JLL’nin raporuna göre Türkiye’de şu anda 433 alışveriş merkezi hizmet veriyor. 37 merkez yapım aşamasında. Bu yılın ilk çeyreğinde birincil kira rakamı bir yıl öncesine göre değişiklik göstermedi ve metrekare başına 325 TL olarak hesaplandı. Ofislerdeki boşluk oranı ise yüzde 20 olarak hesaplandı.
Ticari gayrimenkulde özgün profesyonel hizmetler sunan JLL’nin 2019’un ilk çeyreğini kapsayan ‘Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporu yayınlandı. Organize perakende, A sınıfı ofis pazarı ve lojistik sektörlerinin irdelendiği raporda detaylı rakamlara yer verildi.
Türkiye’de AVM sayısı 433
JLL’nin çalışmasına göre bu yılın ilk çeyreği itibariyle Türkiye genelindeki alışveriş merkezi sayısı 433. 37 AVM yapım aşamasında. Ülke genelinde 13 milyon metrekare ticari kiralanabilir alan mevcut. İstanbul’da halihazırda 126 merkez hizmet veriyor. 13 AVM ise yapım aşamasında. 2020 sonunda dev metropoldeki alışveriş merkezi sayısının 139’a çıkması bekleniyor. JLL’nin raporundaki verilere göre alışveriş merkezlerindeki metrekare başına birincil kira rakamı ortalama 325 TL. Bu rakam, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre değişiklik göstermedi.
Yeni ofis projelerinin adresi Anadolu Yakası
JLL’nin raporunda İstanbul’daki A sınıfı ofis pazarına ilişkin güncel rakamlar da paylaşıldı. Çalışmaya göre İstanbul’daki A sınıfı ofis arzı geçtiğimiz yılında ilk çeyreğinde 5,3 milyon metrekare iken, bu rakam bu yılın ilk çeyreğinde 5,7 milyon metrekareye çıktı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin de etkisiyle Anadolu Yakası yeni ofis projelerinin yüzde 89’una ev sahipliği yapıyor. A sınıfı ofis pazarındaki ortalama birincil kira rakamı ise, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre değişiklik göstermedi ve metrekare başına 130 TL olarak hesaplandı. Söz konusu sektör için kritik önem arz eden boşluk oranı ise yüzde 20 oldu.
Birincil kirada düşüş, getiride yükseliş
İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarındaki toplam lojistik arzı bir yıl öncesine göre 265 bin metrekare artarak 10,23 milyon metrekareye ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde 48 bin 700 metrekarede gerçekleşen kiralama işlemlerinde bir yıl öncesine göre keskin bir düşüş gözlendi. Lojistik pazarında hâkim olan ‘Bekle-Gör’ politikası nedeniyle yaşanan talep daralması göz önüne alındığında, 2019 yılının ilk çeyreğinde birincil kirada düşüş̧, birincil getiride ise yükseliş eğilimi gözlendi.