Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı önlemlerle ilgili İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve TGSD Başkanı Şeref Fayat değerlendirmelerde bulundu.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Piyasaya ciddi bir can suyu veriliyor
Başbakan Binali Yıldırım’ın reel sektörü desteklemek için açıkladığı önlemleri beklediğimizin de üstünde bulduk. Piyasalar için 2017’nin ilk 3 ayı sıkıntılı görünüyordu. Özellikle asgari ücret desteğinden yararlanan firmaların 2017’nin ilk üç ayındaki prim ödemelerinin yılın son çeyreğine ötelenmesini çok önemli buluyoruz. 500 kişi çalıştıran bir firmanın aylık 350 bin TL civarında prim ödemesi gerekiyor. Atılan bu adım sayesinde firmanın prim borcu faizsiz olarak 9 ay ötelenerek 1 milyon TL civarında bir rahatlama sağlanmış oluyor.
Diğer taraftan Eximbank sermayesinin arttırılmasını önemli buluyorum. 250 milyar TL’lik kredi hacmi oluşturulması ve ihracatçıya verilecek kredilerde yüzde 100 Hazine garantisi sağlanmasını ve KOSGEB kapsamında 15 bin firmaya bir yılı ödemesiz 3 yıllığına 50 bin TL’ye kadar kredi imkânı verilmesini de ilk bakışta altını çizmemiz gereken adımlar olarak değerlendiriyorum. Atılan adımlarla piyasaya ciddi bir can suyu verildiğini ve sektörlerimizin rahatlatıldığını düşünüyorum. Önlemlerin özellikle küçük ölçekli ihracatçıları yeni pazarlar bulma konusunda teşvik edeceğine inanıyorum.
Benim buradaki en önemli kaygılarımdan birisi alınan önlemlerin daha öncekilerde olduğu gibi bürokrasi noktasında kilitlenmesiydi. Başbakanımızın bu konunun bizzat takipçisi olacağını söylemesi içimizi rahatlattı. Bütçeye çok da fazla yük getirmeyen bu kararların ülkemize ve sektörlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
TGSD Başkanı Şeref Fayat: Başbakan’ın açıkladığı destekler sektöre can suyu olacak
Başbakan Binali Yıldırım’ın da belirttiği gibi sektörlerin halen 40 milyar TL’ye yakın kredi ihtiyacı var. Bu ihtiyaç piyasayı şu anda kilitlemiş bulunuyor. 250 milyar TL gibi piyasa için ilave bir kredi hacmi yaratılması ihracatçıyı ve imalatçıyı rahatlatan bir adım. Üreticiye, ihracatçıya acilen can suyu verilmesi gerekiyordu. Kredi hacminin arttırılarak özellikle ihracatçıya verilecek kredilerde yüzde 100 Hazine garantisi getirilmesini çok önemsiyorum. Mevcut istihdamın korunması adına mümkünse bu kredi desteğinin 2017 beklenmeden hemen verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca, asgari ücret teşvikinden yararlanan firmaların 2017’nin ilk üç ayına ait primlerinin faizsiz olarak yılın son çeyreğine ötelenmesi ve borç yapılandırması talep edenler için KOBİ tanımının 40 milyon TL’den 125 milyon TL’ye çıkarılması başta olmak üzere alınan atılan tüm adımların imalatçılar ve ihracatçılar için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.
Mevcut problemler nedeniyle ülkemizde yatırımlar neredeyse durma noktasına gelmişti. Yukarıda sıraladıklarım ve açıklanan diğer önlemlerle birlikte başta sektörümüz olmak üzere piyasalarda yatırım iştahının yeniden artacağını düşünüyorum.