Global ayakkabı endüstrisinde önemli bir yere sahip olan İstanbul, pek çok şehri geride bırakarak Dünya Ayakkabı Kongresi için ipi göğüsledi. Sektörün marka değerini artıracak bir işe imza atmak istediklerini belirten TASD Başkanı Berke İçten, “Türk ayakkabı sanayinin üretim gücünü, tasarımda kat ettiği yolu ve ülkemizin değerlerini yurt dışından gelecek binlerce sektör profesyoneline anlatacağız” dedi.
Dünyanın altıncı, Avrupa’nın ise en büyük ayakkabı üreticisi olan Türkiye, sektörün en büyük global etkinliğini yapmaya hazırlanıyor. Pek çok dünya şehrinin mücadele ettiği yarışta Dünya Ayakkabı Kongresi’nin ev sahipliği için ipi İstanbul göğüsledi.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Dünya Ayakkabı Kongresi’nin İstanbul’da yapılacak olmasının hem sektör hem de Türkiye için önemine dikkat çekti. Kongreyi ‘ayakkabının dünya kupası’na benzeten İçten, şöyle devam etti:
TASD Başkanı Berke İçten: Kongreyi 2015’ten beri istiyorduk
“Türk ayakkabı sektörünün üretim gücünü, tasarımda kat ettiği yolu ve ülkemizin değerlerini yurt dışından gelecek binlerce sektör profesyoneline anlatacağız. Kongreye ev sahipliği yapmak için 2015’ten beri adaydık. Etkinliği düzenleyen Avrupa Ayakkabı Endüstrisi Konfederasyonu (CEC) Genel Sekreteri Carmen Arias ile detayları konuştuk. Kendisi AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı’nı da ziyaret ederek sektörümüzü daha yakından inceleme ve tanıma imkanı buldu. Sektörümüzün marka değerini artıracak bir işe imza atmak istiyoruz. Networkumuz genişleyecek, yüz yüze görüşmeler olacak ve iş birliği bağlantıları kurulacak. Avrupalı alıcılarda Türkiye’ye gelmek için ciddi bir istek var.”
Berke İçten Türkiye’nin ürettiği 540 milyon çift ayakkabının 335 milyon çiftini ihraç ettiğini, dünya pazarlarından aldıkları payı daha da artırmak için büyük çaba harcadıklarını sözlerine ekledi.
CEC Genel Sekreteri Carmen Arias: İstanbul ile yeniden sahaya iniyoruz
Kongreyi düzenleyen CEC’in Genel Sekreteri Carmen Arias da Türkiye’nin ayakkabı sektörü büyüklüğü itibariyle harika işler yaptığını söyledi.
Konfederasyonda temsil edilen İtalyan ve İspanyol ayakkabı derneklerinin temsilcilerinin de görüşmeler için İstanbul’a geldiğini anlatan Carmen Arias, küresel güçlüklere rağmen ayakkabı sektöründe iyi yatırımlar olduğunu bildirdi. Konfederasyon olarak sektörün hedeflerini ve dünyadaki trendleri belirlemek için 2003’ten beri düzenledikleri kongreye pandemi nedeniyle ara verdiklerini belirten Arias, “İstanbul ile yeniden sahaya iniyoruz. Tüketicinin değişen bakış açısı, yeni iş modelleri ve istihdam gibi üç önemli başlığımız olacak. Özellikle istihdamı çok önemsiyoruz. Çünkü ayakkabı sektörü çok el emeği isteyen bir endüstri ve gençlere ihtiyacımız var” dedi.
Carmen Arias, daha önce Brezilya, Meksika, İtalya, İspanya ve Belçika’da düzenlenen Dünya Ayakkabı Kongresi için çok sayıda şehrin yarıştığını vurgulayarak, “Başka istekli ülkeler de vardı. Türkiye ayakkabı sektörünün büyüklüğü itibariyle harika bir adaydı. Bunun için kongreyi İstanbul’da düzenlemeye karar verdik” dedi.