İş dünyasıyla erken yaşlarda tanışmış, koordinasyon yeteneğiyle ön plana çıkmış biri Günöz Atakan… Yaklaşık bir yıldır başarıyla Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Genel Sekreterliği görevini yürüten Atakan ile yoğun gündemine karşın keyifli bir röportaj yaptık… AVM sektörünün özellikle son 10 yılda hızla büyüdüğünün altını çizen Atakan, “AVM’ler ve perakendeciler, birbirlerine önemli katkılar sağlayarak büyüyor” diyor.
Röp, Fulya BAYRAKTAR
AYD Genel Sekreterliği görevini devraldığınızdan bu yana neredeyse bir yıl geçti. Bu bir yılı değerlendirebilir misiniz? Sizin açınızdan nasıl geçti?
Görevi devraldığım günden beri geçen süre, hem benim hem de sektör için son derece hareketli bir dönem oldu. AYD, AVM sektörünün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği çok aktif bir dernek ve sektörümüzü çok yakından ilgilendiren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yaz döneminde tekrar artan terör saldırıları da AVM’ler açısından da çok önemli. Rutin gündem ve faaliyetlerin yanı sıra böylesine önemli iki konunun gündemde yer aldığı bir dönemde AYD Genel Sekreterliği görevinde bulunmak benim açımdan katkı sağlayıcıydı diyebilirim. Yoğun gündemli bu dönemde hem kendi tecrübelerimi dernek yönetimine aktarabilme hem de sektörün dernek tarafına daha çabuk uyum sağlama imkanı elde ettim.
Siz daha önce yine AVM sektöründe bulunuyordunuz, ancak dernek tarafından bakmak, sizin için zor oldu mu?
Sizin de belirttiğiniz gibi daha önce yine AVM sektöründe bulunuyordum. Onun öncesinde ise Turkcell ve grup şirketlerinde 15 yılı aşkın süreyle kanal yapıp yönetme konularındaki tecrübelerimle perakende sektörüyle de bağlantı halindeydim. Dernek tarafından bakmaksa yine geçmiş tecrübelerime dayanarak benim açımdan hiç zor olmadı. Bundan önce Türkiye Motor Sporları Federasyonu ve Türkiye Dans Federasyonu’nda 2 dönem görev almanın yanı sıra çeşitli spor derneklerinde de yöneticilik faaliyetlerinde bulundum. AYD tarafına baktığımızda ise öncesinde sektörün içinde bulunmuş olmam nedeniyle olayları iki yönlü değerlendirebilme tecrübesine sahibim.
Görevde bulunduğunuz sürede aynı zamanda önemli yasa tasarıları da gündemdeydi. Bu dönemde AYD’nin hükümet ile yaptığı müzakerelerden bahseder misiniz? Neler yaşandı, tasarıya nasıl müdahale edildi?
Yakın dönemde AVM ve perakende sektörünü doğrudan ilgilendiren Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve bu kanuna bağlı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. Özellikle AVM Yönetmeliği ile Türkiye’de ilk kez AVM sektörünün hukuki çerçevesi çizildi. Hem Perakende Kanununda hem de AVM Yönetmeliğinde perakende dernekleri ile birlikte çalışarak kamu otoritelerine iletilecek görüşleri perakende ve AVM’nin ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde bir konsensüs içinde sunduk. Elbette yasa koyucu bir yandan sektörlerin hassasiyetlerini dikkate alırken bir yandan da yasama ve yürütmenin diğer bileşenleriyle uyum içinde yasalar çıkarmak durumunda. Böylesi bir durumda yasadan kaynaklı uygulamada yaşanabilecek sorunları da yine hem ilgili dernekler hem de Bakanlıklarla müzakere halinde çözmeye çalışıyoruz.
Sizce AYD’nin en önemli misyonu nedir?
AYD’nin misyonu kuruluş sırasında belirlediği hedeflerde ifade edildiği gibi perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak. AYD, alışveriş merkezlerini ve paydaşlarını ilgilendiren her konuda en üst otorite merci olarak sektörü, üyeleri ve üyelerinin menfaatlerini yurt içi ve yurt dışında ve yürürlükteki kanunlar çerçevesinde temsil eden bir dernek. Derneğimizin çok önemli bir diğer misyonu sektörümüzün ve üyelerimizin toplumdaki algısını olumlu yönde artıracak önlemleri almak. Elbette sektörümüzün geleceği ve sürdürülebilirliği için etkinlikler yapmak, eğitimler vermek, araştırma ve raporlar sunmak da AYD olarak misyonumuz.
“AYD Konferansları sektör açısından geleceğe yön veriyor”
AYD, sektördeki en önemli konferanslardan birini de uzun zamandır yürütüyor. En son düzenlenen konferans nasıl geçti size göre, önümüzdeki konferans için hazırlıklar başladı mı?
Sizin de ifade ettiğiniz gibi 8. AVM Yatırımları Konferansımızı geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirildi. AVM Yatırımları Konferansı derneğimizin kuruluşundan bugüne geleneksel hale getirdiğimiz ve sektörün bir araya geldiği bir etkinlik. Mart ayındaki konferansımız da yine çok başarılı geçti. Katılımcı sayısının her yıl artması, bu başarının en önemli göstergesi. Konferansımız sektör profesyonellerine ve ilgili paydaşlara networking sağlıyor ve birbirinden ilginç konu ve konuşmacılarıyla da geleceğimize yön veriyor. Önümüzdeki yıl da aynı ölçüde başarılı bir konferans içinde hazırlıklarımıza şimdiden başladık.
Konferansın yanı sıra AYD’nin düzenlediği organizasyon ve etkinliklerden de bahseder misiniz?
AYD oldukça aktif ve sektörün tek temsilcisi olan bir dernek. Konferanslardan, ödül törenlerine, araştırmalardan eğitim programlarına kadar birçok etkinlik düzenliyoruz. Bunlardan en büyüğü elbette AVM Yatırımları Konferansımız. Konferans her yıl yüzlerce katılımcının bir araya geldiği geleneksel bir etkinlik. Yine bir diğer önemli etkinliğimiz AVM’lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Perakende Markaları araştırması ve ödül töreni. Kısaca 1 Numaralı Markalar olarak lanse ettiğimiz araştırma ve ödül törenimiz perakende sektörü tarafından ilgiyle takip edilen ve sonuçları merakla beklenen bir tören. AVM müşterisinin tüketim alışkanlıkları ve algısını ölçen AVM Tüketici Algı Araştırması da hem AVM hem de perakende sektörüne tüketici davranışları hakkında önemli bulgular sağlıyor. Bir diğer raporumuz da her ay düzenli yayınladığımız AVM Endeksi. Veriye dayalı bilgi sunmanın son derece zor olduğu iş dünyamızda uzun yıllardır düzenli yayınlanan AVM endeksi oldukça değerli bir kaynak. Derneğimiz ayrıca Uluslararası Alışveriş Merkezleri Birliği (ICSC)’nin de operasyonlarını yürütüyor ve ICSC ile birlikte AVM profesyonellerini hedefleyen uluslararası içerikte eğitimler düzenliyoruz. Bunun yanı sıra zaman zaman üniversite veya ilgili sivil toplum kuruluş iş birlikleri ile sektörümüz de ilgilendiren konularda konferans, seminer ve çalıştaylar organize ediyoruz. Sektörün geneline yönelik AVM sayıları, kiralanabilir alan, bölgesel veriler, yeni projeler gibi kapsama sahip verileri de düzenli olarak güncelliyor ve sektörün ve kamunun bilgisine sunuyoruz.
“Karma kullanımlı projeler tüm bölgeyi hedefliyor”
Sizce AVM sektöründe yaşanan en büyük sorunlar nelerdir, aşılması için neler yapılmalı?
Türkiye’de AVM sektörünün genel anlamda çok iyi yönetilen ve gelecek stratejileri doğru kurgulanan bir yapı olduğunu ifade edebiliriz. Ancak her sektörde olduğu gibi AVM sektöründe de dış kaynaklı veya öngörülemeyen değişimlerin olumsuz etkileri olacak ve bu etkiler sorunlara yol açacaktır. Örneğin terör saldırılar sonrası her yerde olduğu gibi AVM’lerde de güvenlik kaygısı üst seviyedeydi. Bunun yanı sıra belli bazı bölgelerde AVM’lere doymuşluk var. Ayrıca gayrimenkul piyasasındaki değişimlerle birlikte artık daha fazla AVM’nin karma kullanımlı projeler içinde kurgulandığını görüyoruz. Bu tür değişimleri bir tehdit veya sorun olarak görmekten öte fırsata çeviren çalışmaların içinde olmamız gerekiyor. Örneğin AVM’lerimiz güvenlik konusunda son derece titiz ve AVM ziyaretçimiz de güvenle alışveriş merkezlerini tercih etmeye devam ediyor. AVM yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde tematik özellikleriyle öne çıkan ve fark yaratan projelerimiz var. Karma kullanımlı projeler içinde kurgulanan AVM’lerimiz de hizmet yelpazesi, yönetim anlayışı ve erişilebilme imkânları sunarak sadece bulunduğu çevreyi değil, tüm bölgeyi hedefleyebiliyor.
Sektörle ilgili öngörüleriniz nelerdir? Önümüzdeki dönem sektörü neler bekliyor sizce?
Ülke olarak son zamanlarda çok zor bir dönemden geçiyoruz. Terör saldırılarının, komşu ülkelerimizde yaşanan olayların yanı sıra 15 Temmuz’daki darbe girişimi hepimizi çok üzdü. Ancak tüm bu yaşananlardan demokrasinin galip çıktığı ve ülkemizin tüm kesimlerinin birlik ve beraberlik duygusunun yeniden inşa edileceği bir fırsat yarattığımızı ve bu birlik ve beraberliğe sıkı sıkıya tutunmaya devam edeceğimize inanıyorum. Sektörümüz de hayatın normal seyrinde devam etmesi adına elinden gelen tüm gayreti gösterecektir. Güçlü Türkiye’nin yeniden inşası ile birlikte de yabancı yatırımcı da geçmişte olduğu gibi AVM sektörüne yatırımlarını sürdürecektir. Ayrıca bundan sonraki dönemde mevcut AVM’lerde ağırlıklı şekilde bir yenileme döneminin yaşanacağını da öngörebiliriz. Yeni projelerin de alışverişin yanı sıra yeme-içme, kültür-sanat, eğlence alanı gibi daha fazla sosyal imkan sunacak tematik yapıya ağrılık verecek AVM’ler olacağını düşünüyoruz. AVM sektörü Türkiye’de özellikle son 10 yılda çok hızlı büyüdü. AVM’ler ve perakendeciler, birbirlerine önemli katkılar sağlayarak birlikte büyüyor.