Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ve Akademetre Research tarafından düzenli yayınlanan AVM Endeksi’ne göre Nisan ayı ciro endeksi yüzde 18.3 artış gösterdi. AYD Başkanı Hulusi Belgü, “AVM Endeksi’ne göre Nisan ayında geçtiğimiz yıla oranla gerçekleşen yüzde 18,3’lük yükselişin birden fazla sebebi var. Bunlardan birincisi şu anda içinde bulunduğumuz Ramazan ayı” dedi.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2018 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 18,3 artış kaydederek 246 puana ulaştı.
Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul’un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplanmıştır.
AVM’lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar Nisan 2018’de İstanbul’da 1122 TL, Anadolu’da 816 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği 938 TL oldu.
Metrekare verimliliğinde en yüksek artış “teknoloji”de
Nisan ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji ve hipermarket kategorisinde yaşandı. Metrekare verimliliğinde yaşanan artışların sebebinin, teknoloji kategorisinde kurda yaşanan değişiklikler, hipermarket kategorisindeki değişikliklerin ise yaklaşan ramazan ayının etkileri olarak gözlemledi.
Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki hipermarket kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 26,8, giyim kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 18,2, ayakkabı kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 15,5, diğer* alanlar kategorisi metrekare verimliliğinde yüzde 15,3 ve yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliğinde ise yüzde 11,8 artış yaşandığı görüldü.
(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)
Ziyaret Sayısı Endeksi
Nisan 2018 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 1’lik bir azalış yaşandığı gözlemlendi.
Hulusi Belgü: Artış, perakendecinin yüzünü güldürdü
AVM Endeksi Nisan 2018 sonuçlarını değerlendiren ve Nisan ayındaki artışın enflasyonun üzerinde seyrederek perakendecinin yüzünü güldürdüğünün altını çizen AYD Başkanı Hulusi Belgü: “AVM Endeksi’ne göre Nisan ayında geçtiğimiz yıla oranla gerçekleşen yüzde 18,3’lük yükselişin birden fazla sebebi var. Bunlardan birincisi şu anda içinde bulunduğumuz ramazan ayı… Toplumsal olarak daha da birleştiğimiz, milli birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, geleneklerimizi büyük bir özveri ile yaşatmaya devam ettiğimiz, hazırlıklarına bir ay öncesinden başlanan, AVM’lerin etkinlikleri ile perakende markalarımızın ise kampanyaları ile destek olduğu bir dönem… Ramazan ayına henüz girmeden AVM’lerde yaşanan hareketliliği endeksimizden ve hipermarket kategorisinin yüzde 26,8’lik yükselişinden de gözlemlemek mümkün. Diğer yandan ekonomide yaşanan global döviz hareketlerinin ülkemize de sirayet etmesi ile teknoloji kategorisinde de yükselişin sürdürdüğünü gözlemliyoruz” yorumlarında bulunuldu.