Ana Sayfa Gündem TAB Gıda, yatırımları ile dünyaya örnek oldu

TAB Gıda, yatırımları ile dünyaya örnek oldu

TAB Gıda, büyüyen operasyonu ve yatırımları ile dünyaya örnek oldu. Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s ve Usta Dönerci gibi dev restoran zincirlerini aynı şemsiye altında toplayan TAB Gıda, üretim ve inovasyonda yaptığı yatırımlar ve büyüme performansıyla global sistem içerisinde Türkiye’yi örnek ülke konumuna taşıdı. Global pazarlarda en hızlı büyüyen operasyon olarak ön plana çıkan TAB Gıda, önümüzdeki 3 yılda perakende ve üretim yatırımları için 800 milyon dolar yatırım planlıyor.

 

1995 yılında Türkiye’de gıda sektöründe faaliyet göstermeye başlayan TAB Gıda, bugün bine yaklaşan restoran sayısı ve yakaladığı iş hacmi ile Türkiye’deki hızlı servis restoran zincirleri sektörünün lideri konumundadır. Bu zincirin en önemli halkalarını oluşturan Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ve Usta Dönerci markalarını sektöründe zirveye taşıyan TAB Gıda, Türkiye’de yakaladığı hızlı büyüme grafiği sayesinde Burger King sisteminin dünyadaki en büyük ve en hızlı büyüyen iş ortağı olmayı başardı.
Şirketin Türkiye’de gıda sektöründe 20 yıllık geçmişini değerlendirmek ve gelecek döneme ilişkin yatırım ve hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen basın sohbet buluşmasına, TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ve TAB Gıda Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kurdoğlu katıldı.

Türkiye’deki uygulamalarıyla dünyadaki pek çok Burger King operasyonunun kısa süre içerisinde dikkatini çeken TAB Gıda’nın satış ve operasyon stratejilerinin çok sayıda ülkede örnek model olarak benimsendiğini söyleyen TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu sözlerine şöyle devam etti: “TAB Gıda olarak sektörümüzde sahip olduğumuz deneyimle bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da adından söz ettiren bir şirket olmayı başardık. 2015 yılında 250 milyon kişiye hizmet verdik. Gelecek 5 yıl içerisinde, her yıl ortalama 400 restoran açabilecek kapasiteye sahibiz. Restoranların 200-250 adedi Çin’de, 150-200 adedi ise Türkiye’de olacak. Tüm alt yapımızı buna göre hazırlıyoruz. Büyümemize yurtiçinde ve yurtdışında hız kesmeden devam edeceğiz.”

Türkiye’deki büyüme, Çin’e örnek oldu

Türkiye’de her yıl yüzde 30 büyüyen ve globalde en hızlı büyüyen ülke olarak ön plana çıkan TAB Gıda, bu başarısının ardından Burger King’in Çin’deki operasyonunu devraldı. 2012 yılında 65 restoran ile operasyonuna başladığı Çin pazarında 2016 yılı itibariyle 500 restoran sayısına ulaştı.

“800 milyon dolar yatırımla restoran sayımızı 3 bine çıkaracağız”

TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, 20 yıl önce 65 milyon dolar sermaye ile Burger King’i Türkiye’ye getirerek işe başladıklarını söyleyerek, “Hiç bilmediğimiz bir sektöre adım attık ama hedefimizde hep büyüme vardı. İşi sıfırdan öğrendik. Her yıl yüzde 30 büyüme hedefimiz doğrultusunda yaptığımız yatırımlarla çok hızlı büyüdük. Bu başarı globalin de dikkatini çekti ve Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu başarılı operasyon modelini Çin’e ihraç ettik. Son 10 yılda tüm markalarımızda restoran sayımızı Çin operasyonumuzla beraber 100’den 1500’e çıkardık. Hammaddemizin yüzde 95’ini yurtdışından alırken, bugün yaptığımız yatırımlarla, hammaddemizin yüzde 98’ini yurtiçinde tedarik etmeye başladık” dedi.

“Restoranlarımızla ekonomiye olan katkımız, istihdama olan katkımızı da arttırdı” diyen Kurdoğlu, “Sadece Burger King’de 15 bin, TAB Gıda genelinde 18 bin kişiye iş imkânı sağlıyoruz. Tüm grup şirketleri ve üretici yatırımcılarımız ile Türkiye genelinde 25 bin kişiyi istihdam ediyoruz. 2019 yılına kadar yaklaşık 800 milyon dolar yatırım yaparak, Çin ve Türkiye’deki restoran sayımızı 3 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırım ve büyümemiz ile Türkiye’de sağladığımız istihdamın da 40-45 bin kişiye çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Kurdoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Restoranlarımız ile ekonomiye yaptığımız katkının yanı sıra diğer alanlardaki yatırımlarımız da yadsınamaz. Tedarikçilerimizin kalite standartları da birlikte yapmış olduğumuz başarılı çalışmalar ile dünya standartlarına ulaştı. Teknolojik alt yapıları ileri seviyeye geldi ve uluslararası rekabette önemli atılımlar gerçekleştirdiler. Tüm bu yatırımlar ile birlikte bir sonraki büyüme hedefimizin bir ayağı da franchise’lar olacak. 2019 yılına kadar Çin ve Türkiye’de yaklaşık 300 olan franchise sayımızı 1.200’e çıkarmayı hedefliyoruz.”
Kurdoğlu, gıda sektörüne sadece bir markayla değil 5 markayla girmelerinin kendilerine büyük bir açılım sağladığına da değinerek, üretim yatırımları ile pazarda hareket kabiliyetlerini arttırdıklarını ifade etti. Kurdoğlu, “Bugün gelinen noktada bir foodcourt’ta TAB Gıda markaları mutlaka olmalı diye düşünülüyor, bu önemli bir başarı. Bu nedenle sektöre karşı olan sorumluluğumuz çok daha fazla, kendimizi geliştirmek zorundayız. Süren yatırımlarımız ve her gün artan iş hacmimiz ile önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisi için kazanç sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Amasya’da et fabrikası

ATA Şirketler Grubu tarafından yatırımları gerçekleştirilen salata, ekmek ve patates fabrikalarının ardından çok yakında et fabrikasının da faaliyete geçmesiyle TAB Gıda, ürünlerinin önemli bir bölümünün tedarikini kendi fabrikalarından gerçekleştirmiş olacak. Restoranlarında kullanılan sebzeleri Antalya, patatesleri Afyon, ekmekleri ise Kocaeli’deki fabrikalarda üretilen TAB Gıda, ürünlerinin yüzde 98’ini yerli üreticilerden tedarik ediyor.
TAB Gıda markaları için ATA Şirketler Grubu tarafından gerçekleştirilen üretim yatırımlarının, gelecek dönemde büyümeyi etkileyebilecek engelleri ortadan kaldırmak için de önemli bir stratejik hamle olduğunun altını çizen TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu “Türk halkını kaliteli, sağlıklı ve lezzetli tatlarla buluşturmak, bunu yaparken hızlı ve güler yüzlü hizmetle tüm müşterilerimizin restoranlarımızdan memnun ayrılmasını sağlamak bizim temel amacımız. Bu yapıyı sürdürülebilir kılmak için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Amasya’da 60 milyon TL’lik yeni yatırımın hayata geçmesiyle birlikte mevcut satış potansiyeli, sürdürülebilir satın alma modeli ve tedarik konusunda kusursuz işleyen bir entegre üretim sisteminin sahibi olmaya hazırlanıyoruz. Türkiye’nin en modern et işleme tesislerinden birini ülkemize kazandırmayı amaçlayan, 92 bin metrekare arazi üzerine konumlanan yeni fabrikamız, yılda ortalama 30 bin ton eti işleme kapasitesine sahip olacak.” diye konuştu.

“Yılda 120 bin ton patates üretiyoruz”

Atakey patates üretim tesisi hakkında da bilgi veren Erhan Kurdoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Afyon’da kurduğumuz fabrika Türkiye’nin en büyük patates işleme tesisi olarak faaliyetlerine başladı. İhracat potansiyeli ve üretim kapasitesi ile ülkemizin en önemli yatırımlarından biri haline geldi. 50 milyon dolar yatırım tutarı ile hayata geçirilen patates fabrikası yıllık 120 bin ton üretim kapasitesine sahip” dedi. Patates üretimi yapan çiftçilerin sürekli eğitimlerle desteklendiğini dile getiren Erhan Kurdoğlu şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de beyaz patates üretimi yapılmadığı için kendi tohumumuzu çiftçilere vererek hasatlarını topluyoruz. Kontratlı olarak çiftçilerin ürettiği patatesler için ilaç, gübre, zirai ve mühendislik desteği gibi bütün destekleri sağlıyoruz. Burada çiftçi sermayesini bağlamadan üretim yaptığı için hem satın alma garantisi hem de maddi anlamda avantaj sağlıyor. Böylece riskini minimize ediyor.”

“Ürün geliştirme prosedürü lokal yönetiliyor”

TAB Gıda’nın global çapta başarısının en önemli dayanağının, yerelleşmeye ve inovasyona verdikleri önem olduğunun altını çizen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ise, Türkiye’deki ürün geliştirme prosedürünün tamamen lokal olarak yönetildiğini, ürün geliştirmede kendi reçetelerini geliştirdiklerini ifade etti.
“TAB Gıda olarak global düşünüp yerel hareket eden bir şirket olma anlayışına sahibiz. Başarılı olmak için sadece ürün veya hizmet olarak değil, yaklaşım olarak da lokal olunmalı” diyen Dikici, sözlerine şöyle devam etti. “TAB Gıda olarak yeni ürün geliştirmeye ve inovasyona çok büyük bir önem veriyoruz; geliştirdiğimiz “Big King”, “King Chicken” ve “King Nuggets” ürünlerini Türkiye’de ilk biz tüketicilerin beğenisine sunduk. Bu lezzetlerdeki başarımız global tarafından da farkedildi ve Türkiye’den dünyaya yayıldı. “Bütün Dünya Anladı” pazarlama kampanyamız yine aynı şekilde Türkiye’de yani TAB Gıda tarafından geliştirilip, Dünyada da uygulanan çalışmalardan biridir. Burger King’in müşterilerine sunduğu diğer yenilikler de “Soslar” ve “Alevde ızgara tadında Ruffles” şeklinde sıralanabilir. Türk tüketicisinin uzun zamandır talep ettiği mini sosların 250 gramlık büyük boyları dünyada ilk kez Türkiye’deki Burger King restoranlarında satışa sunuldu. Son olarak geliştirilip, iyileştirilen Burger King patatesleri ise son yıllarda yapılan önemli inovatif ürünler arasında yer alıyor; patateslerimizin çok sevilmesinin sebebi kendi patates fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz inovasyondur. Türkiye’de sadece bizim patates fabrikamızda çok özel bir teknoloji bulunuyor; nişastadan oluşan çok ince bir kaplama ile patateslerimizin çıtırlığını ve ısısını korumasını sağlıyoruz. Her geçen gün artan müşteri sayımız da, TAB Gıda olarak stratejilerimizin doğruluğunu kanıtlamaktadır.”
Yılda 250 milyon kişiye hizmet veren TAB Gıda’nın ağırladığı müşteri sayısı, Türkiye nüfusunun 3 katına denk gelirken, 2016 yılında ise bu sayının 300 milyona yükselmesi hedefleniyor. Dünya çapında 15 binden fazla Burger King restoranı arasında en yüksek işlem hacmine sahip 50 restoran sıralamasında da Türkiye’den 4 restoran bulunuyor.

Dünden Bugüne TAB Gıda’da kilometre taşları
• 1994 yılında TAB Gıda kuruldu.
• 1995 yılında TAB Gıda bünyesinde ilk Burger King restoranı açıldı.
• 1995 yılında Türkiye’nin en büyük lojistik ve depolama şirketlerinden FASDAT Lojistik kuruldu.
• 2000 yılında 100. Burger King restoranı hizmete açıldı.
• 2005 yılında ilk paket servis hizmeti verilmeye başlandı ve ilk mobil restoran faaliyete geçti.
• 2005 yılında TAB Akademi Kuruldu.
• 2007 yılında Popeyes ve Sbarro TAB Gıda ailesine katıldı.
• 2009 yılında Ekmek Unlu Gıda kurulmuştur.
• 2010 yılında FASDAT Sebze Doğrama kuruldu.
• 2010 yılında 300. Burger King restoranı açıldı.
• 2010 yılında Arby’s TAB Gıda güvencesiyle Türkiye’de ilk şubesini açtı.
• 2011 yılında ilk Burger King yurtdışı restoranı Makedonya’da açıldı.
• 2013 yılında 500. Burger King restoranı açıldı.
• 2013 yılında yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla Afyon’da patates fabrikası kuruldu.
• 2013 yılında TAB Gıda kendi markası olan Usta Dönerci’yi Türk halkıya buluşturdu.
• 2015 yılında 600. Burger King restoran sayısına ulaşıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz