Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından organize edilen Perakende Ticaret Zirvesi’nde sektörün sorunları, çözüm önerileri ve gelecek planları görüşülüyor. GPD üyelerinin yoğun desteğiyle sürdürülecek çalışma gruplarında 5 ana konuya göre gruplanmış sorunlar ele alınacak ve eylem planı hazırlanacak.
Türkiye Perakende Ticaret Zirvesi 21-22 Şubat’ta Pullman Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun (TESK) desteği ile düzenlenen zirvede, perakende sektörünün tüm aktörleri, tüketiciler, esnaf ve tacirler, akademisyenler, kamu kuruluşlarının temsilcileri yer alıyor.
Perakende ticaretin gündemindeki sorunların, çözüm yollarının, beklentilerin ve gelecek planlarının detaylı olarak görüşüleceği zirveye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de katılıyor.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) üyelerinin gündem konularının oluşturulmasında önemli katkılarının olduğu zirvede 5 ayrı çalışma grubu oluşturulacak. Finansal Çalışma Grubu’nda vergisel düzenlemeler, döviz kurları, tedarik fiyatları, toplu tedarik, finansman ekipmanları, gider kontrolü, yemek çekleri gibi başlıca konular görüşülecek. Paydaşlar Arası İlişkiler Çalışma Grubu’nda alışveriş merkezleri ilişkileri, işveren-çalışan ilişkileri, esnek çalışma, prim ve bedel talepleri, Perakende Bilgi Sistemi konuları ele alınacak. Kürselleşme ve Rekabet Çalışma Grubu’nda büyüme ve markalaşma, pazar araştırmaları, fiyatlandırma ve karlılık, talep analizi, teşvikler, alışveriş turizmi ve haksız rekabet konuları görüşülürken, İşletmelerin İç Dünyası Çalışma Grubu’nda da profesyonel yönetim uygulamaları, inovasyon, AR-Ge ve dijitalleşme, insan kaynakları politikaları, pazarlama faaliyetleri, müşteri ilişkileri, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri konuları görüşülecek. Tüketici tarafının da temsil edileceği Tüketicinin Korunması Çalışma Grubu’nda ise ayıplı mal ve hizmetler ile doğru bilgilendirme konuları ele alınacak.
Sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini kapsamlı bir çalışma ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte ilgili diğer Bakanlıklara da sunan ve yapılan tüm görüşmelerde bu çalışmaya atıfta bulunan GPD üyeleri, düzenlenen böyle kapsamlı bir zirvenin sektör için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Sorunların ve gelecek planlarının tüm paydaşlarla birlikte görüşülmesinin ve politikaların bu yolla oluşturulmasının yapıcılığına inanan GPD üyeleri, çalışma gruplarına da uzmanlarıyla katılıyor.
Zirvenin, perakende ticaretin, Türkiye ekonomisindeki sağlam yerini vurguladığını hatırlatan TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı ve Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan: “Yarattığı istihdam, vergi geliri ve toplumsal katkı ile Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yeri olan perakende sektörü, kesintisiz büyümesi ve gelişimi ile ülkemizin parlayan yıldızı konumunda. Organize perakendenin tüm oyuncularını temsil eden TAMPF olarak, sektörümüzün güçlü ve gelecek vaadeden konumunun bu zirve ile vurgulanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bakanlığımızın öncülüğünde, tüm paydaşlarımızla yapacağımız çalışmalar sayesinde geleceğimizi daha net planlayabileceğimize inanıyoruz” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bu girişiminden oldukça memnun olduğunu ileten GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Komitesi Üyesi Galip Aykaç: “Üretilen ürün ve hizmetlerin tüketiciye ulaştırılırken izlediği zincirde son halka olan perakende, bu sürecin kusursuz işlemesi için büyük çaba sarfediyor. Bu çabanın Bakanlığımız tarafından görülüp, değer verilerek irdelenmesinden ve geleceği şekillendirmemiz için hepimizin bir araya toplanmasından çok memnunuz. Sektörümüzün sorunlarına çözüm yolları bulacağımız, haksız rekabet ile mücadeleden döviz kurlarına, karlılıktan teşviklere kadar pek çok konuda eylem planlarımızı netleştireceğimiz çok verimli bir toplantı gerçekleştireceğimizi umuyoruz” dedi.
Tüm paydaşların birlikte sorunların üzerinden geçmesinin çok etkili olduğuna inandığını belirten GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Genel Müdürü Özgür Tort: “Perakende, içerisinde çok fazla oyuncu barındıran ve çok sistemli işletilmesi gereken, ucunda ise hizmet verdiğimiz tüketiciyi barındıran bir yönetim sistemi. Perakende sektörü, yarattığı istihdam ve büyüme hızı ile Türkiye’nin itici gücü. Esnek çalışma olanakları arttıkça kadın ve gençlerin de istihdama katkısı artacaktır. Sektörün sorunlarını ve olası düzenlemeleri değerlendirirken tüm oyuncuları bir araya getirmek, onların görüşlerini almak ve ortak paydada buluşan bir çözümle devam etmek büyük önem taşıyor. Bakanlığımızın bu öngörüyle hareket etmesinin yakın zamanda olumlu sonuçlar getireceğine ve gelecekteki tüm çalışmalara örnek olacağına inanıyoruz” dedi.
Perakendenin geleceğinin şekillenmesinde bu çalışmanın büyük önem taşıdığını belirten GPD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şok Marketler Genel Müdürü Uğur Demirel: “Perakendenin her kesiminden oyuncunun, sektördeki tüm paydaşların ve kanun yapıcıların katkısıyla hazırlanacak bir eylem planı, daha sağlıklı büyümemizin ve gelişimimizin önünü açacaktır. Geleceğimizi öngörerek; yatırım planlarımızı, büyümelerimizi ve tüketicimizin taleplerini karşılama yöntemlerimizi daha sağlam temellere oturtacağımıza inanıyoruz.” dedi.
Çalışma gruplarının toplantıları sonucunda hazırlanan Zirve Sonuç Bildirgesi ve Eylem Planı 22 Şubat kapanış oturumunda katılımcılarla paylaşılacak.