Ana Sayfa Gündem Perakendeciler verimlilik çözümlerini konuştu

Perakendeciler verimlilik çözümlerini konuştu

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından düzenlenen ve 500’e yakın üst düzey yönetici ile teknoloji girişimcisinin bir araya geldiği “4. Perakende Teknolojileri Konferansı”nda yapılan açıklamalar, perakende sektörünün teknoloji yolculuğunda sınırlar genişletilirken, aslında bu sınırların olmadığını da ortaya çıkardı. Açılış konuşmaları KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik tarafından yapılan “4. Perakende Teknolojileri Konferansı”nda perakende ve teknoloji alanındaki üst düzey yöneticilerin ezber bozan uygulamalarını anlattıkları oturumlar büyük ilgi gördü

Türkiye ekonomisi için üyeleriyle 5 bini aşkın satış noktasında 135 bin kişilik istihdam ve 70 milyar TL’lik katma değer yaratan Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), “Perakende Teknolojileri Konferansı”nın dördüncüsünü 3 Ekim 2017 tarihinde Radisson Blu Hotel’de 500’e yakın üst düzey yönetici ve teknoloji girişimcisinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Teknoloji girişimcileriyle KMD üyeleri arasında yeni iş bağlantılarının kurulması amacıyla düzenlenen 45 dakikalık hızlı tanışma maratonu “Meet&Tech”, en yenilikçi perakende teknolojileri projelerinin uluslararası arenaya da tanıtımına odaklanan “Perakende Teknolojileri Ödülleri – PE-TEK” gibi yeniliklerle kapısını açan “Perakende Teknolojileri Konferansı”, giderek büyüyen ilgi ve teknoloji konusunun gündemdeki önemi üzerine bu yıl tam gün düzenlenmeye başlandı.

“Perakende Teknolojileri Konferansı”nda sektörü geleceğe taşıyan haritanın belirlenmesinde en önemli rollerden birini üstlenen heyecan verici teknolojilerin tanıtıldığı “Çözüm Oturumları”nın yanı sıra ezber bozan konularıyla ilham veren konuşmacılar da büyük bir ilgi gördü. Konferansta tüm konuşmacıların verdiği ana mesaj; başarıya ve verimliliğe ulaşan yolun teknolojiyi yakın takip ederek ihtiyacı doğru karşılayan yatırımları yapmaktan geçtiği oldu.

Konferansın açılış konuşmalarını KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptı.

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, açılış konuşmasında şu değerlendirmeyi yaptı: “Perakende Teknolojileri Konferansı, perakendenin teknoloji ile olan yakın ilgisinin somut bir göstergesidir. Sektörün en önemli oyuncularını burada aynı amaç için bir arada görmek bize gurur veriyor. Perakende Teknolojileri Konferansı’nın, özellikle teknoloji yatırımlarımızda önümüzdeki seçenekleri ve perakende trendlerini görebilmemiz, perakende deneyimlerinden faydalanabilmemiz ve bilgi alışverişinde bulunabilmemiz açısından çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Stok kontrolünden CRM çalışmalarına, mağaza güvenliğinden etiketlere, insan kaynaklarından mağaza planlarımıza kadar her alanda vazgeçilmezimiz haline gelen teknolojiyi enine boyuna ele aldığımız konferansımızda, bizler yatırımlarımızı şekillendirirken, teknoloji girişimcilerimiz de kendilerine yeni işbirlikleri için önemli fırsatlar yakalayacaklar. Hem perakendecilerin hem de teknoloji girişimcilerimizin önünü açması bakımından yararlı bir gün geçirdiğimizi düşünüyorum.”

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dijitalleşmenin insan hayatının artık tam merkezinde olduğunu belirterek, “Bu yeni düzen markaların insanı merkeze alarak yenilikçi fikirlere yatırım yapmasını, ürün ve hizmetlerin tasarım, üretim ve sunumunda teknolojiyi odağa almasını fazlasıyla gerektiriyor” dedi.Yeni çıkan teknolojiler nedeniyle perakende düzeninde sürekli değişiklik yaşandığını dile getiren Bilecik, dijital teknolojinin insan hayatına getirdiği yenilikleri ve etkilediği sektörlerden bahsetti. Bilecik, perakendedeki dijital dönüşümün nedeninin sadece teknolojik değişimler olmadığını kaydederek, burada müşteriden gelen talebin de etkili olduğunu aktardı. Teknolojinin iş yapış şekillerini değiştirdiğini aktaran Bilecik, “Her geçen gün yeni iş kültürü doğuyor. Bugün doğan çocuklar muhtemelen 2020’li yılların içerisinde şu anda tanımını koyamadığımız, 100’ün üzerinde, 60’ın üzerinde yeni meslekler yapıyor olacaklar.” diye konuştu.Bilecik, dijitalleşmenin insan hayatının artık tam merkezinde olduğunu kaydederek, “Bu yeni düzen markaların insanı merkeze alarak yenilikçi fikirlere yatırım yapmasını, ürün ve hizmetlerin tasarım, üretim ve sunumunda teknolojiyi odağa almasını fazlasıyla gerektiriyor.” ifadesini kullandı.

Teknolojiyle birlikte müşterilerin satın alma alışkanlıklarının da değiştiğinden bahseden Bilecik, tüketicilerin markalarla her an her yerden iletişime geçme konusunu önemsediğinin altını çizdi.

KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus’un açıklamasında dikkat çektiği noktalardan biri ise derneğin eğitim alanında sürdürdüğü çalışmalara bir yenisini eklemesi oldu. KMD’nin PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi isimli projesinin en önemli özelliklerinden biri firmaların bilgi teknolojileri alanında insan kaynağı kapasitelerinin geliştirilmesi ve mesleki yeteneklerinin belgelendirilmesi. Füsun Tavus, geleceğin ufuklarını teknolojiyle çizen perakende sektörü için projenin taşıdığı önemi şu sözlerle anlattı:

“İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, perakende sektöründe bir ilk olacak. Projenin meslek kapsamlarının perakendeye özgü mesleklerle daha da genişletilmesi, sektörün geleceği için önemli bir yatırım olacak. Mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan adayları çalıştıran işletmeler 12 ila 48 ay arasında SGK teşviklerinden yararlanacaklar.”

Siber güvenlik gerçek bir tehdit mi?

“Perakende Teknolojileri Konferansı”nda en ilgi çekici konuşmalardan birini kendi alanında bir otorite olarak kabul edilen ve şu anda Grant Thornton İngiltere Siber Güvenlik Başkanlığı’nda Direktör olarak görev alan Manu Sharma yaptı. Sharma, “Siber Güvenlik – Gerçek Bir Tehdit Mi” sorusunun yanıtını verdi. Bulut bilişim gibi yeni ve yenilikçi yaklaşımların aslında güvenlik tehditini giderek karmaşıklaştırdığına, bu durumda siber dirençliliğin işletmelerin hayatta kalması için çok önemli olduğuna değinen Sharma, yeni Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin (GPDR) Mayıs 2018’de yürürlüğe gireceğine ve bu yönetmeliğin tüm iş sektörlerinin veri yapılandırmasına önemli etkileri olacağına dikkat çekerek, güçlü siber güvenlik kontrollerinin oluşturulması için daha fazla düzenleme ve talep olabileceğini belirtti.

Dijital mağazacılığın geleceği nasıl olacak?

PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Ülke Lideri Adnan Akan, “Fırtına Öncesi Sessizlik veya Sessizlik Öncesi Fırtına” başlıklı konuşmasıyla sektörün geleceğine ışık tutan bir konuşma yaparken, Vodafone Bireysel Ticari Pazarlama Kıdemli Müdürü Murat Helvacı, ”Mağazanda Dijitali Hisset” konulu değerlendirmesiyle günümüzde müşteri deneyimini dijitalleştirirken onun duygularına dokunan, eğlendiren ve dijital yolculuğa çıkaran dijital mağazacılığın, müşteri gözünden geleceği hakkında ipuçları verdi.

Bir diğer ilgi çekici konuşmayı ise Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Murat Şahin yaptı. Şahin, “Bildiğiniz Her Şeyin Değiştiği Bir Yaşama Hazır Mısınız” sorusuna teknoloji insanın yerini aldığında neler olacak yaklaşımıyla yanıt verdi.

Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu’nun 500’e yakın üst düzey yönetici ve teknoloji girişimcisiyle paylaşımı ise perakende sektöründe artık en belirgin trendlerden biri haline gelen “kişisel yaklaşımlar” yönünde oldu. Demiroğlu, “Mobil Uygulamalar İle Mağazalarda Müşterilere Kişiselleştirilmiş Satış Fırsatlarının Sunulması” başlıklı konuşmasıyla yeni bir mobil uygulama olan “ürün öneri motoru” ile mağazalardaki müşteri deneyiminin ve memnuniyetinin artırılması ve bunun satışlara yansıması açısından bilgi verdi. Demiroğlu, gelecekte kişisel yaklaşımların yaratacağı yeni ufuklar hakkında da ipuçlarını paylaşmış oldu.

Geleceğin şifrelerini çözen bir diğer konuşmayı ise Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal yaptı. Dal, “Akıllı Otomasyon ve Müşteri Deneyimi” konusunda insan zekası ve düşünce prosesinin bilgisayar sistemlerine uygulanılarak sebep bulan, öğrenen, aksiyon almaya yönelik sistemler olan akıllı otomasyonların bugünü ve gelecekte hangi ufukları yaratacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Teknoloji girişimcileri perakendecilerle iş birliklerine adım attı

“Perakende Teknolojileri Konferansı”, gelececeğe sağlam köprüler kurmaya odaklanan etkinlikleriyle de dikkat çekti. Bu yöndeki etkinliklerden biri, bu yıl ilk defa gerçekleştirilen “Meet Tech” oldu. KMD Yönetim Kurulu üyeleriyle Türkiye’nin her noktasından teknoloji girişimcileri arasında yeni iş bağlantıları kurulmasına odaklanmış Meet Tech ile 45 dakika içinde 60 teknoloji girişimcisi, Türkiye’de perakende sektörünün lider isimleriyle ilk tanışmayı yaparken iş önerilerini de paylaştı. Bu görüşmelerin gelecekte parlak iş ortaklıklarının doğmasını sağlayacağı güçlü beklentiler arasında.

Perakende sektörü için geliştirilen en yenilikçi projeleri ödüllendirmenin yanı sıra uluslararası arenaya da tanıtımı amacıyla hayata geçirilen PE-TEK Ödülleri de konferansın ikinci bölümünde sahiplerini buldu.

Duayenler e-ticarette başarının formüllerini anlattı

Her bir dakikası geleceğin haritasını çizmek kadar başarının formüllerine odaklanmış “Perakende Teknolojileri Konferansı”nın bu yöndeki oturumlarından biri “E-Ticaretten Para Nasıl Kazanılabilir” oldu. Moderatörlüğünü KMD Yönetim Kurulu Üyesi ve Watsons Türkiye Genel Müdürü Ahmet Ş. Yanıkoğlu’nun yaptığı oturumda hepsiburada.com Chief Product Officer’ı Gürkan Coşkuner, Tekzen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Onur Mertoğlu, Inveon Kurucu Ortağı ve CEO’su Yomi Kastro ile Webnak Lojistik Servisleri A.Ş. Kurucusu ve CEO’su Hasan Aslanoba, hem iş deneyimleri hem de dünya trendleri paralelinde e-ticarette başarının şifrelerini anlattılar.

Konferansın çarpıcı yönlerinden biri ise, kendi alanlarındaki teknolojik yenilikleriyle müşteri deneyimi adına farklı ufuklara doğru yol alan firmalar ve onların çözüm ortakları ile birlikte geliştirdikleri uygulamalar oldu. Bunlardan biri interaktif müşteri deneyiminde sınırları zorlayan Tchibo ve bu uygulamalarda çözüm ortağı olan Xplace oldu. Tchibo Türkiye Stratejik Planlama ve Pazarlama Direktörü Ceyda Kaptan ve Xplace Türkiye Genel Müdürü Alper Türkay’ın “Perakende Mağazacılıkta İnteraktif Müşteri Deneyimi” başlığıyla değindiği konular arasında ürün danışmanı kiosklar ile doğru ürünü bulma, multichannel terminallerle mağazada ürün olsun ya da olmasın istenilen ürünü satın alma, yemek tarifi kiosku ile kısıtlı zamanı olanlara akşam pişirecekleri yemeği seçme gibi interaktif deneyimler yer aldı.

KFC ve Pizza Hut Restoranları ise çözüm ortağı Rasyotek ile hem perakendeciler hem de müşteriler açısından kusursuz bir gelecek arayışında sınırları zorlayan bir uygulamayı paylaşarak heyecan verici gelişmelerin devam edeceğini vurguladılar. “Perakende de Teknolojik Çözümler” başlığıyla gelişmeleri anlatan isimler KFC ve Pizza Hut Restoranları İK Operasyonları Müdürü İlker Ager ve Rasyotek İnsan Kaynakları Bilişim A.Ş. Kurumsal İlişkiler Direktörü Müjde Şener Korkut oldu. Ager ve Korkut’un kusursuz bir gelecek yaratmadaki dikkat çeken uygulamalarının ismi, “süper portal”. Yenilikçi ve alanında bir ilk olarak nitelendirilen bu portal, bütünleşik tasarruf sistemleri ile elde edilen verilerden yola çıkarak oluşturuldu. Portal ile geleceğe yön veren raporları ve sanal zeka hizmetlerini iş yükü ve hatayı ortadan kaldırmak mümkün.

Konferansın en iddialı bölümlerinden biri olan “Çözüm Oturumları” ise, 3 ayrı bölüm ve 10 ayrı çözümün anlatılması şeklinde planlandı. “Çözüm Oturumları”nda perakende sektörünün teknolojik yolculuğunu müşteri ve perakendeci adına farklı ve yenilikçi bir geleceğe taşıyan diğer iddialı çözümler anlatıldı.

Moderatörlüğünü KMD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Önder Özpamukçu’nun üstlendiği ilk “Çözüm Oturumu”nda sektörün dijitalleşme yolculuğu, hologramların yeni yol hikayeleri ve mobil devrim paylaşıldı. “Perakende Firmalarının Görüntüleme Sistemlerinde Dijitalleşme Yolculuğu”nun somut uygulamalarını iDisplay Genel Müdür Yardımcısı Serap Şahin Tunç anlattı. “Yeni Hologramlar ve Müşteri Hikayeleri”ni anlatan isim ise Kino-mo, Ergül Makine Sahne Sanatları Danışmanı Murat İzci oldu. “Perakendede Mobil Devrim: Eskimo Kasa” alanındaki yenilikleri, Vakko Yazılım Birim Yöneticisi Hülya Sargın, çözüm ortakları KorEkip’in Kurucusu Arda Orcan ile birlikte paylaştı.

Moderatörlüğünü TeknoSA CEO’su Bülent Gürcan’ın yaptığı ikinci “Çözüm Oturumu”nda ilham veren, karlılığı artıran ve stratejik dönüşüme odaklanan yenilikçi uygulamalar anlatıldı. “Perakendeye İlham Veren Teknolojiler”deki gelişmeleri paylaşan isimler Gratis İş Geliştirme ve IT Direktörü Pınar Azaklıoğulları Görgen ve Propera İş +Geliştirme Yöneticisi Kemal Oytun Yeniş oldu. “Planlama Optimizasyonu ile Perakendede Karlılığı Artırmak” konulu yaratıcı gelişmeler ise MediaMarkt Türkiye Talep Planlama Departman Müdürü Bünyamin Cihan Şahin ve Invent Analytics Kurucusu ve Bilim Danışmanı Prof. Dr. Gürhan Gök tarafından dile getirildi. “Perakendenin Stratejik Dönüşümü” ise Turkcell Satış Geliştirme Lideri Alper Şahin ve Renova Consulting İş Geliştirme Müdürü Caner Kürklü tarafından paylaşıldı.

Üçüncü “Çözüm Oturumu”nda ise müşteri için her aşamada stratejik partnerlik, yeni nesil trendlerin entegrasyonu, tümleşik yaklaşımlar ve yeni nesil çözümlerde farklı yaklaşımlar, konularına sahne oldu. Related Dijital CEO’su Sedat Kılıç “Müşteri Yolculuğunun Her Aşamasında Stratejik Partnerlik” konusundaki gelişmeleri, Migros Ticaret A.Ş. Yurt Dışı İştirakler Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü ve çözüm ortakları Obase Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Ortağı Haluk Alpay, “Veriye Dayalı Tümleşik Operasyon Yönetimi”, Özdilek Grup Bilgi Teknolojileri Müdürü Önder Karademir POS A.Ş. Müşteri Destek Hizmetleri Müdürü Şükrü Tütüncü, “GeniusOpen ile Yeni Nesil Perakende Çözümlerinde Farklı Yaklaşımlar”ı anlattılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz