MasterCard’ın Dünya çapında hediye alışkanlıklarını araştıran anketinin sonucu, online alışverişin son yıllardaki karşı konulmaz yükselişine rağmen aşkın ezber bozduğunu ortaya koydu. Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi sevdiklerini sevindirmek isteyenlerin yüzde 71’i bizzat kendileri alışveriş yapmayı tercih ediyor. Hediye vermek yerine sevgiliyle bir anı paylaşmak ve yeni anılar yaratmak ağır basıyor.
MasterCard, Sevgililer Günündeki tercihleri ortaya koymak için Türkiye’nin de arasında olduğu 200 ülkede son 3 yılın hediye alışkanlıklarını sorarak, “Mastercard Love Index” araştırmasını yayınladı. Dünya genelinde kutlanan bugünde harcamaların nasıl ve ne için yapıldığını paylaşan anket, online alışverişin son yıllardaki karşı konulmaz yükselişine rağmen aşkın ezber bozduğunu ortaya koydu. Kısa bir süre için de olsa, ülkeler arası kültürel farklılıklara rağmen tüm dünyada sevdiklerine bizzat hediye seçme isteği, online alışverişin tahtını elinden alıyor. Hediye vermek yerine sevgiliyle bir anı paylaşmak ve yeni anılar yaratmak ağır basıyor. Türkiye’de sevdiklerini sevindirmek isteyenlerin yüzde 71’i alışverişi bizzat kendileri yaparken sadece yüzde 7’si Sevgililer Günü hediyesini internet üzerinden satın alıyor. İrlanda ve Yunanistan dışında Avrupa genelinde de benzer bir eğilim öne çıkıyor. Orta Asya, Afrika ve Latin Amerika’da da şahsen satın almalar yüzde 90’lara ulaşıyor.
Çiçek ve mücevher harcamaları düştü
MasterCard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir Sevgililer Günü’nde Türkiye’de en çok konaklama harcaması yapıldığının altını çizdi. Dünya harcama haritasında Türkiye’yi takip eden ülkelerin başında İsviçre, İspanya ve Avusturya’nın olduğunu belirten Bedir, restoran harcamalarının yoğun olarak yapıldığı ülkelere örnek olarak da İsveç, Polonya ve Latin Amerika ülkelerini gösterdi.
Yapılan harcama türlerine bakıldığında ise Avrupa genelinde çiçek, kart ve mücevhere yapılan harcamaların 2013’ten bu yana giderek düştüğü ve yüzde 10’un altında gerçekleştiği hatta çoğu ülkede yüzde 1-2 ile sınırlı kaldığı görülüyor. Azalan çiçek, kart ve mücevher harcamaları yerini Avrupa’da genel olarak restoran harcamalarına bırakıyor. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 11 oranlarıyla romantizmin vazgeçilmezleri olan çiçek ve karttan vazgeçmediği gözlemleniyor.
Farklı olarak İrlanda, Yunanistan ve Norveç’te ulaşım harcamaları ilk sırada yer alıyor. Son birkaç yıldır satın alma trendlerinin değişmediği iki Avrupa ülkesinden İtalya’da mücevher alımları yüzde 15-18 oranlarını korurken, Hollanda’da çiçek alımı oranının genel olarak yüzde 11-12 olarak gerçekleştiği görülüyor.