Ana Sayfa Gündem İstanbul’un 3 caddesinde 18 bin metrekare kiralandı

İstanbul’un 3 caddesinde 18 bin metrekare kiralandı

Cushman&Wakefield, 2015 gayrimenkul raporunu açıkladı. Raporda, 3 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekare yeni AVM arzı girişi olması ve toplam arzın 418 AVM’de 12.8 milyon metrekareye erişmesi bekleniyor. Rapora göre, İstanbul’un başlıca ana alışveriş̧ caddeleri İstiklal, Bağdat, Nişantaşı’nda son 12 ayda toplam 112 mağazada yaklaşık 18 bin metrekare yeni kiralama işlemi gerçekleşti.

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield, sektöre ilişkin analizlerine bir yenisini ekleyerek ‘2015 yılı Türkiye Gayrimenkul Pazarı Raporu’nu açıkladı. 2015 yılsonu itibarıyla toplam arzın 368 AVM’de 10.7 milyon metrekareye ulaştığını ortaya koyan raporda, 3 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekare yeni AVM arzı girişi olması ve toplam arzın 418 AVM’de 12.8 milyon metrekareye erişmesi bekleniyor.

Bağdat Caddesi’nde boşluk yüzde 14’e çıktı

Rapora göre İstanbul’un ana alışveriş caddeleri İstiklal, Bağdat ve Nişantaşı’nda son 12 ayda toplam 112 mağazada yaklaşık 18 bin metrekare yeni kiralama işlemi gerçekleşti. Ayrıca aynı dönemde ana alışveriş caddelerine 67 yeni marka girerken, aynı caddelerden 113 marka çıktı. Üç ana caddede marka sayısının yüzde 7 azalma göstermesi, caddeye giriş yapan ve çıkan markalar arasında nette 46 düşüş, perakende pazarının bir konsolidasyon eğilimine işaret ediyor.

Rapordaki perakende verilerini değerlendiren Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, perakende harcamalarının 2015 yıl sonu itibarıyla yüzde 3.7 artış gösterdiğini belirterek şöyle devam etti: “2014 yılına göre Bağdat Caddesi’ndeki boşluk oranı yüzde 9’dan yüzde 14’e çıktı. Bunun en büyük nedenlerinin başında kentsel yenileme projeleri geliyor. Nihai sonuçlar ve bunların ana caddeler üstündeki sürdürülebilir etkileri ancak yenileme projeleri tamamlandıktan sonra gözlemlenebilir. Bu nedenle bu alandaki mevcut analizin geçici olduğunu kabul edebiliriz.”

“Yurt içi talep büyümenin temel lokomotifi”

2015 Gayrimenkul Raporu’nu hazırlarken temel aldıkları ekonomik verileri değerlendiren Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, yüksek enflasyon satın alma gücünü etkilese de tüketici harcamaları seviyesinin korunduğuna işaret etti. Türk Lirası’ndaki değer kaybının da etkisiyle ihracatın yıl sonunu güçlü kapattığını ancak ticari duyarlılık ve yatırımın durağan bir görüntü sergilediğini hatırlatan Gönden, “Ekonomik politikalar ve reform beklentilerindeki belirsizlik 2016 yılında yatırımı geride tutabilir. Ancak yurt içi talebin orta vadede büyümenin temel lokomotiflerinden biri olmaya devam etmesi bekleniyor. Kur dalgalanması bazı mal sahipleri ve perakendeciler için endişe yaratmakta olup, sabit kurlu kira uygulamaları yaygınlaşabilir” diye konuştu.

A sınıfı ofis arzı 5.5 milyon metrekareye koşuyor

Toplam A sınıfı ofis arzının yılsonu itibarıyla 4.72 milyon metrekareye erişerek yıllık bazda yüzde 11 arttığını gösteren rapora göre, en fazla arz girişinin gerçekleştiği Ataşehir ve Maslak bölgeleri en çok talep gören bölgeler oldu. Boşluk oranları ise yeni tamamlanan projelerle birlikte en fazla Kozyatağı, Kağıthane ve Maslak’ta arttı. Öte yandan yılın son çeyreğinde yaklaşık 165 bin metrekare yeni arzın pazara girmesiyle birlikte toplam boşluk 780 bin 700 metrekareye erişti ve genel boşluk oranı bir önceki yıla göre hafif artış kaydederek 2015 yıl sonunda yüzde 16.5 oldu. Halen inşası devam eden 1.67 milyon metrekare yeni ofis arzının iki yıl içerisinde tamamlanması beklenirken, 2016 yıl sonunda toplam A sınıfı ofis arzının 5.5 milyon metrekareyi aşması tahmin ediliyor.

Depolamada lojistik firmaları yine önde

Rapor, sanayi ve lojistik pazarında 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 250 bin metrekare kullanıcı işlem hacminin bir önceki yılın iki katı olduğunu ve gerçekleşen işlemlerin yaklaşık yüzde 65’inin lojistik odaklı GYO işlemleri olduğunu ortaya koydu. En aktif kullanıcılar ise yine perakende sektörü ve dağıtım/depolama ihtiyaçları oldu. Yurt içi talebin sanayi pazarının ana lokomotifi olmaya devam edeceği vurgulanırken ihracat seviyesindeki düşüşün yeni kiralama işlem hacmini ve kısa vadede kiraları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Konut satışları tüm zamanların rekorunu kırdı

2015 yıl sonu itibarıyla 1.3 milyon adet konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yıla göre yüzde 11 artış̧ kaydeden konut sektörü, bu rakamla veri başlangıç tarihi olan 2008’den bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı dönemde yabancıya konut satışı 22 bin 830 oldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış̧ gösterdi.

Otel doluluk oranlarında hafif düşüş oldu

Rapora göre, 2015 sonu itibarıyla Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 36.2 milyona erişerek geçen yıl ile aynı seviyede kaldı. Aynı dönem İstanbul 12,4 milyon ile en fazla ziyaret edilen şehir oldu. 2015 yılı ortalama doluluk oranları geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında hafif bir düşüş görüldü. 2014 yılında doluluk oranı yüzde 65 idi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz