Ana Sayfa Gündem Perakende sektöründen istihdamda büyük adım

Perakende sektöründen istihdamda büyük adım

Kategori Mağazacılığı Derneği ve Gıda Perakendecileri Derneği, perakende sektörünün gelişimi için hayata geçirdiği istihdam projelerine bir yenisini daha ekliyor. Genel Sekreter Füsun Tavus, perakende sektöründe bir ilk olacak PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi ile sektör mesleklerine dair mesleki belgelendirme yapacaklarını açıkladı. İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen proje sayesinde çalışanlar mesleki bilgilerini belgelendirirken, iş başvurularında avantaj sağlayan bu belgeyle AB ülkelerinde de kendilerini ispatlayabilecekler. İşverenler ise yeterlilik belgeli personel çalıştırdığında önemli teşviklerden faydalanabilecek

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), perakende sektörünün gelişimi için hayata geçirdiği istihdam projelerine bir yenisini ekliyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği almaya hak kazanan ve Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul Valiliği ve Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ortaklığında Kategori Mağazacılığı Derneği tarafından yürütülen “PERAVOC Perakendede Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi”, perakende sektörünün geleceği için önemli yatırımlardan biri olarak nitelendiriliyor.

GPD ve KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus, ilk etapta bilgi teknolojileri satış elemanı, bilgi teknolojileri satış sorumlusu ve bilgi teknolojileri çözümleri uzmanı mesleklerine dair yeterlilik sınavları için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)’ndan yetki alacak PERAVOC Belgelendirme Merkezi’nin, farklı iş kolları da dahil edilerek perakende sektörüne daha geniş bir alanda hizmet verebileceğini açıkladı. Sınavlar sonucunda elde edilebilecek Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin bireylerin, söz konusu meslekler için ulusal çapta tanımlanan bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu göstereceğini belirten Füsun Tavus, şöyle devam etti: “Tehlikeli sınıfa giren mesleklerde çalışanlar için zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri, PERAVOC tarafından sınavları yapılacak mesleklerde zorunlu değil. Ancak işverenlere getirilen teşvikler ve çalışanlara sunduğu avantajlar açısından uzun dönemde büyük fayda sağlıyor.”

Belge işverene teşvik, çalışana AB yollarını açıyor

Füsun Tavus, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin hem işveren hem de çalışanlara sağlayacağı avantajlar için de açıklama yaptı. Öncelikle bu belgenin, meslekle ilgili bilgi, beceri ve yetkinliği kanıtlayacağını ifade eden Füsun Tavus, böylece mesleki ilerleme yollarının daha açık hale geleceğini ve sonuç olarak kariyer hareketliliğine de destek sağlanacağını vurguladı. Bir başka avantajı ise Avrupa Birliği (AB) ülkeleri çerçevesinde anlatan Füsun Tavus, “Mesleki Yeterlilik Belgesi, Avrupa Birliği çerçevesinde geçerli olacak. Belge sahipleri mesleki yeterliliklerini bu belge ile kolayca ispatlayabilecek. Bu noktada Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belge sahiplerine ayrıca mesleklerin seviyelerine göre Avrupa Birliği’nde de geçerli olmak üzere eğitim denkliği verdiğini belirtmek gerekiyor” diye konuştu.

Füsun Tavus’un dikkat çektiği bir diğer nokta Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin işveren için sağlayacağı avantajlar oldu. Füsun Tavus, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu belge, işverene 12 aydan 48 aya varan sürelerle SGK sigorta primlerinde teşvik uygulaması getiriyor ve personel maliyetlerinin düşmesini sağlıyor. Ayrıca, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam e dilmesi, işverenin rekabet gücünü artırırken, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı da engellenmiş oluyor.”

Kursiyerler perakende dünyasının büyükleri ile buluştu

Füsun Tavus, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sağladığı faydalar için bugüne kadar pek çok bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı. Füsun Tavus açıklamalarına şöyle devam etti: “PERAVOC hakkında bilgilendirme toplantıları bir süredir devam ediyor. GPD ve KMD tarafından organize edilen bilgilendirme ve farkındalık yaratma toplantıları ile üye perakendeci kuruluşlara, meslek örgütlerine, çalışan temsilci kuruluşlarına ulaşılıyor. Toplantılarda Mesleki Yeterlilik Belgesinin yararı ve sağladığı avantajlar anlatılıyor. Aralık ayında düzenlenen İşveren Farkındalık Semineri’nde perakende sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 firmadan 45 yetkiliye hem projenin hedefleri hem de MYK çalışmaları ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemi aktarıldı. Bu belgeye sahip kişilerin istihdam edilmesi durumunda yararlanılabilecek teşvikler, bu kişilerin mesleki bilgisinin ve deneyiminin sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi verildi.”

Füsun Tavus, bu yöndeki bir diğer çalışma olarak İSMEK Perakende Okulu’nda perakende sektörünün temsilcileri ile sektörde çalışmak için eğitim alan kursiyerleri bir araya getirdikleri toplantıya dikkat çekti. Füsun Tavus, “Yapılan sunumlarda PERAVOC projesi ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin tüm detayları katılımcılarla paylaşıldı. Düzenlenen Perakende Kariyer Günü’ne katılan Boyner, Gratis, Kahve Dünyası, Koçtaş, MediaMarkt, Migros, Mudo, Onur Market, Şok Market, TürkTelekom, Watsons firmalarının İnsan Kaynakları ve İşe Alım uzmanları başvuru sahipleriyle birebir görüşmeler ve değerlendirmeler yaptılar” diye konuştu.

Füsun Tavus, gerçekleştirilen bu toplantılarda gerek bireylere gerekse işverenlere sağlanan avantajlar hakkında farkındalık yaratılarak, Mesleki Yeterlilik Belgesi sahipliliğinin özendirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Füsun Tavus, MYK tarafından şu ana kadar 775 mesleğin standartlarının tanımlandığını, bu mesleklerden 425 tanesinin yeterliliklerinin hazırlandığını ifade etti. Yeterlilikleri hazırlanan meslekler içinde ise 244 tanesi için belgelendirme yapıldığını belirten Füsun Tavus, MYK verilerine göre şu ana kadar toplamda 275 bin 575 kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Mesleki Yeterlilik Belgesinin bireyler için avantajları:
• Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı vermektedir.
• Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler. Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir.
• Alınan Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin Avrupa Birliği çerçevesinde geçerliliği olmakta, belge sahipleri mesleki yeterliliklerini bu belge ile kolayca ispatlayabilmektedirler.
• Mesleki Yeterlilik Kurumu, belge sahiplerine ayrıca mesleklerin seviyelerine göre Avrupa Birliği’nde de geçerli olmak üzere eğitim denkliği vermektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesinin işverenler için avantajları:
• 12 aydan 48 aya varan sürelerle SGK sigorta primlerinde teşvik uygulaması personel maliyetlerini düşürmektedir.
• İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmekte ve teşvik imkânlarından yararlanabilmektedir.
• İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırmakta, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olmaktadır.
• Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz