2015 yılında yüzde 34 düzeyinde rekor büyüme ile cirosunu 1.5 milyar TL’ye çıkaran Ziylan Mağazacılık, 2023 yılına kadar Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak için yatırımlarını sürdürüyor. Ziylan Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, “2018 hedefimizde Türkiye’de liderliğimizi devam ettirirken, 3,5 milyar lira ciro ve 690 mağazaya ulaşarak bölgesel lider konumuna ulaşmak var” diye konuştu.
Her segmente hitap eden güçlü markaları ile rekor büyümeye imza atan Ziylan Mağazacılık, 2015 yılını da ayakkabı perakendesinde lider olarak tamamladı. Grubun genel vizyonu, 2015 performansı ve global pazar hedeflerini paylaşmak üzere basın ile bir araya gelen Ziylan Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, 2023 yılında Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmayı hedefiyle yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi.
Son beş yılda hızlı bir büyüme trendi içine girdiklerini kaydeden Övünç, “Perakende satış noktası, ciro, satış adedi ve kategori bazında sektör lideriyiz. 2015’te yüzde 34 gibi rekor bir büyüme ile ciromuzu 1.5 milyar TL’ye ulaştırmayı başardık. Türkiye genelindeki mağaza sayımız 350’yi perakende satış alanımız 207 bin metrekareyi, çalışan sayımız ise 5 bini aştı. Bu büyümenin arkasında Ziylan Mağazacılık olarak yarattığımız güçlü ayakkabı markalarının yanında perakendedeki başarımız, toptan satışta yakaladığımız sürdürülebilir büyüme ve uluslararası pazarda attığımız vizyoner hamleler yatıyor. 2016 yılında 2 milyar TL ciro, 450 mağaza, 261 bin metrekareyi bulacak satış alanı hedefimizle sektör liderliğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
“2016 ilk çeyreğinde toplam ciroda yüzde 40 büyüdük”
Konuşmasında 2016 yılının ilk çeyrek sonuçlarına da değinen Burak Övünç; “2016’nın ilk çeyreğinde de ciromuzda yüzde 40’a varan bir artış ile büyümemizi sürdürdük. Yurt içinde açtığımız 20 yeni mağaza ile toplam mağaza sayımız 370’e ulaştı. Yurt dışında ise 5 bin metrekare satış alanına sahip 6 yeni mağaza açtık. Bu dönemde 250 kişiye daha istihdam sağladık ve toplam çalışan sayımızı 6 bine yaklaştı” dedi.
Yerli üretim ve istihdama en büyük destek
Ziylan Grup’un büyümesi kadar sektörün gelişimini önemsediklerini belirten Burak Övünç; “İç piyasada geniş ve nitelikli bir tedarik zincirimiz mevcut. 2015 yılında yurt içindeki üreticilerden perakende ve toptan satış kanallarımızda satılmak üzere 16 milyon çift ayakkabı alımı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda da yerli tedarikçileri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Üretimde rotayı iç piyasaya çevirdiklerini kaydeden Övünç, 2016 yılında 35 milyon çift ayakkabı alımı gerçekleştirerek ayakkabı tedarikinin yüzde 85’ini iç piyasadan sağlayacaklarını, böylelikle ayakkabı sektöründe istihdam ve üretim kalitesi artışı ile birlikte teknoloji ve alt yapısının gelişmesine önemli katkı sunacaklarını ifade etti.
Büyüme stratejisine bağlı olarak üretim alanındaki yatırımlarını da hızlandıran Ziylan Mağazacılık, İstanbul’daki mevcut fabrikasına ek olarak, Şanlıurfa’da kurduğu ayakkabı üretim fabrikasının kapasitesini artırmak üzere 15 milyon TL yatırım yaptı. Bölgede ilk etapta yıllık 1 milyon 800 bin çift ayakkabı üretip yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacaklarını belirten Övünç, uzun vadede üretim kapasitesi hedeflerinin 9 milyon çift ayakkabı olduğunu açıkladı. Bu yatırımla sektörün bölgede yoğunlaşmasına ön ayak olacaklarını dile getiren Övünç, 5 bin kişiye istihdam sağlama hedefinde olduklarına vurgu yaptı.
Sektörde kaliteli insan kaynağının yetiştirilebilmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Övünç, “2016 yılı sonuna kadar toplamda bin 200 kişiye daha yeni istihdam yaratmayı planlıyoruz. Ziylan Mağazacılık olarak en değerli varlığımızın insan kaynağı olduğuna inanıyor, bu çerçevede farklı eğitim ve kariyer programları düzenleyerek çalışanlarımızın kendilerini geliştirebilmeleri için fırsat sunuyoruz. Bunun tüm sektörümüz için önemli olduğu inancıyla önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız farklı projeler de var. Sadece kendi şirketimiz için değil Türkiye ayakkabı sektörünün de tasarım ve kalitedeki gücüne önemli bir destek sunma hedefindeyiz” diye konuştu.
“Yurt dışında 150 mağaza ve 500 milyon TL ciro ile 2018 yılında bölgesel liderlik hedefliyoruz”
Kinetix, Polaris ve Lumberjack ile Türkiye’nin en çok satan ayakkabı markalarını bünyelerinde topladıklarını belirten Övünç, önümüzdeki 2 yıla ilişkin plan ve hedeflerini de aktardı. 2018 yılında mağaza sayısını 690’a, konsolide cirolarını ise 3.5 milyar TL’ye çıkartmayı planladıklarını aktaran Övünç, yurt dışında da agresif büyüme planlarının olduğunu vurguladı. Övünç şöyle konuştu: “2015 yılında kendi mağaza operasyonlarımızı Kazakistan ve Irak’ta kurmaya başladık. 2016 sonuna kadar bu iki ülkede açacağımız 20’ye yakın mağazanın yanında İran, Arabistan, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün ve Azerbaycan pazarlarında 20 ‘franchise’ mağazamız ile yer alarak toplam mağaza sayımızı 50’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. 2018 hedefimizde ise 41 ülkede toplam 150 mağaza ve 500 milyon TL ciroya ulaşarak bölgede lider olmak var. 2023 yılında Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olma yolunda çalışmalarımızı var gücümüzle sürdüreceğiz.” Övünç, yurt dışında büyürken şirket satın alma fırsatlarını da aktif olarak göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Yılda 100 milyondan fazla kişi FLO mağazalarını ziyaret ediyor
Burak Övünç, Ziylan Mağazacılık’ın amiral gemisi konumunda olan FLO mağazalarının pazar payı ve marka bilinirliği açısından Türkiye ayakkabı perakendesinde lider konumda olduğuna dikkat çekti. Hem mağazalaşarak hem de mevcut mağazalarda verimlilik artışı ile büyüyeceklerini ifade eden Övünç, “Yılda 100 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği FLO, 231 mağazası ve 181 bin metrekare satış alanıyla 5 binden fazla ürün çeşidini erişilebilir fiyatlarla müşterilerimizle buluşturuyor. 2016 yılı içinde Türkiye’de 40 ve yurt dışında 40 olmak üzere toplam 80 yeni FLO mağazası açmayı hedefliyoruz. Diğer yandan e-ticaret de odak alanlarımızdan biri olacak. 2015’te cirosunu 2.5 kat artıran FLO.com.tr e-ticaret sitemiz yıl içinde sattığı toplam 450 bin çift ayakkabı ile Türkiye’nin en büyük online ayakkabı mağazası oldu. 365 gün ürün iade, FLO mağazalarında iade ve değişim fırsatlarını sunduğumuz sitemizde yakında ‘internetten satın al, mağazadan teslim al’ imkanını da sunmaya başlayacağız” diye konuştu.
Avrupa’da ayakkabı pazarında durgunluk sürerken Lumberjack yüzde 30 büyüyecek
Ziylan Mağazacılık’ın 2012 yılında satın aldığı Lumberjack ise Avrupa pazarındaki başarısı ile dikkat çekti. Avrupa’da ayakkabı sektörü durağan seyirde ilerlerken Lumberjack markasının bağlı olduğu Brand Park’ı İtalya’nın satış bazında en büyük markalarından biri haline getirdiklerini belirten Burak Övünç, yeniden yapılandırma sürecinde Lumberjack’in merkezini ayakkabı konusunda tasarım ve Ar-Ge firmalarının yoğun olduğu İtalya’nın Treviso Kentine taşıdıklarını, tüm ekip ve operasyon modelini yenilediklerini açıkladı. Övünç, “Lumberjack ile birlikte Brand Park, 2016 yılında da büyümesini sürdürecek. Avrupa’daki durgunluk ve perakendedeki düşük büyüme oranları ile kıyaslandığında yılsonuna kadar yüzde 30 gibi oldukça iddialı bir büyüme hedefliyoruz. Brand Park’ın İtalya’nın yanı sıra İspanya ve Yunanistan’ın da içinde yer aldığı Güney Avrupa pazarında 1.5 milyon çift ayakkabı satışı gerçekleştirmesini öngörüyoruz” dedi.
Ayakkabı sektöründeki en geniş ve başarılı marka portföyü
Ziylan Mağazacılık’ın gücünü, üretimde yıllara dayanan tecrübe ve marka yaratma becerisinden aldığını söyleyen Övünç’ün Türkiye pazarına liderlik eden Kinetix ve Polaris markaları konusundaki açıklaması ise şu oldu: “Spor kategorisinde Kinetix markamız, Türkiye’de en çok satan spor ayakkabı markası. Yılda 10 milyon çiftin üzerinde Kinetix spor ayakkabı satışı gerçekleştiriyoruz. Polaris ise Türkiye’de en çok bilinen kadın ayakkabı markası olmasının yanı sıra, ayak sağlığı denince akla gelen ilk marka olmasıyla da ön plana çıkıyor. Anatomik özellikli ürünler ve ‘Comfort’ kategorisinde öncü olan Polaris, Türkiye’de 1000’in üzerinde satış noktasında tüketiciyle buluşuyor.”
Grubun bünyesindeki başarılı markalarının yanı sıra çocuk kategorisi satışlarında önemli yer tutan lisanslı çocuk ürünlerine, her yıl çocukların favorisi olan yeni karakterlerin koleksiyonlarını da eklediklerini belirten Övünç; Minions, Frozen, Star Wars gibi karakterlerin zengin koleksiyonlarını FLO mağazalarında satışa sunacaklarını söyledi. Övünç, 2015 yılı itibariyle Ziylan Mağazacılık bünyesine katılan, kadınların internetten tanıyarak çok sevdiği Butigo markasının da ulaşılabilir moda konseptiyle hazırlanan ilkbahar koleksiyonunu FLO mağazalarında satışa sunulacağını açıkladı.
‘Sneaker’ın yeni adresi “Sport in Street”
Ziylan Mağazacılık, şehirli insanın rahat ve sportif ayakkabı ihtiyacına hitap eden ve son yıllarda en hızlı büyüyen ayakkabı segmentlerinden biri olan ‘Sneaker’ tarzına “Sport in Street” mağazaları ile yeni bir heyecan getirdi. 2014 yılında 4 mağaza ile başladıkları “Sport in Street” yolculuğunun 2015 sonunda 19 mağazaya ulaştığını açıklayan Övünç, “Sport in Street’ mağazalarında, önde gelen spor ve ‘outdoor’ ayakkabı markalarını özel bir konsept altında buluşturduk. Teknoloji altyapısı güçlü ve oldukça renkli bu mağazaları, spor sevenlerin uğrak alışveriş noktalarından biri haline getirmek için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2016 sonu itibariyle 45 mağazaya ulaşarak büyümeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Sport in Street mağazaları ve çok markalı sneaker mağazası konseptine gösterilen ilginin kendilerini oldukça memnun ettiğini ve mağazalaşma operasyonunu hızlandırarak 2018 yılında 100’ün üzerinde Sport in Street mağazası açmayı planladıklarını belirten Övünç, bu konsepti Türkiye’nin her yerine yayarak, sneaker severlere, geniş bir fiyat yelpazesinde, en güncel ve en geniş marka seçeneği ile ulaşacaklarını belirtti.
Sektörün sürdürülebilirliğine önemli bir katkı: Kalite Laboratuvarı
Ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda değer yaratma hedefiyle tedarikten üretime, satıştan dağıtıma kadar tüm iş süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket etmeyi sorumluluk olarak gören Ziylan Mağazacılık, sürdürülebilirlik programı çerçevesinde ayakkabı, tekstil ve aksesuar ürün gruplarının kimyasal, fiziksel ve ekolojik testlerini yapmak üzere Kalite Laboratuvarı’nı hayata geçirdi. İstanbul Üniversitesi ile yapılan işbirliği ile 2015 yılında hayata geçen proje için 2,5 milyon TL yatırım yaptıklarını açıklayan Burak Övünç; 35 kişilik bir ekibin çalıştığı laboratuvarın yıllık 10 bin ekolojik test ve 1500 fiziksel test yapma kapasitesinin olduğunu söyledi.
Övünç, “Hem yurt içi ve yurt dışından tedarik ettiğimiz hem de kendi ürettiğimiz ürünleri bu laboratuvarda testten geçireceğiz. Bu yıl akreditasyonu tamamlanacak laboratuvar, başka şirketlere de hizmet verebilecek. Böylece sektöre olduğu kadar, insan sağlığı ve çevreye de önemli bir katkıda bulunma hedefindeyiz. Ayrıca inovasyon vizyonumuz çerçevesinde yakın gelecekte laboratuvarımızı bir Ar-Ge merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sektörde sanayi-üniversite işbirliğinin iyi bir örneği olacak projenin uluslararası rakiplerimiz karşısından da bize sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlayacağı inancındayız” diye konuştu.