Ana Sayfa Yazarlar Sinan Asılyazıcı Eğitim üzerine çeşitlemeler

Eğitim üzerine çeşitlemeler

Perakende ve eğitim uzun süredir birlikte anılır oldu. Aslında genel hatları ile bakarsak, gelişim süreci ve hatta daha öncesine dayanır. O zamanda birlikte anılıyorlardı ancak daha az ve daha sessizdi bu.

Ülkemizde perakende sektörü sürekli bir gelişme içinde ve gelişime daha da açık bir pozisyonda olduğunu görüyorum ve inanıyorum da. Her geçen gün daha iyi, daha donanımlı ve dolaysıyla daha mükemmel mağazalarla karşılaşıyoruz. Çalışanlarının da bu doğrultuda seçilmiş ve eğitilmiş olması bir o kadar önem taşıyor ve taşımalı da.

Peki, eğitim bu sürecin içinde nerede? Doğru eğitim ihtiyaçlarının tespiti, eğitim analizleri ve eğitmen seçimi. İşi özümsemiş kuruluşlar için çok rahat çözümlenen konular halinde. Bu sürecin detaylarını başka bir formatta ele almak gerekecektir. Konu insana yatırım olunca çoğu yatırımda pek fazla ortalıkta görünmeyen ‘cep akrepleri’ burada ortaya çıkıveriyorlar ‘ bazı ceplerde’ olsa da. Doğallıkla haklı veya tartışılabilir fikirler yayılıyor ortaya.

‘ Perakendecilik meslek olarak görülmüyor’

Hayır, bence yeterli olmasa da görülüyor, en azından belli dallarda öyle. Olması için neler yapılıyor?

Yapanları izliyoruz ve doğruda yapıyorlar.

‘ Çalışanları memnun etmek zor’

İşin geneline yayılmış bir memnuniyet anketi yapsak ne sonuç çıkar acaba? Kimse bu rekabete rağmen kolay kolay havlu atmayacağına göre, daha yapacak çok iş var demektir bence.

‘Rekabet çok yoğunlaştı’

Doğru rekabet çok yoğun ve daha da yoğunlaşacak.Eğitimsiz personelle daha mı kolay rekabet ediliyor? Eğitimin ölçülebilir maliyetine karşın eğitimsiz çalışanların olası kayıplarına değinmiyorum bile. Üstelik eğitim sürecinin yoğun yaşandığı yerlerde hiç mi hata olmuyor derseniz? O da başlı başına bir konu olur derim.

‘Yatırım maliyetleri yükseldi.’

“Lokasyon, lokasyon, lokasyon” der bir söz. Her bir lokasyon da bir yatırımdır. Gerek yatırım gerekse de diğer tüm maliyetler yükseldi. Yeter ki ROI (return on investment/ yatırım getirisi) yüksek olsun.

Eğitimle başladım, rekabet, lokasyon, ROI derken gene eğitimle bitirmek istiyorum.

Doğru politikalar neticesinde gerçekleştirilen gerek iş öncesi gerekse de diğer eğitimleri alan kuruluşların farkı sahada ortaya çıkıyor, özelliklede müşteriler açısından. Ancak bu memnuniyeti sadece ve sadece eğitime bağlamak yeterli olmaz. Diğer önemli etkenlerinde göz ardı edilmemesi gerektiğini anımsatmak isterim.

sinanasilyazici@hotmail.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz