Ana Sayfa Gündem Kapalı otoparklara ‘LPG düzenlemesi’

Kapalı otoparklara ‘LPG düzenlemesi’

LPG’li araçların özellikle AVM’lerin kapalı otoparklarına girebilmesi için yasal düzenlemeler geliyor. Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, LPG’li taşıtların kapalı araç park yerlerinden faydalanabilmesi için ilgili kamu kurumları ile çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

LPG’li araçların AVM’lerin kapalı otoparklarına girebilmesi için yasal düzenlemeler geliyor. Benzin fiyatlarındaki yükselişle birlikte LPG’li araç sayısı da arttı. Ancak yasak gereği LPG’li araç sahipleri kapalı otoparklardan faydalanamıyor.

24 Aralık 2014 tarihinde özellikle AVM otoparklarının taşıması gereken şartları belirleyen tasarıyı hazırlayan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), araç park yerlerinde alınması gereken önemleri tanımladı. LPG’li araçlara uygun olmayan otoparkı bulunmayan yeni AVM’lere ruhsat verilmemesinin gündeme gelmesiyle mevcut AVM’lerin de TSE’nin şartlarına uyması istenecek.

Buna göre kapalı konut ve özel otoparklara LPG’li araçlara uygun havalandırma sistemleri kurulacak. Otoparklarda, risklere karşı gaz alarmları olacak ve yangın söndürme sistemleri buna yönelik olarak geliştirilecek. Türkiye’deki LPG’li taşıt sahipleri de düzenlemelerin ardından İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, İtalya, Belçika, Lüksemburg başta olmak üzere pek çok ülkede olduğu gibi araçlarıyla kapalı otoparklara rahatça girebilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 Ağustos ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 19 milyon 641 bin 814 adet taşıt bulunuyor. Trafiğe kayıtlı otomobillerin büyük bölümünü LPG’li araçlar oluşturuyor.  2004 yılında 793 bin olan LPG’li taşıt sayısı 2015 yılında 4 milyon 212 bin 763’e ulaştı. Yapılan araştırmalara göre güvenlik standartlarına uygun LPG’li bir araç, benzinli bir araçtan daha az tehlike oluşturuyor. Ancak buna rağmen LPG’li taşıtların konut ve özel otoparklara girişinin yasak olması araç sahiplerini zor durumda bırakıyor.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, LPG’li taşıtların kapalı araç park yerlerinden faydalanabilmesi için ilgili kamu kurumları ile çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, “Derneğimizin ve üyesi olduğumuz diğer STK’ların da girişimleri ile bu nevi araçların kapalı araç park yerlerinden faydalanabilmesi için ilgili kamu kurumları ile çalışmalar gerçekleştiriliyor. Mevzuatlar kapsamında kısıtlayıcı maddelerin düzenlenmesine ilişkin süreç ise ilgili Bakanlıklar nezdinde devam ediyor” diye konuştu.

LPG Derneği Başkanı Şiper, “Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından standartlara uygun dönüşümü yapılmış araçların, yine standarda uygun olduğunu belgeleyen park yerlerine alınmasının sağlanması, sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor” dedi.

Yüzde 20’sinde emniyet valfi var
TSE-ECE R67-1’e göre, otogaz dönüşüm sistemi dahilinde araçlarda emniyet valfinin bulunması tavsiye ediliyor. Emniyet valfi, tankın iç basıncı yükseldiğinde kontrollü bir şekilde gazı dışarı bırakıyor, tankın iç basıncının düzenli bir şekilde düşürülmesini sağlıyor ve böylece aracın güvenliği artıyor. Türkiye’de, otogazlı araçların en az yüzde 20’sinin emniyet valfi taşıdığı ön görülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz