Ana Sayfa Gündem Akasya ve Akbatı, yenilik ve sürdürülebilirlikte iz bırakıyor

Akasya ve Akbatı, yenilik ve sürdürülebilirlikte iz bırakıyor

Zehra Tümkaya, AVM sektöründeki önemli deneyimleri ve önceki başarılarıyla öne çıkan bir isim. Türkiye’nin önemli AVM’lerinden Akbatı ve Akasya projelerinin yönetimini üstlenerek Akyaşam’ın Genel Müdürlük görevini üstlenmiş durumda. Akbatı ve Akasya’nın kaliteli yaşam alanlarını yaratma amacıyla sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarına değinen Zehra Tümkaya, projelerin hedefleri ve vizyonu hakkında görüşlerini AVMDergi.com ile paylaştı.

Röportaj, AVMDergi.com

Zehra Hanım siz AVM sektöründe önemli deneyimleri ve başarıları olan birisiniz. AVM sektöründeki zengin deneyimleriniz ve önceki başarılarınızın ardından, şu an Türkiye’nin önemli iki AVM’sinin yönetim şirketi Akyaşam’ın Genel Müdürlük görevini üstleniyorsunuz. Bu projelerdeki hedefleriniz ve vizyonunuz hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Bildiğiniz üzere Akiş GYO A.Ş.’nin bir iştiraki olan Akyaşam Yönetim Hizmetleri A.Ş., Akbatı ve Akasya projelerinin yönetimini üstlenmektedir. 2011 yılında açılan Akbatı, Esenyurt-Bahçeşehir’de 50 bin 838 metrekarelik arsa üzerinde alışveriş merkezi ve rezidanslarıyla kalite ve konfor anlayışını en üst seviyelere taşıyacak bir yaşam merkezi olarak tasarlandı. Akbatı’da ulusal ve uluslararası 200’e yakın mağaza, dünya mutfaklarını buluşturan restoranlar, çocuk oyun alanları ile 3 bin araçlık kapalı otopark yer almaktadır. Akbatı, şık kafe ve restoranlarıyla Restoranlar Meydanı ve Festival Park alanıyla her yaştan insanın sosyalleşme noktası oldu. Dünyaca ünlü DDG (Development Design Group) tarafından tasarlanmış olup, benzersiz mimarisiyle dikkat çekmektedir.

2014 yılında açılan 80 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip Akasya ise, Türkiye’nin ve dünyanın en beğenilen markaları, keyifli alışveriş deneyimi, zengin sosyal yaşam seçenekleri, 10 dönümlük parkı, metro, metrobüs ve Marmaray’a ulaşım kolaylığı ile hem Anadolu Yakası’nın hem de İstanbul’un en iddialı projesi olarak 6 Mart 2014’te açıldı. Dünyanın birçok ülkesinde yer alan ve çocuklara eğlenirken öğrenme imkânı sunan “Edutainment” konseptinin yaratıcısı, dünyanın en büyük çocuk “eğitim ve eğlence” markası olmayı başarmış KidZania, 10 bin metrekare alanda 4-14 yaş arası çocuk misafirlerini ağırlamaktadır.

2016 yılı Haziran ayında hayata geçen ve İstanbul’un kültür ve sanat haritasında kısa sürede yerini alan Akasya Kültür Sanat (AKS), yıl boyunca kapalı gişe oynayan tiyatrolar, akustik dinletilerin yanı sıra çağdaş sanat sergilerine, konserlere ve söyleşilere ev sahipliği yapmaktadır.

Yönetimini yaptığımız yaşam alanlarının sürdürülebilirliğini yenilikçi ve değer katan bir yaklaşımla en üst seviyede sağlamayı hedefliyoruz.

Akasya ve Akbatı AVM’ler, hangi alanlarda iddialı? Yarattığınız algıyı destekleyecek, geliştirecek çalışmalarda en çok neye önem veriyorsunuz?
AVM’ler lüks ve çağdaş bir alışveriş deneyimi sunarken, aynı zamanda eğlence ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Akasya ve Akbatı AVM’lerimiz, farklı alanlarda iddialı ve öne çıkan bir genişlemeye sahip. Alışveriş merkezlerimizin açılışından bu yana vizyoner bakış açısıyla, global trendleri de göz önüne alarak farklılaşma çalışmalarını hayata geçirmeye devam ediyoruz.

AVM içi etkinlikler ve kampanyalar düzenlemek, müşteri memnuniyetini artırmak için nasıl bir rol oynuyor ve önümüzdeki dönemde planladığınız etkinlikler nelerdir?
AVM’ler sadece alışveriş̧ yapılan noktalar değil, bundan çok daha fazla anlam içeriyor. Her zaman müşteri profilini iyi anlamak, onların değişen ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek ve trendleri yakalamak, dünyada olan gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Bu yüzden AVM’lerde sosyalleşme alanlarının yaratılması, çeşitlilik sunulması, her kesim ve yaşa hitap etmesi öncelikli hizmet başlıklarımız. Alışveriş deneyimi fiziksel temasın ötesinde, deneyim haritası üzerinde şekilleniyor. Müşteriler, fiziksel ürünlerden ziyade markaların sağladığı imkanlara, etkinliklere, sosyalleşme alanlarına odaklanıyor. Bu yüzden bizler de AVM’lerimizde gelişen trendlere göre hareket ediyor, hem AVM misafirlerimiz hem de kiracı markalarımızın taleplerine göre etkinlik ve hizmetlerimizi şekillendiriyoruz.

AVM’lerin doluluk oranınız nedir şu anda? Mağazalara ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?
Akasya ve Akbatı Alışveriş Merkezlerimizde içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla ortalama yüzde 99 doluluk oranına sahibiz. Her geçen gün birçok yeni marka ailemize katılıyor. Alışveriş merkezlerimizin çekim ve deneyim merkezi olması için çalışmalarımızda hem ziyaretçilerimizin hem de kiracılarımızın beklentilerini dikkate alıyoruz. Beklentilerini karşılayacak hizmet ve etkinliklerini hayata geçirerek AVM’lerimizde sektörde ilk olacak bir çok çalışmaya da imza atmaya devam ediyoruz.

Sizce bir AVM’nin ‘olmazsa olmazları’ nelerdir?
Kaliteli hizmet anlayışının yanı sıra globali yakından takip eden, sadece alışveriş odaklı değil hedef kitleye uygun doğru marka karması ve etkinlikleri ile bütün olarak hareket edebilmektir. Kolay erişebilirlik, değişime uyum sağlayan ve yenilikçi olması bir AVM’nin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Ayrıca teknolojik gelişimlere de her an entegre olması da diğeri koşul. Bunun yanısıra Z kuşağının beklentilerini de karşılamak bu dönemde oldukça önemli.

Akasya ve Akbatı AVM’lerin sürdürülebilir büyümesiyle ilgili öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Alışveriş merkezlerimizde sürdürülebilirlik önemli bir kavram. Bu konuda alışveriş merkezlerimizin yatırımcısı olan Akiş GYO A.Ş. de Sürdürülebilirlik Raporu yayınlayarak yaptığımız çalışmaları detaylıca paylaşıyor. Akiş GYO’nun sürdürülebilirlik bakış açısını alışveriş merkezlerimizin tüm süreçlerinde dikkate alarak çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilir değer yaratmaya odaklanırken hızla ilerleyen teknolojiye uygun süreç ve yöntemler geliştirmeyi çok önemsiyoruz. Aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik alanında da önemli çalışmalara imza attık. Enerji ve su verimliliği çalışmaları ile tüketimlerimizde tasarruf sağladık. Bunun yanısıra plastik kullanımının azaltılması için de çeşitli uygulamaları devreye alıyoruz. Yaptığımız çalışmalarımızı sertifika ve belgelerle taçlandırdık. Akbatı ve Akasya, sahip olduğu ISO: 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO: 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistemi ve I-REC sertifikalarına ek olarak, ISO: 50001 Enerji Yönetim Sistemleri ile “Green Check- Yeşil Kontrol” belgesini almaya hak kazandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz