Rusya’nın 2016’da dünya politikalarına damga vurması, Batı’nın yaptırımlarına karşın ekonomide en zor günlerin geride kaldığına dair beklentiler, yeni yıl ile birlikte Rusya’da piyaslara doping etkisi yaptı. MICEX ruble endeksi tarihi zirvesini gördü.
Uzmanlar yeni yıl ile birlikte yabancı fonların Rusya’ya daha aktif olarak girmelerinin beklendiğini, bunda en büyük fakötörün Rusya ekonomisinin kriz döneminin ardından ilk kez bu yıl yeniden büyümeye başkayacağı beklentisi olduğunu vurguluyorlar.
Rusya’da piyasalar yeni yıla yeni rekorla girdi. Moskova Borsası (MICEX) endeksi tarihinde ilk defa 2260 puanın üzerine çıktı. MCIEX endeksi dün, bir önceki kapanışa göre yüzde 2,36’lık artışla 2285 puanın üstüne çıktı. Diğer yandan dolar bazlı RTS endeksi de yüzde 3,2 artışla 1189 puanı buldu. RTS endeski de 14 Aralık 2016’dan bu yana en yüksek göstergeye ulaştı.
Diğer yandan ham petrol fiyatlarının yüzde 2 değer kaybederek 55 dolara kadar gerilemesi rubleyi fazla etkilemedi. Resmi kurda dolar 60,66 ruble, euro ise 63,81 ruble olarak açıklandı.
Moskova Borsası’nda hisseleri en çok artan şirketler Rusal (yüzde 4,08), Rosneft (yüzde 4,16), Alrosa (yüzde 2,94) ve Aeroflot (yüzde 2,29) oldu.
Rusya’daki bu iyimser hava, enflasyonun yüzde 5,5 düzeyine düşmesi, Merkez Bankası’nın yakında faiz indirimine giderek reel ekonomide kredilere soluk aldıracağı beklentisi ile daha da destekleniyor.
Diğer yandan yabancı yatırımcılar, uzun süredir büyük değer kaybı yaşlayan Rus şirketlerinin büyüme dönemi ile yeniden karlılıklarının artacağı beklentisi ile borsaya ilgilerini arttırmaya başladı.
Bloomberg ajansının 2017’de yabancı yatırımcılar açısından en cazip “gelişmekte olan ülkeler” listesinde ilk sırada Rusya’nın olduğu açıklanmıştı.
Rus rublesinin en karlı yatırım aracı olarak 2017’ye damgasını vurabileceği öngörüsü yapılan raporda, ruble ile yapılacak “carry trade”in yıllık getirisinin yüzde 26’yı bulabileceği görüşü öne çıkarıldı.