İngiltere’de iki kez iflas sürecine giren aksesuar perakendecisi Claire’s’in ilk yönetim sürecini yürüten Interpath, 3,2 milyon sterlinlik ek ücret talep ediyor. Talebin onaylanması halinde Interpath’in toplam ücreti 7,2 milyon sterline ulaşacak. İki iflas sürecinde ise 2 binden fazla istihdam etkilendi.
İngiltere perakende sektörünün tanınan aksesuar markalarından Claire’s’in art arda yaşadığı iki iflas süreci, alacaklıların kayıplarının yanı sıra şirketin yeniden yapılandırılmasını yöneten danışmanların ücretlerini de gündeme taşıdı.
Claire’s’in ilk iflas sürecini yöneten Interpath, sürecin başlangıçta öngörülenden daha karmaşık ve maliyetli olması nedeniyle 3,2 milyon sterlinlik ek ücret için onay istiyor. Bu talebin kabul edilmesi halinde Interpath’in Claire’s için toplam tahmini ücreti 7,2 milyon sterline çıkacak.
Şirketin en üst düzey çalışanları için saatlik ücretlerin 1.515 sterline kadar yükseldiği belirtilirken, ortalama saatlik ücretin ise yaklaşık 883 sterlin olduğu aktarılıyor.
İlk iflastan kurtarma anlaşmasına
Claire’s’in İngiltere operasyonu, ABD’li ana şirketinin Chapter 11 korumasına başvurmasının ardından Ağustos 2025’te iflas sürecine girdi. Companies House kayıtlarına göre yönetim süreci 13 Ağustos 2025’te başladı.
Eylül ayında Modella Capital ile bir kurtarma anlaşmasına varıldı. Modella, Claire’s’in 156 mağazasını devralırken yaklaşık 1.000 kişinin istihdamını korudu. Ancak 145 mağaza anlaşmanın dışında kaldı.
Kurtarılan operasyon, Modella’nın oluşturduğu CAUKI Limited adlı şirkete devredildi. Ancak yeniden yapılandırma uzun ömürlü olmadı.
Claire’s ikinci kez iflas etti
CAUKI Limited, 26 Ocak 2026’da yeniden iflas sürecine girdi. Bu kez süreci yönetmek üzere Kroll görevlendirildi.
The Times’ın aktardığı bilgilere göre CAUKI’nin teminatsız alacaklılara yaklaşık 10,6 milyon sterlin borcu bulunuyor. Kroll’un 26 Ocak-25 Temmuz döneminde kaydettiği danışmanlık zaman maliyeti ise yaklaşık 2,2 milyon sterlin seviyesinde. Ancak bu tutarın henüz ödenmediği ve nihai ücretin daha düşük olmasının beklendiği belirtiliyor.
İkinci iflasın ardından İngiltere ve İrlanda’daki kalan 154 bağımsız Claire’s mağazasının tamamı Nisan ayında kapandı. Bu kapanmalar yaklaşık 1.300 kişinin işini kaybetmesine yol açtı. Markanın farklı mağazalardaki concession noktaları ise kapanmalardan etkilenmedi.
İlk süreçte kaybedilen mağazalarla birlikte, iki iflas sürecinde 2 binden fazla istihdam etkilendi.
Alacaklılar ödeme beklemiyor
Claire’s’in ilk iflas sürecindeki teminatsız alacaklıların yaklaşık 11,9 milyon sterlinlik alacaklarının karşılığında herhangi bir ödeme alamamasının beklendiği belirtiliyor.
CAUKI’nin ikinci iflas sürecinde de teminatsız alacaklılara yaklaşık 10,6 milyon sterlin borç bulunduğu ve bu alacakların da geri ödenmesinin beklenmediği aktarılıyor.
Böylece Claire’s’in iki ayrı yeniden yapılandırma süreci, bir tarafta milyonlarca sterlinlik alacak kaybı ve binlerce kişinin işini kaybetmesiyle sonuçlanırken, diğer tarafta iflas süreçlerini yöneten danışmanların yüksek ücretlerini gündeme taşıdı.
Yüksek maliyetler ve online rekabet baskısı
Interpath, kendi ücretlerinin yüksek olmasını Claire’s’in uluslararası şirket yapısının karmaşıklığına ve alıcı aranırken işletmenin önemli bölümünün faaliyetlerini sürdürmesi için yürütülen çalışmalara bağlıyor.
Kroll da ikinci yönetim sürecinin olağan dışı yapısına ve birden fazla ülkedeki operasyonların yönetilmesinin yarattığı zorluklara dikkat çekiyor.
Claire’s’in finansal sorunlarında ise yüksek cadde mağazalarındaki ziyaretçi trafiğinin zayıflaması, artan maliyetler ve Shein ile Temu gibi düşük fiyatlı online moda ve aksesuar platformlarının yarattığı rekabet etkili oldu.
Bu tablo, geleneksel perakende modelinde mağaza maliyetleri, düşük yaya trafiği ve dijital kanallardaki agresif fiyat rekabetinin yarattığı baskıyı da ortaya koyuyor.
Claire’s İngiltere’ye geri dönmeye hazırlanıyor
Claire’s’in İngiltere hikâyesi ise tamamen sona ermiş değil. Fransız mücevher girişimcisi Julien Jarjoura, markanın Avrupa operasyonlarının bir bölümünün kontrolünü aldıktan sonra İngiltere pazarına lisans modeliyle sınırlı bir dönüş planlıyor.
Jarjoura’nın Claire’s markasıyla İngiltere’de yaklaşık 50 mağazayı yeniden açmayı hedeflediği belirtiliyor. Böylece marka, iki iflas sürecinin ardından çok daha küçük bir mağaza ağıyla İngiltere perakende pazarına dönmeye hazırlanıyor.







