarak kan ter içinde eve taşımak yerine online satın alarak kapısına kadar getirtmenin keyfini tattılar. Bu yüzden online alışverişe ilginin, terör korkusunun sona ermesinin ardından da süreceğine inanıyoruz.”
Kayral, Avantajix’in “hiçbir şey satmayan” Türkiye’nin en büyük online alışveriş platformu olduğunun da altını çizerek, “Biz sadece saygın alışveriş sitelerine müşteri yönlendiriyoruz. Gönderdiğimiz her müşterinin yaptığı alışverişin belli bir oranını o sitelerden komisyon olarak alıyoruz. Bu komisyonu da alışverişi yapan müşteriye ödüyoruz. Burada yapılan indirim değil. Alışveriş sitesi indirim, kampanya vs. düzenlemişse zaten müşteri onlardan yararlanıyor. Müşteri, bir alışveriş sitesine direkt girmek yerine sadece bir fazla tıkla Avantajix üzerinden girerse, ekstradan bir de bahsettiğim komisyonu kazanıyor. Dünyada artık online alışverişlerin dörtte birini aşkın kısmı cash-back shopping siteleri üzerinden yapılıyor” diye konuştu.
Kayral, nakit para olarak müşterilerin hesabına yatan komisyon miktarlarının gıdada yüzde 4.5 – 9, dergi ve kitapta yüzde 3 – 20, giyimde yüzde 2.80 – 11, kozmetikte yüzde 3 – 9, elektronikte ise yüzde 1- 12 arasında değiştiğini sözlerine ekledi.