Şirketlere sağladığı bir çok fayda ile giderek daha çok yaygınlaşan e-Fatura ve e-Arşiv uygulamaları, tüketiciler için de bir çok avantaj barındırıyor. FIT Solutions’ın lideri olduğu e-Dönüşüm ile şirketler, müşterilerine daha güvenli ve daha kolay işlem yapılabilen elektronik faturalar sunabiliyorlar. Tüketiciler faturalarını kaybetmiyor, istedikleri anda erişebiliyor ve fatura gerektiren işlemleri çok daha hızlı yapabiliyorlar.
e-Arşiv fatura bir işletmenin satış ilişkili tüm kağıt faturalarını elektronik ortama taşıyan bir çözüm olarak öne çıkıyor. Son tüketiciye olan faydaları ile e-Arşiv ve e-Fatura sistemi, müşteri memnuniyetini de artırıyor.
3386 işletmenin kayıtlı olduğu e-Arşiv uygulaması, özellikle perakende sektöründeki son kullanıcılar için büyük kolaylıklar barındırıyor. Türkiye’nin e-Dönüşüm lideri konumundaki FIT Solutions, e-Arşiv ve e-Fatura sistemlerinin yalnızca şirketlere değil, son tüketicilere de olan yararlarını aşağıdaki şekilde anlatıyor:
Dolandırıcılığın önüne geçiliyor
Doğrudan son tüketicinin e-posta adresine gönderilen e-Faturalar, basılı bir faturanın tüm kanuni geçerliliğine sahip. Değiştirilemeyen ve üzerinde oynama yapılamayan bu faturalar elektronik ortamda kontrol edilip gönderildiği için herhangi bir dolandırıcılık veya kanunsuz bir durum yaşanmıyor.
Fatura kaybetme derdi bitiyor
Tüketiciler bu kontrol mekanizması ile faturalara daha da güvenir hale geliyorlar. Elektronik ortamda gönderilen faturaların çok önemli avantajlarından birisi de, her zaman e-posta kutusunda durmaları ve ihtiyaç anında basit bir arama ile hemen bulunabilmeleri. Bu sayede ürün iadesi, garanti süreçleri veya fatura itirazlarında faturayı kaybetmek veya kötü düzenlenmiş bir fatura ile uğraşma derdi son buluyor.
e-Faturalar için ayrı e-posta kutusu
Çoğu şirket müşterilerine, sırf e-Faturalarını biriktirmeleri için ayrı bir e-posta adresi açmalarını ve tüm e-Fatura işlemlerinde aynı adresi kullanarak kendi e-fatura arşivlerini oluşturmalarını öneriyor. Böylece gelen e-faturalar günlük e-posta trafiğinden ayrı bir adrese yönleniyor. Ayrıca tüm e-Faturalar aynı adreste depolandığı için aylık harcamalar, iade işlemleri, ürün garantileri gibi süreçler kolaylıkla hallediliyor.
Doğaya katkısı katlanarak artıyor
Şirketlerin kendi aralarındaki fatura trafiğinden daha fazlası şirketler ile son tüketiciler arasında yaşanıyor. Her yıl milyarlarca adet kesilen faturaların kağıt masrafının ekonomiye yüklediği ek masraflar bir yana, kağıt, mürekkep ve bunların iletim masraflarının doğaya bindirdiği yük de çok fazla. Elektronik faturalar ve e-Arşiv sistemi, tüm süreç ve işlemleri dijital ortama taşıyarak maddi yükleri tamamen sıfırlıyor. Yılda 120 milyon e-fatura işleyen FIT Solutions sayesinde 12 bin ağaç kurtulmuş oluyor.
e-Fatura ve e-Arşiv kullanmak zorunlu
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı cirosu 5 Milyon TL ve üzeri olan tüm mükelleflerin 1 Ocak 2016 itibari ile e-Arşiv uygulamasına geçmeleri ile birlikte, son kullanıcıların hayatında daha fazla e-Arşiv faturası girmeye başladı.
Şirketlerin masraflarını 300’de 1’e indiriyor
İşletmeler e-Arşiv fatura ile tüm faturalarını dijital ortama taşıyarak çok büyük avantajlardan faydalanırken kağıt, mürekkep, zarf, postalama ve arşivleme gibi maliyetlerden tasarruf edebiliyorlar. Bu çözüm ile sağlanan fayda sonucunda, zorunluluk kapsamında olmayan işletmelerin de gönüllü olarak bu platform üzerinde yer aldıkları görülüyor.
E-Fatura, basım, arşivleme, kargo ve noter onay maliyetlerini azaltması, tek format ile raporlama ve denetim kolaylığı ve çevreci yapısıyla, zorunluluk dışındaki binlerce şirket tarafından da tercih ediliyor. e-Fatura kullanan şirketler, birim başı ortalama 6 TL olan kağıt fatura maliyetlerini, 2 kuruşa (0,02 TL) kadar düşürerek ciddi anlamda tasarruf ediyor. Böylece 1 tek basılı faturanın masrafı ile 300 adet e-Fatura gönderilebiliyor.