Ana Sayfa İNDEKS BMD Sektör liderlerinden asgari ücret değerlendirmesi: Fiyatlar ve istihdam endişesi

Sektör liderlerinden asgari ücret değerlendirmesi: Fiyatlar ve istihdam endişesi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, yenilenen asgari ücreti değerlendirdi.

Türkiye’deki asgari ücretin 17.002 TL olarak belirlenmesi, perakende ve sanayi sektörlerinde fiyatların yükselme potansiyelini beraberinde getiriyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) başkanları, bu artışın sektörlere etkilerini ve olası fiyat artışlarını değerlendirdi.

BMD Başkanı Sinan Öncel, çalışanların daha fazlasını hak ettiğini vurgulayarak, asgari ücret artışının işletme maliyetlerini etkileyeceğini belirtti. Öncel, bu durumun zincirleme olarak fiyat artışlarına yansıyabileceğini ifade etti.

TASD Başkanı Berke İçten ise, ayakkabı sanayisinin yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini dile getirerek, asgari ücrette kademeli bir artışın sektöre daha iyi geleceğini ifade etti. İçten, yeni artışın üretici fiyatlarına yansıyarak perakende fiyatlarını etkileyeceğini belirtti ve sektörün bu zor dönemi en az hasarla atlatmak için mücadele edeceklerini ifade etti.

Asgari ücretteki bu yükseliş, sektörlerin önümüzdeki dönemde karşılaşabileceği fiyat artışlarına işaret ediyor. Perakende ve sanayi sektörleri, bu yeni döneme adapte olabilmek için çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışıyor.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel:
Maliyet artışlarıürün fiyat artışı olarak bize geri dönecek

Yeni asgari ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çalışanlarımız hiç şüphesiz çok daha fazlasını hak ediyor. Bununla beraber işçilik organize perakende sektöründe en önemli maliyet kalemleri arasında yer alıyor. Ücretlerdeki artışın önümüzdeki aylarda fiyatlara bir yansıması olacak. Hep belirttiğimiz gibi perakende sektörü olarak içinde hammadde, üretim, lojistik, ve mağaza maliyetlerini barındıran bir zinciri yönetiyoruz.

Bu zincirin halkalarındaki şeffaf olmayan ve kontrol edilemeyen maliyet artışları maalesef ürün fiyat artışı olarak bize geri dönecek.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten: 2024’ü en az hasarla atlatmak için mücadele edeceğiz

Emek yoğun bir sektör olan ayakkabı sanayimiz için 2023 zor geçti. Yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturamadık. İhracatta adet satışlarımız yüzde 25 daralırken, kapanan fabrikalar nedeniyle istihdamımızın da yüzde 30’unu kaybettik. Biz asgari ücrette ocak ve temmuzda çalışanı ve işvereni mağdur etmeyecek kademeli bir artışın hem sektörlerimiz hem de enflasyonla mücadeleye katkı için daha isabetli olacağını daha önce açıklamıştık.

Şimdi bu değişim ile üretici fiyatları en az yüzde 25-30 civarında artış gösterecek. Bu da perakende fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Öte yandan, özellikle emek yoğun sektörler için devletimizden pozitif ayrımcılık beklentimiz vardı. Bu beklentimiz karşılanmadığı gibi asgari ücret desteğine de 200 lira gibi çok sınırlı bir artış yapıldı. Sonuç beklediğimiz gibi olmasa da yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyorum. Sektör olarak bu zor dönemi istihdamımızda ve ihracatımızda en az hasarla atlatmak için mücadele edeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz