Perakende Günleri 2016’nın ikinci günü tüm hızıyla devam ediyor. İkinci günün sabah oturumlarında Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Cemal Can Dinçer, Shell & Turcas CEO’su Felix Faber ve “Dünya Teknoloji Ödülü” sahibi Studio Roosegaarde Kurucusu ve Kreatif Direktörü Daan Roosegaarde konuk oldu.
Perakende Günleri’nin ikinci gününün sabah oturumlarında Tescilli Markalar Derneği’nin “2016 Yılı Özel Onur Ödülü”ne layık görülen Leyla Alaton, Tescilli Markalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Aslantaş’tan ödülünü aldı.
Ödülün arkasından görüşlerini dile getiren Alaton; “Kendimi bildim bileli kadının ekonomik bağımsızlığını çok önemsedim. Bildiğiniz gibi rahmetli babam da büyük feminist olmuştu, her zaman çalışan kadına, politikaya giren kadına büyük destek verdi. Hayatımdaki manevi tatmini ben bu alanda yaşadım ve yaşıyorum. İşini kuran, çalışan kadınlara, STK olarak, özellikle doğuda çalışanlara ve örgütlere çok değer veriyorum. Yurtdışına gittiğimde bile kadınların yaptığı ürünlerden satın alıyorum, buna özen gösteriyorum. Bu anlamda Türkiye’de çok büyük bir gücün uykuda olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu çok önemsiyorum. Hepimiz bu konuya destek vermeliyiz diye düşünüyorum.” dedi.
Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Cemal Can Dinçer, “Son 3 yılda ciromuzu yüzde 50’den fazla artış ile 7 milyar TL’lik satışa taşıdık. Pazar lideriyiz. Arçelik olarak önümüzdeki yılların vizyonunu oluşturuyoruz. Dijital kanal alışveriş oranımız yüzde 55 dolaylarında, bu yıl yüzde 80’e çıkabilir. Dijital alışverişimizin büyümesini % 25 olarak öngörüyoruz ancak bu oran yüzde 40’lara ulaşabilir. Arçelik’i dijital dünyaya taşıyoruz. Ancak dijitale doğru olan bu değişim mağazaların yok olması anlamına gelmiyor. Aksine dünya trendlerinde yeni mağaza konseptlerimiz hazır, bunları hayat geçireceğiz. Satış sonrası deneyimini genişletip en iyi hale getireceğiz. Müşteriye sunduğumuz içeriklerin ortak bir tonda, dilde olmasına dikkat edeceğiz. Amazon bir evren ise, şu an burası kapalıçarşı” dedi.
Shell’in yeni perakende vizyonu: Yolda mola deyince Shell akla gelecek
Perakende Günleri 2016’nın ikinci gününde konuşan Shell & Turcas CEO’su Felix Faber, teknolojide yaşanan değişimler ve hızlanan yaşam koşullarının perakende sektörüne olan etkilerini anlattı. Dünyanın tek marka altında faaliyet gösteren en büyük perakende şirketlerinden biri olan Shell’in 70 ülkeye yayılmış yaklaşık 43 bin akaryakıt istasyonunda 500 bine yakın ön saha çalışanı her gün 30 milyon kişiye hizmet verdiğini anlatan Faber, Türkiye’de 1000’i aşkın akaryakıt istasyonunda, günde yaklaşık 1 milyondan fazla kişiye, misafirlerinin ihtiyaçlarına göre farklılaştırılmış hizmetler ve yenilikçi yakıtlar sunduklarını söyledi.
Sunumunda 3 önemli trendin perakende sektörüne olası etkilerinden bahseden Faber, 2050 yılında 2 milyardan fazla aracın yollarda olacağını belirtti ve insanların günlük yaşamlarının çok daha büyük bir bölümünü yollarda geçireceklerine değindi. Bu trendler sonucu değişen tüketici beklentilerini perakende, tüketici, teknoloji ve otomotiv sektörü gibi birçok farklı sektörden iş ortakları ile birlikte karşılamak için çalıştıklarını ifade eden Faber, günümüzde hayata geçirdikleri bazı ilham verici örnekleri katılımcılar ile paylaştı.
Faber, “Türkiye’de 80 şehirde, 7/24 hizmet sunan 1000’i aşkın istasyonumuzda, marketlerimizdeki 11 kategorideki yaklaşık 1500 farklı ürünle misafirlerimizin beklentilerini karşılamayı amaçlıyoruz. İstasyonlarımıza gelen her 2 müşterimizden birini marketlerimizde ağırlıyoruz. Bu yılı 2 milyon sandviç ve kahve satışıyla kapatacağız” dedi. Yeni trendlerin başında yükselen akıllı telefon kullanımı trendinin geldiğini dile getiren Faber, mobil ödeme alanında yaptıkları iş ortaklıklarının ve 360 bin kişi tarafından indirilen Shell Motorist uygulamasının Shell’i diğer markalardan farklılaştıran önemli projelerinin başında geldiğini belirtti.
Studio Roosegaarde Kurucusu ve Kreatif Direktörü Daan Roosegaarde ise konuşmasında şöyle konuştu: “İnsanların bağ kurabildikleri enstalasyonlar yapıyoruz. Bunu moda konusunda uyguluyoruz. Yeni ürünler tasarlıyoruz, örnek olarak; insanın hislerine göre renk değiştiren kıyafetler, erkeklerin yalan söylediklerinde üzerini şeffafa dönüştüren bir kıyafet gibi. Lacoste bu konuyla yakından ilgilendi ve markanın logosuna dokunulduğunda renk değiştiren t-shirtler üzerinden çalışmaya başladı. Kumaş veya hikaye satmıyorlar artık, bilgi de satıyorlar. Moda daha etkileşimli hale gelecek ve markalar yeni fikirlere bunun için yatırım yapması kaçınılmaz olacak. Fiyat bazlı rekabet artık yeterli değil. Diğer yandan gün içinde ışığı çeken, geceleri de bu enerjiyi aydınlığa dönüştüren projeler üzerinde çalıştık. 5-6 yaşında karanlıkta parlayan yıldızlara bakardım. İki sene önce bu materyalleri inceleyip peyzajları nasıl ışık emer ancak enerji dostu hale getirebiliriz. Arabaları kullandığımız yolu nasıl daha farklılaştırabiliriz dedik ve bu projemizi otoyollara aktarmaya başladık. Gündüz kendi enerjisini depolayan ve akşamları bu enerji ile yolu aydınlatan otoyollar üzerinde çalışılıyor. Gece 10 saat boyunca bu malzemeler yolu aydınlatabilecek. Etkileşimli ışıklar araç yaklaşırken yanıp araç uzaklaşırken sönecekler. Bunları inşa etmeye başladık ve nasıl hayata geçirebileceğimizi konuşuyoruz” dedi.