Ana Sayfa İNDEKS BMD Sektör, yılı 338 milyar dolar ciroyla kapatacak

Sektör, yılı 338 milyar dolar ciroyla kapatacak

Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, perakende sektörünün 2015 yılını, enflasyon dahil 338 milyar dolar civarında bir ciro büyüklüğü ile tamamlanacağını öngördüklerini belirti. Sorunların çözümü ile ilgili önerilerini de paylaşan Kariyo, AVM’lerdeki ortak alan giderlerine de değinerek, “BMD olarak temel hedefimiz, adil, hakkaniyete uygun, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem içinde üzerimize düşen yükümlülüğü yerine getirmek” dedi.

AVMDergi.com
Türk perakende sektörü 2015 yılını nasıl geçirdi, sektör beklentilere ulaştı mı?
Perakende sektörü, 2014 yılında perakende ticareti oluşturan tüm kategorilerde enflasyondan arındırılmış hesaplamayla 302 milyar dolar ciro büyüklüğüne ulaşmıştı. 2015 yılında da perakende sektörünün başarılı bir performans gösterdiğini söylemek mümkün. Nielsen Perakende Endeksi Eylül 2015 verilerine göre, sektörün bütününde son 12 aylık dönemde ciro bazında yüzde 12 büyüme gerçekleşti. Bu oran, hazır giyimde de yüzde 12 olarak belirlendi. Gıda dışı olarak adlandırdığımız tüm diğer sektörlerin genelindeyse büyüme oranı yüzde 7 oldu. Aralık sonu verilerinde de büyük değişiklik olmayacağını düşünüyoruz. Sektörümüz bugün, Türkiye genelinde 400 bine yakın sayıda mağaza, 3 milyondan fazla istihdam, 25 milyon metrekareden büyük satış alanı ile Türkiye ekonomisinin en dinamik yapı taşı. Yıl içinde yaşanan ve perakendecileri yoğun olarak etkileyen döviz kurlarındaki dalgalanmanın da 2015 sonuna doğru durulmakta olduğunu, 2016 başında döviz kurunun belli bir bant düzeyinde kalacağını tahmin ediyoruz. Sonuçta 2015 yılının bütününde, büyüme oranlarında çok büyük farklılıkların olmayacağını, perakende büyümesinin enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 12-13 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Böylece perakende sektörü açısından 2015 yılının enflasyon dahil 338 milyar dolar civarında bir ciro büyüklüğü ile tamamlanacağını öngörüyoruz.

Şu anda perakende sektörünün önünde ne gibi sorunlar bulunuyor? Sorunların çözümü için ne gibi önlemler alınmalı ya da nelerden vazgeçip neye odaklanılması gerekiyor?
Perakende markalarımız, dinamik yapısı, tasarım zenginliği, nitelikli insan kaynakları, gelişmiş teknolojisi, güçlü müşteri ilişkileri yönetimi, dijital alandaki başarısı gibi sayısız unsurla uluslararası rekabette önde gelen bir yapıya sahip. Bu nedenle, sektörün rekabetçi gücünü olumsuz etkileyen ve tüketicinin daha pahalı ürün elde etmesine yol açan bir takım etkenlerin ortadan kaldırılması sektöre büyük fayda sağlayacak. Bu kapsamda, yüksek gümrük vergileri ve ek vergilerin, başta hazır giyim ve konfeksiyon, ayakkabı olmak üzere perakende sektörünün birçok kategorisi üzerinde olumsuz etkileri olacağından endişe ediyoruz. Şu sıralar alışveriş merkezlerindeki ortak alan giderleri de dikkat çekici bir husus olarak önümüzde duruyor. En son geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir yönetmelik taslağıyla devlet de konuyu çözmek için adım attı. BMD olarak temel hedefimiz, adil, hakkaniyete uygun, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem içinde üzerimize düşen yükümlülüğü yerine getirmek. Asgari ücrette planlanan artışın sektörde tartışılmaya başladığını görüyoruz. Son olarak, yine uzun yıllardır devam eden sorunlardan birinin de taklit ürün konusu olduğunu belirtmeliyiz. Ne yazık ki taklit ürün meselesi özellikle hazır giyimin üzerinde bir yük olarak durmaktadır. Bu durum uluslararası alanda çok olumsuz bir algı yaratmakta, uzun yıllar boyunca emek vererek yarattığımız “Türk markası” algısını zayıflatıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz