Ana Sayfa Gündem Mobilya sektörünün lokasyon tercihleri

Mobilya sektörünün lokasyon tercihleri

Lokasyon bazlı data, ürün ve danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren teknoloji firması Next Geo, mobilya sektörünün lokasyon tercihlerini veri tabanını kullanarak paylaştı.

Son yıllarımızın gündemi olan Pandemiyle birlikte evde geçirilen zaman arttıkça mobilya tercihleri, dekorasyon fikirleri gibi ev içi hayatın önemli kısımlarını oluşturan bu alanlara olan ilgi hızla artmış ve evdeki eksiklerin tamamlanması, mevcut olanların değiştirilmesi, e-ticaret çözümleri gibi birçok neden mobilya sektöründekindeki satışlara olumlu yönden katkıda bulundu. Bu duruma paralel olarak ülkemizdeki tüketim ve üretim hızlı bir artış göstermeye başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’deki mobilya üretimi 2020 yılında 11 milyar dolar olarak ölçümlendi. 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 10’a yakın bir büyüme beklenen mobilya sektöründe büyüklüğün 29 milyar seviyelerinde olacağı öngörülüyor.

Next Geo veri tabanında bulunan lokasyon bazlı veriler incelendiğinde Türkiye’de 83 farklı markanın 6 binden fazla mobilya mağazası bulunduğu görülüyor. Toplam mağaza sayısında İstiklal, Bellona, Mondi, Ladin Mobilya ve Çilek Mobilya markaları Türkiye’deki mobilya sektörünün ilk beş markası konumunda. Bu beş markaya ait mağaza sayısı toplamı Türkiye’deki mağazaların yüzde 38,89’unu oluşturuyor.

MarkalarŞube Dağılımı
İstikbal%11.42
Bellona%10.15
Mondi%6.28
Ladin Mobilya%6.23
Çilek Mobilya%4.81
Diğer Markalar%61.10

 

Mobilya markalarının lokasyon tercihlerinde caddeler büyük bir çoğunlukla ön planda yer alıyor. Toplam mağaza sayısının AVM ve Cadde ve diğer lokasyon segmentlerindeki dağılımına baktığımızda markadan markaya değişiklik olmakla birlikte genel ortalamada markaların yüzde 95 oranında cadde ve diğer lokasyonları tercih ettiği görülüyor.

Lokasyon TipiŞube Dağılımı
AVM%5.00
Cadde ve Diğer%95.00
Toplam%100.00

 

Mağazaların il bazlı dağılımı incelendiğinde ise İstanbul 1187 mağaza ile en fazla mağazanın bulunduğu il İstanbul olurken sonrasında sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya illeri geliyor.

İlk 5 İl
İlMağaza Sayısı
İstanbul1.187
Ankara435
İzmir322
Bursa209
Antalya189

 

Şehirlerdeki mobilya mağaza sayılarını nüfusları ile kıyaslandığında ise Kocaeli’nde 997 kişiye bir mobilya mağazası düşerken Osmaniye’de ise 396 023 kişiye bir mobilya mağazası düştüğü tespit edildi.

İlNüfus / Mağaza Sayısı
Kocaeli997
Kayseri1.000
Gaziantep1.067
Kilis228.203
Şırnak260.341
Osmaniye396.023

 

Mobilya sektöründeki olumlu artışlar göz önüne alındığında, Türkiye’de nüfusu 60 binden fazla olan 10 ilçede hala bir mobilya mağazası bulunmadığı dikkat çekiyor.

Next Geo sektör tecrübesini yeni nesil teknolojilerle birleştiriyor
Next Geo lokasyon bazlı data, ürün ve danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren bir teknoloji firması. Yer seçimi, optimizasyon, hedefleme & tahminleme gibi birçok çözümü zengin veri kütüphanesi ve kendi geliştirmiş olduğu web ve mobil uygulamalarla sunan Next Geo, sektörel tecrübesini yeni nesil teknolojilerle birleştirerek firmalara katma değerli servisler sunuyor.

Sektörünüze yönelik kapsamlı analiz ve raporlar için info@nextgeography.com veya 0212 276 22 33 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz