Ana Sayfa Gündem Yasal müzik yayınları SMG’ye emanet

Yasal müzik yayınları SMG’ye emanet

SMG, 4 binin üzerindeki halka açık noktada yasal müzik, anons ve reklam yayını hizmeti sunuyor ve dijital yazılımı sayesinde anlık internet trafiği yaratmadan, gün içinde değişik saatlerde sürekli güncellenen müzik yayını yapabiliyor. Bu yazılımla güvenli ve tek merkezden yönetilen tüm dijital yayınların yasallığı da garanti altına alınıyor. SMG Yönetim Kurulu Başkanı Gül Gürer Alimgil ile SMG’nin hizmetlerini ve dijital müzik yayıncılığını konuştuk.

SMG’nin hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?
SMG, 2009 yılından bu yana Türkiye’de daha önce uygulanmamış, özel olarak geliştirdiği ve yayınları tek merkezden yönettiği bir müzik iletim metoduyla, anlaşmalı olduğu özel müzik bankaları içerikleriyle yasal müzik yayını hizmeti veriyor. Oteller, perakende mağazaları, AVM’ler, restoran ve kafeler, turistik mekanlar, spor ve sağlık merkezleri, SMG’nin dijital yazılımı sayesinde anlık internet trafiği yaratmadan, gün içinde değişik saatlerde her lokasyonda aynı ya da ayrı içerikle, sürekli güncellenen müzik yayını yapabiliyor. Ayrıca şirketlere müzik, anons ve reklam yayını desteğinin yanı sıra bekleme müziği, entegre ses-görüntü ve ekran yönetimi çözümleri de sunuyoruz.

SMG’nin sunduğu bu dijital yazılımın farkı nedir?
Yayın yöntemimize aslında kapalı devre radyo müzik yayını diyebiliriz. Ayrıca internet üzerinden sürekli akış yani streaming metoduyla yayın yapmadığımız için, interneti sadece ilk yükleme yaparken ve güncellemeleri yapacağımız sırada kullanıyoruz. Bu nedenle yayınlar herhangi bir internet kesintisinden etkilenmiyor. Şirketlerin tüm şubelerinde standart yayın imkanı sağlamanın yanı sıra hepsini ayrı ayrı da yönetebildiği için hazırlanan yayın akışlarına; şubeye özel kampanya, indirim, reklam gibi anonsları da uygun zaman dilimlerine göre ekleyebiliyoruz. Ayrıca halka açık ticari alanlarda çalınan müzikler için şirketlerin, müzik meslek birliklerine telif ödemesi gerekiyor. Kurduğumuz sistemin en önemli özelliği olan, kendi yazılımımız üzerinden güvenli ve tek merkezden yönetilen dijital yayınlarımız sayesinde tüm yayınların yasallığı her koşulda garanti altına alınmış oluyor. Müzik meslek birliklerine, şirketler tarafından bildirilmesi gereken müzik kullanım raporları da bizim tarafımızdan hazırlanarak şirket adına ilgili meslek birliklerine iletiliyor.

Halka açık alanlarda yapılan müzik yayını için mutlaka telif ödenmesi zorunlu mu?
Evet, halka açık bir ortamda popüler şarkılar yayınlayabilmek için MÜYAP, MESAM, MSG VE MÜYORBİR müzik meslek birliklerine yıllık olarak telif bedellerinin ödenmesi gerekiyor. Bu müzik meslek birliklerinin sektöre, bulunduğu ile ve mağaza metrekarelerine göre değişkenlik gösteren tarifeleri var. Telif bedelleri ödendiği zaman popüler şarkılar yayınlayabilme izni alınmış oluyor. Markalar bandrollü CD alıp yayınlayabilir ya da müzik yayınını bizim gibi bir profesyonel firmaya emanet edebilir. Ancak eserleri temin etmek ve şubelere göre yayınları iletip yönetmek de başlı başına bir iş. Müziklerin yazılımımızla dijital olarak iletilmesi, markaya özel olarak müzik listelerinin hazırlanması, listelerin dönemsel olarak güncellenmesi hizmetlerini veriyoruz.

Müzik konsepti desteği

Markalar için müzik seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Öncelikle markaların reklam, pazarlama veya satın alma yetkilileriyle yaptığımız toplantılar yaparak markayı daha iyi tanımaya çalışıyoruz. Müzik listelerini oluştururken o markanın merkez ofisinin bize verdiği bilgiler doğrultusunda markanın imajı, konsepti ve hedef kitlesi gibi kriterleri göz önünde bulunduruyoruz. Konseptleri belirlemek konusunda ekibimizde yer alan müzisyenler ve DJ’lerimizin de desteğini alıyoruz.

Türkiye’de perakende şirketleri genellikle nasıl müzikler tercih ediyor?
Perakende mağazalarında genelde insanları rahatsız etmeyecek, motive edecek müzikler kullanmaya dikkat ediyoruz. Sabah saatlerinde daha hafif tempolu müziklerle yayını başlatıp ilerleyen saatlerde ve özellikle prime time saat dilimlerinde daha coşkulu, insanları iyi hissettirecek, hatta alışveriş yapmalarını sağlayacak müzikler kullanıyoruz. Akşam saatlerinde ise yayınlarımızda yine insanları yormayacak, günün yorgunluğunu iyi müziklerle geçiştirecek müzikler kullanıyoruz. Hafta sonlarının dinamiklerini düşünerek bu günlere özel yayınlar oluşturuyoruz, hatta çocuklu ailelerin de olacağını bildiğimiz için küçük misafirlerimizi de mutlu edecek çocuk şarkılarını yayınlarımıza yerleştirebiliyoruz.

Alışveriş sırasında duyulan müzik müşterileri nasıl etkiliyor?
Yavaş tempolu müzikler, yüksek tempolulara oranla müşterileri mağaza içinde daha uzun süre tutar. Uzun süre mağazada kalan müşterilerin de genellikle daha çok alışveriş yapacağı umulur. Öte yandan, mağazada huzurlu ve rahat bir biçimde alışveriş yapmayı engelleyecek şekilde çok fazla sayıda müşterinin olması durumunda yüksek tempolu müzik çalınarak, bu müziğin trafik akışını hızlandırıcı etkisinden yararlanılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz