Bu yıl 10. yılını kutlayan Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi, açıldığı günden bugüne 170 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Capacity AVM Müdürü Barış Özcan, “Capacity’nin en büyük artısı lokasyon ve ziyaretçi profilinin alışveriş merkezi kültürünün olması. Perakendecilerin tercih ettiği bir alışveriş merkeziyiz” diyor. Özcan ile Capacity’nin 10 yılını, başarısının altında yatan sebepleri, sektörün sorunlarını ve önümüzdeki dönem projelerini dinledik.
Röportaj, AVMDergi.com
Capacity, bu yıl 10’uncu yaşını kutluyor. 10 yıldır Capacity, nasıl bir yaşam merkezi haline geldi?
Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi, hem perakendeci hem de ziyaretçi tarafından çok merkezi bir lokasyonda, yarattığı ciro açısından da çok değerli AVM. Bakırköy, başlı başına bir alışveriş merkezi, Capacity de Bakırköy’ün anchor mağazası. Hepsi birlikte çalışan bir sistem aslında. Capacity, 10 yılda 170 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırladı, 15 milyon araç giriş sayısı var. Capacity’nin en büyük artısı lokasyon ve ziyaretçi profilinin alışveriş merkezi kültürünün olması. Kurulan ilk AVM, Bakırköy’deydi, biz Bakırköylüyüz ve AVM’ye gitmeyi küçüklüğümüzden beri biliyoruz. Ayrıca Capacity, çok güçlü bir marka karmasına sahip.
Bakırköylülerin AVM kültürünün olması hem avantajlı hem de beklentilerin de yüksek olması demek… Belki Capacity’nin bugünlere gelmesindeki tüm yapı taşlarının kurulması daha zor bir süreçti…
AVM’ler dinamik bir yapı. Dün de bugün de yarın da uğraşmak gerekiyor. Evet belli sabit markalarımız var ama diğer taraftan da belli markaların cephelerinin zaman içerisinde değişikliğe uğraması ve yeni yüzlerin gelmesiyle dinamik yapı oluşturuyoruz. Capacity, 200 markayı barındırıyor. 200 markayı ufak tefek değişikliklerle günümüzün şartlarına adapte ederek sürdürüyoruz. Geçmişte de şimdi de aynı hareketler yapıldı. Aslında doğru markayı doğru şekilde seçebiliyorsunuz. AVM’nin gücü sayesinde siz marka seçisi oluyorsunuz onlar sizi seçmiyor. Pazarlamasından kiralamasına dek bütün zincir bir bütün. Bunların arkasında çalışanlar önemli, sistemin hızlı olduğu yerde işler hızlı oluyor.
Yıldönümü etkinlikleri kapsamında neler yaşanıyor Capacity’de? Hangi etkinlikler, organizasyonlar ziyaretçilerinizle buluşuyor?
Bir ay boyunca “10. Yıl Festivali”mizi yaptık. Mayıs ayı sonuna kadar da kampanyamız devam ediyor. Bugüne kadar ziyaretçilerimize Mercedes hediye ediyorduk, 10. yılda 10 adet Mini Cooper model otomobil hediye ediyoruz. Bu yıl kampanya ya ilgi yüzde 35-40 oranında artış gösterdi. Sömestre tatilinde teknoloji festivali etkinliğimiz ile keyifli bir buluşmaya ev sahipliği yaptık. Haftanın cuma günleri devam eden özel müzik dinletilerimiz ve hafta sonu programı dahilinde gerçekleştirilen yaratıcı çocuk atölyelerimiz devam ediyor. Biz, ziyaretçimizi nelerin mutlu edeceğini biliyoruz. Etkinliklerimizi, organizasyonlarımızı da bu beklentiler çerçevesinde oluşturuyoruz.
“Yarattığımız yıllık ciro, 700 bin TL”
Ziyaretçiyi iyi tanımaktan mı geçiyor başarı?
İşin başı o. Günün sonunda satışı siz kime yapıyorsunuz? Ben kendimi perakendeci olarak görüyorum. Benim müşterim dışarıdan gelen müşteri. Benim marka karmamın, etkinliklerimin, yiyecek içecek alanımın ziyaretçilere göre olması gerekiyor ki, burası bir çözüm alanı olarak görülsün. AVM’yi sadece buluşma merkezi olarak değil, temelde hızlı, pratik alışverişimizi yapalım, kalan zamanımızı sosyalleşelim diye kullanıyoruz. Cadde cadde gezmek yerine AVM’de tüm ihtiyaçlarımızın çözülmesini bekliyoruz. Biz ekip olarak ofiste oturmayız, sürekli alandayız. Sürekli müşteriyle iletişim halindeyiz. Kiralama yaparken müşterimiz hangi markalarla ilgilendiğini söylüyor, ilk hedef olarak onları alıyoruz.
Ziyaretçi profilinizi öğrenebilir miyiz?
Merter’den Florya’ya kadar devam eden bir ziyaretçi profilimiz var. Onun dışında Bahçelievler, Bağcılar, Beylikdüzü hatta karşıdan gelen ziyaretçilerimiz var. Bunda Bakırköy’ün de çekim merkezi olmasının da payı bulunuyor. Profilimiz, doğru alışveriş yapmayı seven, B grubu diyebiliriz. Pazartesi ve cuma günleri kadın ziyaretçimiz çok fazla. Cumartesi günleri en yoğun olduğumuz gün, pazar günü ise cuma kadar kalabalık aldığımız gün. Ama hafta içi de de oldukça yoğun.
Capacity, hangi alanlarda iddialı? Yarattığınız algıyı destekleyecek, geliştirecek çalışmalarda en çok neye önem veriyorsunuz?
Capacity, mimarisi yapısı olarak hızlı, pratik, aradığınız markaya hızlıca ulaşabileceğiniz bir yapıya sahip. Rahat ve hızlı alışveriş ön planda. Yaptığımız etkinliklerle çocukları yakalıyoruz. Bu sadece gösterilerle değil, etkinliklerimizi becerilerini geliştirmek üzerine kuruyoruz. Çiçek ekiyoruz, turşu yapıyoruz, boya yapıyoruz… Bakırköy’ün yaşam merkeziyiz, Bakırköy’ün yaşadığı bir merkeziz. Mağazalarımızı yeniliyoruz, yeni markaları getiriyoruz, sinemamızı yeniledik, bölgedeki VİP salonuna sahibiz. Spor merkezimiz açılıyor. İlk giren mağazaları açıyoruz. Kiko Milano ve Yamamay, İstanbul’daki ilk mağazalarını Capacity’de açtı. Perakendecilerin tercih ettiği bir alışveriş merkezi Capacity. Perakendecilerin Capacity’yi tercih etmesinde ayak sayısının yüksekliği ve alım gücünün pozitifliği var. Capacity’nin 39 bin metrekare kiralanabilir alanı var, yaklaşık 200 mağazadan oluşuyor. Yarattığımız yıllık ciro, 700 bin TL seviyelerinde, bazı markalarımın sözleşme gereği ciro paylaşmadığını göze alarak söylersek. Sepet ortalamamız çok iyi, metrekare verimliliğinde Capacity olarak Türkiye’de ilk 10’dayız ama hedefimiz metrekare verimliliğinde Türkiye’de ilk 5’te olmak. Yeni gelen anchor mağazalarımızla ayak sayılarımız daha da artacak. Spor merkezimizle de yaşam merkezi olarak ziyaretçilerimize daha fazla çözümler sağlayacağız. Foodcourt’ta yaptığımız yeniliklerle daha fazla keyifli alanlar yaratacağız. Ziyaretçilerimizin ne istediğine bakarak mağazalarımızdaki değişimleri gerçekleştireceğiz.
“Birbiriyle uyum, keyifli bir rekabet olan markalar bütünlüğü”
Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyorsunuz. En çok hangi etkinlikler ilgi çekiyor?
Farklı farklı etkinlikler elbette olabiliyor ama kampanyalar oldukça ilgi görüyor. Konser tarzı büyük etkinlikler yaptığımız zaman aslında müşterilerimiz o an için keyif alıyorlar ama asıl alışverişe gelen müşteriyi çok da memnun edemiyoruz. Söyleşiler olabiliyor, alışveriş yaparken dinlenebilecekleri müzik dinletileri, sergiler olabiliyor. Yani yorucu olmayan, alışveriş yaparken keyif aldıkları etkinlikler ilgi çekiyor. Mesela çok özel sergilere ev sahipliği yaptık, her yaptığımızı farklı ve özel bir konsept, çocukların, ailelerin gelip gezerken bir şey öğreneceği hem de keyif alacakları etkinlikler…
Markalar, bir AVM için önemli bir referans. Marka karmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
200’e yakın markamız var. Markaları belirlerken müşterilerin isteklerine göre ilerliyoruz. Mevcut mağazalarımızın yenilenmesini, konseptleriyle değişmelerine özen gösteriyoruz. Verimli mağazalarımızı büyütmeye gayret ediyoruz. Madame Coco mağazasını büyüttük, Ender Spor’da farklı operasyonlar gerçekleşti, Zara, Mango mağazaları yenilendi. Stradivarius, Zara Home yenilendi, Mavi Jeans büyüdü ve yenilendi, Gratis yenilendi, Watsons mağazası açıldı, bölgedeki North Face’i kendi bünyemize kattık, Birkenstock marka karmamıza katıldı. Müşterimize birebirde dokunacak ve tercih ettikleri markalara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Alışveriş merkezimiz bugün yüzde 100 doluluk oranına sahip. Bir kiralama listemiz var, kiracı taleplerimiz var. Bu listeyi müşterimizin isteklerine göre değerlendiriyoruz. Hangi marka uygun, hangi marka ciro potansiyeli barındırıyor, asıl hedef ciro… Cironun olduğu dünyada insan var, insanın olduğu dünyada alışveriş var. İnsanlar tek bir mağazadan alışveriş yapmıyorlar, alışveriş için geldikleri noktada en az 2-3 mağaza ile etkileşimler sağlıyorlar. Dikkat ettiğimiz temel, birbiriyle uyum, keyifli bir rekabet olan markalar bütünlüğü yaratmak.
“Sektörün ana sorunu personel”
Peki, rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün ne gibi sorunları bulunuyor sizce?
Rekabet iyidir, iyi işler yapan rakip olduğu zaman siz de daha iyi işler yapmaya özen gösterirsiniz. Üzerinize ölü toprağı serpilmemesi, heyecanlı olmanız için rekabet her zaman olmalı. Rakiplerimizin hepsi sohbet ettiğimiz arkadaşlarımız, onların yaptığı doğru hareketler bize de enerji ve güç veriyor. Onların tarafında da aynı hareket olduğu sürece avantaj yaratıyoruz. Rekabetin sürekli olmasını isteyen tarafım.
Sektörün ne gibi sorunları bulunuyor size göre?
Ana sorunumuz personel. Perakendecilerin de ana sorunu personel. Biz her şeyi yapabiliriz, mağaza müdürü, bölge müdürü de yapabilir. Ama santrafor satışı yapan arkadaş gol atmazsa bir anlamı yok ki. O tarafın gelişiyor olması lazım. Bir mağaza müdürü mevcut mağazanın cirosunu yüzde 30 ileri götürebiliyor. Müşteriye dokunmak önemli, müşteriye doğru hizmeti verdiğiniz dünyada, üç aşağı beş yukarı birbirine yakın ürünler satılıyor. Esas sattığımız hizmet. Gittiğimiz noktadaki insanın size yaklaşımı, satışı desteklemesi, satış sonrası verdiği hizmet ve güleryüz olması önemli. Bunlar sizi sadık müşteri getiriyor. Sadakat nereye kadar: Daha iyisini bulana dek. Eğitim bir bütçe, kesinlikle katılıyorum. Ama günün sonunda siz bir insanı eğitiyorsunuz, havuza atıyorsunuz. Belki siz faydalanmıyorsunuz ama A ya da B faydalanıyor. Bütün A, B, C, D, herkes bir eğitim sağlarsa havuzdaki insanların hepsi belli bir eğitim almış olacak. Bana göre sektördeki ana sorun, personel. Bana göre diğer bir sorun internetten satış, önümüzdeki süreçte bunun doğru şekillerde kontrol ediliyor olması gerekecek. Çünkü perakendeciyi bir noktada mutlu etse de diğer taraftan birebirde yapılan perakendeyi yavaş yavaş yok etmeye yönelik bir yapı. A’dan Z’ye eğitimi şekillendirmemiz lazım hem de kendimizi. Birebirde dokunarak satış bence her zaman etkili. Çünkü bize hep öğretilen şey, bir ürün almaya gelen kişiye 4-5 ürünle gönderdiğimiz zaman başarılıyızdır. Yoksa hedefteki kişi bir şey almaya gelmiştir, zaten alıp gidecek. Onun yanına neler koydunuz, ne ek satışlar yaptınız, o ürünü nasıl anlattınız; insanın bir sonraki ihtiyaç duyduğu anda size gelme ihtimalini artıracaktır.
Mağazalar yenileniyor, yenileri geliyor
Önümüzdeki dönem projeleriniz ve yatırımlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz 10 yıllık bir AVM’yiz. 10 yıllık bir AVM olmamızdan dolayı, binamızda belli şeyleri de ufak ufak değiştirmeye başladık. Bunlar ısıtma-soğutma sistemlerimizden başlayarak tesisatlara dokunduk. Bundan sonraki süreçte iç alandaki mimari dokunuşlara da başlayacağız. Yatırımlarımız ağırlıklı olarak bu noktada var. Büyük metrekarelerde kiralamalarımız var, doğru operasyonlar yaratabilmek için. Hedefimiz buraya daha fazla insanı daha fazla getirerek onların ihtiyaçlarını giderebilmek. Onların konforlu ortamda olmasını sağlamak. 2 bin 600 metrekarelik LC Waikiki mağazası açıyoruz. Koton mağazamız da yenilenerek ve büyüyerek 2 bin 600 metrekareye çıkıyor. FLO mağazamız geliyor, ciddi bir metrekarede güzel bir mağaza açacak. 90 metrekarelik Timberland mağazamız geliyor. Doluluk oranımız şu anda yüzde 100. D&R yenilenecek, TAB Gıda markalarında değişiklik olacak. Bir elektronik markamız gelecek. Bölgedeki eksikliklerden bir tanesi spor merkeziydi, insanlara deniz manzarasında spor yaptıracağız. Sinema salonumuz yenilendi, Gold Class salonlar ile VIP sinema hizmeti verilmeye başlandı. Derimod ve Kemal Tanca mağazaları yenilendi, Tüzün mağazamızı açtık. English Home marka karmamıza katıldı. Kiehls mağazası aramıza katıldı. Sephora mağazası büyüyerek yenilendi. Lacoste mağazamız büyüdü, yenilendi, Lufian yenilendi. Pilates Stüdyosu, Moments of Life/Kodak mağazları açıldı. Nike mağazamız bölgedeki tek merkez. Arçelik, Bernando, Ceyo, Ender Spor yenilendi, Miniso’yu açtık. Linens bünyeye katıldı. Beymen Clup yenilendi, Polo Garage açıldı. Marks Spencer büyüdü ve yenilendi, Kiğılı yenilendi. Birinci katta Mavi Jeans büyüdü, Gratis büyüdü, Zara’yı yeniledik, Timberland’ı getirdik. Elle, Bambi’yi yeniledik. Chakra zemin kattan 1. Kata getirdik, yenilendi. Carl’s Jr. Ve Bodrum Mantı markalarını getirdik, Özsüt’ü yeniledik, Ramiz Köfte’yi büyüterek yeniledik. Tavuk Dünyası’nı büyüttük.