Ana Sayfa İNDEKS BMD Patronlar yurt dışından marka almanın ipuçlarını anlattı

Patronlar yurt dışından marka almanın ipuçlarını anlattı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Soysal işbirliğiyle, “Yurtdışı Açılımı Toplantıları”na bir yenisini ekledi. Toplantıda konuşan BMD Başkanı Sami Kariyo, “BMD markalarının yurt dışında marka satın almaya ve mağazalaşmaya yönelik iştahları artarak devam ediyor” dedi.

Perakende sektörünün yurtdışı açılımı hızlanırken, Türkiye’deki markaların çatı örgütü Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Soysal işbirliğiyle, “Yurtdışı Açılımı Toplantıları” ile bu sürece destek veriyor. Markaların uluslararası alandaki rekabet gücünü artırıp, işbirliklerini geliştirmesi planlanan toplantıda Mavi’nin CEO’su ve BMD Başkan Yardımcısı Cüneyt Yavuz’un moderatörlüğünde Ziylan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Saat & Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ve Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu global marka satın almadaki birikimlerini paylaştılar. Dünyaya açılan patronlar, “Avrupa’dan marka satın almanın tam zamanı” olduğu söylediler.

“Verimlilik ve büyümeyi dengelemeliyiz”

Toplantının açılışında konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, “BMD markaları deyince aklıma bir süredir iştah duygusu geliyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışında son dönemde büyük bir iştah var. Yurtdışında marka satın almak ve mağazalaşmaya yönelik” dedi. Bu iştahın sadece büyüme noktasında olmaması gerektiği uyarısında bulunan Kariyo, şu ifadeleri kullandı:
“Verimlilik ve büyümeyi mutlaka dengelemeliyiz. Son 1,5 yıl geçirdiğimiz en zor dönemlerdendi. Ancak BMD markaları bu zor döneme rağmen iştahını kaybetmedi. Nasıl ki demir dövüldükçe sertleşir ve çelik formuna ulaşır. BMD markaları da dövüldükçe sertleşip çelikleşiyor. Önümüzdeki dönemde bu iştahın aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum.”

Ziylan, Reno’ya 200 milyon euroluk ayakkabı satacak

Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Almanya’da satın aldıkları Reno hakkında bilgi verdi. Reno’nun 6 ülkede 505 mağazasıyla yıllık 550 milyon euro ciro yaptığını bildiren Ziylan, “Hedefimiz ilk 1 yılı atlattıktan sonra yıllık yüzde 10-15 büyümek. Ayrıca metrekare verimliliği zayıf, bunu yükseltmek istiyoruz. Yeni mağaza açma derdinde değiliz. Mevcut 505 mağazanın verimliliğini artıracağız” dedi. Mehmet Ziylan, “2 yıl içerisinde Reno’ya Türkiye’den kendi markalarımız olan Polaris, Kinetix ve Lumberjack’in yerli üretim 10 milyon çift ihracat yapacağız. Bu da 200 milyon ihracat anlamına geliyor” diye konuştu. Avrupa’nın ekonomik açıdan zorda olduğunun söylediğini anımsatan Ziylan, ancak buradaki büyük ülkelerin ekonomisinin kişi başına düşen gelir açısından hala Türkiye’nin çok ilerisinde olduğunu anlattı. Ziylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2023’te dünya markaları arasında 10 Türk firmasının yer alması hedefleniyor. Bunun 3 tanesinin perakende sektöründen çıkacağına inanıyoruz. Bunun birisi de bizim markamız olacak. Bunun birisi olmaya adayız. Avrupa’dan marka satın alarak yolu kısaltıyoruz. FLO markasını Avrupa’ya götürüp tutundurmak hakikaten büyük mesele, ve çok güç. Bu, zaman ve bütçe alır. En kolay yolu Avrupa’ya paraşütle inip mevcut markayı satın alarak bunu gerçekleştirmek. Senin Avrupa’da marka olmadığın müddetçe dünya markası oldum deme şansın yok.”

Eroğlu: Türkiye’de de Mexx mağazaları açacağız

Hollanda menşeli moda devi Mexx’i satın alan Eroğlu Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu, bu markanın kendi hikayesini çok değiştirmeden yeni mağazalar açacaklarını söyledi.
Türkiye’de bu markanın mağazalarını açmaya hazırlandıklarını dile getiren Eroğlu, Avrupa’da açacakları mağaza sayısının daha fazla olacağı bilgisini verdi.

Eroğlu, “Avrupa’da 700-1500 metrekare arasında mağazalar açacağız. Mexx ile birlikte Türk üretimimiz artacak. Türkiye’den çıkan markayı uluslararası marka yapmak zor iş. Ancak bugün Mexx gibi dünya çağında bir markayı alıp çizgisini değiştirmeden daha ileriye götürmek hem Türk üretimi açısından hem Türkiye açısından çok önemli. Çünkü böylece Türkiye bir marka olacak” ifadelerini kullandı.

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya da, Avrupa’da satılan perakende markalarını Çinlilerin topladığını belirterek, “Avrupa ticaretinde ciddi sıkıntılar var. Bu ortamdan yararlanabiliriz. Zordaki markalara ilgi göstermeliyiz. Siz de marka alın cebinizde dursun” dedi.

Görsoy: İhracatçımızı destekleriz

Toplantıda ihracat ve marka satın almaya dönük krediler hakkında bilgi veren Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy ise “2015’te ihracatçı firmalarımıza 20,1 milyar dolar nakit, 11 milyar dolar da sigorta ve garanti olmak üzere 31,1 milyar dolarlık destek sağladık” dedi. Firmalara 9 bin dolardan başlayan ve 1 milyar doları geçen bir yelpazede kredi kullandırdıklarını dile getiren Gürsoy, geçen yıl 20,1 milyar doları nakit, 11 milyar doları da sigorta ve garanti olmak üzere 31,1 milyar dolarlık destek sağladıklarını söyledi. Gürsoy, 6 bin ihracatçı firma ile çalıştıklarını kaydederek, geçen yıl başvuran firma sayısının yüzde 30 arttığını, bu yıl da aynı oranda artış beklediklerini anlattı.

“Bu bankamıza yönelme bilinirliliğimizden kaynaklanıyor” diyen Gürsoy, ihracat yapmak isteyenlerin yanı sıra marka satın almayı düşünenlere de finansman sağladıklarını dile getirdi.
Gürsoy, “Yıllık binde 5 faiz oranıyla, 3 yıl ödemesiz, 10 yıla varan vade seçenekleriyle kredi imkanı sunuyoruz. Geçmiş dönemde yüzde 13 ile borçlanıp yüzde 6,35 ile ihracatçımıza kredi kullandırdık. Gerekirse zarar eder ama ihracatçıyı desteklemeye devam ederiz. Yeter ki döviz getirsin” ifadelerini kullandı.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez de toplantıda “Türkiye ve Dünya Ekonomisi Nereye Gidiyor?” başlıklı bir sunum yaptı. Tasarruf oranının düşüklüğünün Türkiye ekonomisinin bir numaralı sorunun oluşturduğunu vurgulayan Eğilmez, “Düşük tasarruf meselesini çözmeden ekonomik dengelerini yerli yerine oturtamayacağız gibi görünüyor” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz