Ana Sayfa Gündem Mango, kârını yüzde 50 artırdı

Mango, kârını yüzde 50 artırdı

2017 yılını 2 bin 194 milyon euroluk satış ile kapatan Mango, FVAÖK (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr) oranını yüzde 50 artırdı. Mango, şirketin sistemlerinin geliştirilmesi ve dijital dönüşümünün sağlanması ile mağazaların yenilenmesine yönelik yıllık yatırımını 45 milyon euroya ulaştırdı. 2 bin 190 satış noktasının toplam alanı 812 bin metrekareye çıkartarak yüzde 1.8’lik bir artış elde eden Mango, 2017 yılında 20 yeni mega mağaza açarak yılı 211 mega mağaza ile kapattı.

Mango-MNG Holding, 2017 mali yılını 2194 milyon Euro’luk satış ve geçtiğimiz yılınkine kıyasla yüzde 50 daha fazla olan 115 milyon euroluk FVAÖK ile kapattı. Mali yıl, birbirinden çok farklı iki altı aylık döneme ayrılıyor: Birinci dönemde FVAÖK, bir önceki yıla kıyasla önemli bir büyüme kaydetti ve ikinci dönemde ise şirket için en önemli piyasaların çoğunda yaşanan yüksek sıcaklıklardan etkilenildiğinden daha ılımlı bir büyüme kaydedildi. FVAÖK’te yaşanan bu artış nedeniyle Mango grubunun sonuçları, eksi 61 milyondan eksi 33 milyon euroya düşerek yüzde 45’lik bir iyileşme kaydetti. Mango’nun Başkan Yardımcısı Daniel López, son 5 aydır kesintisiz bir büyüme gösterdiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“2017 yılında çok kanallı ve fast fashion temelli işletme modelimizin izlenecek doğru yol olduğunu doğruladık. İkinci yarıdaki satışların yılın ilk yarısındaki satışlara benzer performans göstermesiyle Mango grubu kâr elde etmiş olacaktı. Yılın başında hedefimiz buydu. 2018’de de gelişme kaydedeceğimize eminiz. Temmuz ayının sonunda büyük ilerlemeler elde ettik. Toplam satışlar çok güzel bir gelişme kaydetti, son 5 aydır kesintisiz bir büyüme yaşadık. Aynı zamanda online kanal da yılın başında belirlenen hedeflerin üzerinde büyüme kaydediyor. Şirketin kararlarının müşteri odaklı olmasını sağlayarak attığımız tüm adımlar başarılı olmaya devam ediyor. Stratejimizin temel aldığı eksen de bu.”

2017 yılı boyunca Mango, bilançosunda önemli bir güçlenme elde etti ve banka pasiflerinde güçlü bir azalma ve net finansal borcunda düşüş kaydetti. Rakamlara bakacak olursak, 31 Aralık 2017 tarihinde net finansal borç, 617 milyondan 415 milyon euroya düşerek yüzde 33’lük düşüş elde etti ve böylece, grubun varlık durumunda önemli bir gelişme kaydedildi.

Faturaların yüzde 77’si uluslararası etkinliklere, yüzde 23’ü ise ulusal piyasaya karşılık geliyor. İşletme ürün grupları bakımından MAN, KIDS ve Violeta grubunun performansı, toplam faturanın yüzde 18.3’üne karşılık gelerek önceki yıla göre yüzde 17.6’lık bir artış elde etti.

Mango’da online satışlar hızlandı, toplam satışların yüzde 15’ini geçti

Online satışların büyümesinde ve Grup içerisindeki göreceli ağırlıklarında hızlanma kaydedildi. 2017 yılında bu kanaldan satış rakamları 339.2 milyon euroya kadar çıkarak yüzde 15.4’lık bir artış gösterdi ve toplam faturaların yüzde 15.5’ine karşılık geldi. 2018’in ilk yarısının mükemmel başlangıcı ile şirket, 2019 yılı boyunca online satışların faturaların yüzde 20’sine ulaşacağını düşünüyor. Bu rakam, önceden 2020 yılı sonları için hedefleniyordu.

Mango, 83 ülkede online satış yapıyor ve fiziki mağazalar ile tamamen entegre bir alışveriş deneyimi sunuyor. 2018 yılında bu kanalın İran ve Ukrayna’ya da ulaşması bekleniyor. Şirket, dijital kanalı aracılığıyla halihazırda başlıca Avrupa şehirlerine ve İspanya’nın tüm şehirlerine ertesi gün teslimat sağlıyor. Mango mağazalarından teslim alma veya ilgili çoğu şehirde adrese teslimat gibi farklı teslimat seçenekleri de bulunuyor.

Mango’nun web sitesini 450 milyon kişi ziyaret etti

2017 yılında Mango’nun web sitesi 450 milyonun üzerinde ziyaretçi kaydetti ve bu da bir önceki yıla kıyasla 50 milyonun üzerinde bir artışa karşılık geliyor. Ayrıca, mobil cihazlar veya tabletler üzerinden gerçekleştirilen alışverişler de toplam alışverişlerin yüzde 52’sine ulaşarak ve 2016 yılının yüzde 44’lük oranının üzerine çıkarak ilk defa masaüstü bilgisayarları aştı. Ziyaretler de yüzde 67’lik oranın mobil cihazlardan gerçekleştirilmesi ve bir önceki yıla göre 4 puan artış kaydedilmesi ile benzer bir performans gösterdi. Şirketin sosyal medyadaki farklı profilleri dahilinde 21.5 milyon takipçisi bulunuyor.

Son mali yıl içerisinde Mango, müşterilerine tüm cihazlardan en iyi deneyimi sağlamak amacıyla online portalının kullanılabilirliği ve online gezinti kolaylığı alanlarında gelişmeler sunmak üzere önemli bir yatırım gerçekleştirdi. Bu gelişmeler arasında online gezinti sırasında uygun ürün önerileri sağlayabilmek, müşterilerin tercihlerine göre kişiselleştirilmiş iletişim sunabilmek veya müşterilere alışverişleri sırasında en uygun bedeni seçmeleri konusunda yardımcı olmak için kullanılmaya başlayan yapay zekayı da vurgulamak önem taşıyor. Aynı şekilde, fiziki mağazalarda dijital fatura uygulamasının başlatılması ile müşteriler tüm alışveriş geçmişlerini Mango’nun web sitesi ve uygulamasında görüntüleyebiliyor.

Mango’dan 2018’de 50 milyon euro yatırım

Mango, “Customer Centric” adı verilen müşteri odaklı bir şirket haline gelmeye yönelik bir dönüşüm süreci içerisinde bulunuyor. Şirket, müşteriyi tüm kararlarının odak noktası haline getirmeye kararlı ve bu hedef doğrultusunda, 2017 yılının sonlarında Müşteri Departmanını oluşturdu ve Eski iletişim Müdürü Guillermo Corominas bu yeni departmana müdür olarak atandı. Bu yeni departmanın sorumluluğu, müşterilerin marka bakımından yaşadıkları deneyimi iyileştirmeye yardımcı olan girişimler tasarlayıp uygulayabilmek ve dolayısıyla müşterilerin markaya olan bağlılığını arttırmak için Mango müşterilerinin organizasyon tarafından daha fazla ve daha iyi tanınması şeklinde.

Mango’nun 2017 yılındaki yatırımları 45 milyon euroya çıktı. Bu rakamın büyük bir bölümü, şirketin dijital dönüşümünü hızlandırmak amacıyla teknolojik sistemlerinin iyileştirilmesine ayrıldı. Şirket, 2018 yılında da aynı doğrultuda çalışmaya devam edecek ve bu alana 30 milyon euroluk ekstra bir bütçe ayıracak. 2018 yılına yönelik toplam yatırımlar 50 milyon euroya ulaşacak.

Şirket, bu dijital dönüşümü hızlandırma hedefi doğrultusunda Jordi Álex Moreno’yu yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri Müdürü olarak görevlendirdi ve kendisi, bu alanı güçlendirip alana liderlik etmekten sorumlu olacak. Moreno, Mango’nun Müdürler Komitesine ve Yönetici Komitesine katıldığından doğrudan en üst düzey katkıları sağlama fırsatına sahip olacak.

Yeni amiral mağazalar ve franchise bakımından büyüme

2017 yılında Mango, daha küçük boyutlu mağazaları kapatarak ortalama alanı bin 100 metrekare olan mega mağazaların açılmasına dayanan yeni perakende satış modelini geliştirmeye devam etti.

Şirket, mali yılı 211 mega mağaza ile kapattı. Bu mağazaların 20’si, geçtiğimiz yıl açıldı. Yeni mağazalar ve diğer mağazaların “The Line” adlı yeni imaja uyarlanması için yeniden modellendirilmesi, geçtiğimiz yıla ait yatırımların büyük bir kısmını oluşturdu. En sembolik mağaza açılışları, SoHo , New York, Serrano, Madrid ve Restauradores, Lisboa’da bulunan amiral mağazalar oldu.

2017 yılının sonunda, Mango grubunun 110 ülkede 2 bin 190 mağazası bulunuyordu ve satışa yönelik alan, 798 binden 812 bin metrekareye ulaşarak yüzde 1.8’lik artış gösterdi. Mango’nun 2012 yılında mağaza ağının dönüşüm çalışmalarına başlamasından bu yana satış alanı 300 bin metrekarenin üzerinde artış yaşadı ve aynı zamanda mağazaların ortalama boyutu yüzde 54’lük bir artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru, franchise şirketler, zincir satış noktalarının yüzde 55’ini temsil ediyordu. 2018 mali yılı sırasında Mango grubunun bu model ile büyümesini sürdüreceği ve dünya çapında 45 bin metrekarelik yeni franchise mağaza açacağı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz