Carrefour, Fransa’daki 39 hipermarket ve süpermarketi bağımsız işletmecilere devrederek maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. 2018’den bu yana yaklaşık 350 mağazayı devreden Carrefour’un “location-gérance” modeli, düşük performanslı mağazaları kârlı hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak sendikalar, maaşlar ve sosyal haklarda yaşanan kayıplar nedeniyle duruma tepkili.
Carrefour, Fransa’daki 15 hipermarket ve 24 süpermarketi daha bağımsız işletmecilere devrediyor. Bu son hamle, 2018’den bu yana gerçekleşen sekizinci dalga olarak dikkat çekiyor. Şimdiye kadar yaklaşık 350 mağaza, “location-gérance” olarak adlandırılan bir modelle devredildi. Bu mağazaların yaklaşık 100’ü hipermarketlerden oluşuyor.
Location-gérance modeli, mağazaların mülkiyeti veya kiralarının Carrefour’da kalmasını sağlarken, mağaza yöneticisi maliyet kontrolü ve kârlılığın artırılmasından sorumlu oluyor. Genellikle bu yöntem, düşük performans gösteren mağazalar için tercih ediliyor.
Personel maliyetleri azaldı
Carrefour, bu yöntemle operasyonel kârlılığını artırdı. Personel maliyetlerinin toplam ciro içindeki payı, yüzde 12’den yüzde 10’a düştü. 2018’den bu yana Fransa’da hiçbir hipermarket kapatılmadı ve location-gérance modelindeki mağazalar, Carrefour’un operasyonel sonuçlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Sendikalardan tepki: Yeniden yapılanma gizleniyor
Ancak, sendikalar bu duruma sert tepki gösteriyor. Yeniden yapılanmanın gizlendiğini savunan sendikalar, çalışanların maaşlarında ve yemek fişi, sağlık sigortası gibi sosyal haklarında kayıplar yaşandığını belirtiyor. Ayrıca, gönüllü pazar günü çalışma gibi hakların da zarar gördüğünü dile getiriyorlar. Sendikalar, çalışan haklarına saygı göstermeyen işletmecilere karşı önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: Le Telegramme