Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ürünlerinde güvensizlik tespit edilen 65 firmaya toplam 1 milyon 86 bin lira idari para cezası kesildi. 2011’de yüzde 36,8 olan ithal ürünlerde güvensizlik oranı 2016’da yüzde 2,02’ye kadar geriledi. Ekonomi Bakanlığı geçen yıl ithal edilen 12,1 milyar dolarlık tekstil, hazır giyim, saraciye ve ayakkabıdan alınan 15 bin 569 numunede inceleme yaptı. Denetimler sonucu 84 dosyada kanserojen madde belirlendi.
Ekoteks Laboratuvar Ve Gözetim Hizmetleri A.Ş’nin sosyal sorumluluk çerçevesinde yerli ve yabancı uzmanların katkılarıyla düzenlenen 10. Uluslararası Tekstil Sempozyumu İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yılki teması “Sıfır atıkla geleceğe bir bakış” olarak belirlenen sempozyumda hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar başta olmak üzere ithal ürünlerle ilgili denetim sonuçları kamuoyuna açıklandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri tarafından geçen yıl yapılan denetimlerde yaklaşık 52 bin üründe güvensizlik tespit edildi. İthal ürünlerde 2011’de yüzde 36,8 olan güvensizlik oranı 2016’da yüzde 2,02’ye kadar indiği belirlendi.
Tanrıverdi: Vatandaşa güvenilir ürün sunma hedefinde iyi yoldayız
Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tüketicilerin güvenilir ürünlere erişiminde Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini söyledi.
Ağırlıklı olarak ithal ürünlerde güvensizlik sorunuyla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Tanrıverdi, ödün verilmeden yürütülen denetimler sayesinde son 6 yılda önemli ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Hikmet Tanrıverdi, şöyle devam etti:
“Vatandaşımıza güvenilir ürün sunma hedefinde iyi bir yoldayız. Sadece bir göstergeyi bilginize sunmak isterim. Hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye, oyuncak başta olmak üzere ithal ürünlerde güvensizlik oranı 2011’de yüzde 38,6’ydı. 2016’da bu oran yüzde 2,02’ye inmiş bulunuyor. Bu elbette büyük başarı. Ancak hâlâ her 100 çift ithal ayakkabıdan neredeyse 17 çiftinin güvensiz olması konusunda oturup iyice bir düşünmemiz gerekiyor. Avrupa’nın en büyük ayakkabı üretim kapasitesine sahip Türkiye’miz ve insanımız bu tabloyu hak etmiyor. Öte yandan Çin, kirli numunede önceki yıllarda olduğu gibi 2016’da da yine açık ara önde bulunuyor. Kirli numunelerin yüzde 56’sı Çin menşeli ürünlerden çıkarken, Hindistan yüzde 20,2 ile ikinci, Pakistan yüzde 4,8 ile üçüncü, İtalya ve Yunanistan ise yüzde 3,6 ile dört ve beşinci sırayı paylaşıyor.”
Hikmet Tanrıverdi, ithal üründe güvensizlik oranının çok daha aşağıya indirebileceğine yürekten inandığını sözlerine ekledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, ürünlerde tehlikeli kimyasalların bedelini insanların hayatı ile ödeyebildiğini söyledi. Bakanlık olarak tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak için 2011’de ilk tebliği çıkardıklarını bildiren Ersoy, “Burada iki temel amacımız var. Birincisi, tüketicinin ekonomik çıkarlarını güvence altına almak. İkincisi ve daha önemlisi vatandaşımızın sağlık ve güvenliğini korumak” diye konuştu.
TİM Başkanı Büyükekşi: Dört temel ayak güçlendirilmeli
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli dinamiklerinden birini ihracatın oluşturduğunu söyledi. İhracatın, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka olmak üzere dört temel ayağının bulunduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Halen ortalama 1,5 dolarlarda olan kilogram başına ihracat birim fiyatının 3,5 – 4 dolarlara çıkarabilmemiz için bu dört temel ayağı güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.
118 personel ülke çapında ithal ürün denetimi yapıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan da 2016’da ithal ürünler üzerinde yaptıkları kontroller hakkında bilgi verdi. Bakanlık bünyesindeki 118 personelle denetimlerin aralıksız yürütüldüğünü bildiren Karaaslan, mevzuata uymayan firmalara önce süre verildiğini, aykırılığın giderilmemesi halinde 18 bin 377 TL’den az olmamak üzere idari para cezası kesildiğini bildirdi.
Mevzuata aykırı ürünün piyasaya arzının engellendiğini, arz edilenin toplandığını, gerekli hallerde imha edildiğini vurgulayan Karaaslan, 2016’daki denetim sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Meral Karaaslan: Ayakkabı ve kırtasiye en sorunlu ürünler
“2011’den bu yana geçen 6 yılda toplamda 13 bin 903 firmamıza ait 5 milyon 727 bin 511 ürünün denetimini yaptık. Söz konusu dönemde 803 firmaya ait 193 bin 68 üründe güvensizlik tespit ettik ve firmalara 5 milyon 843 bin TL idari para cezası uyguladık. 2016’da ise 2 bin 603 firmamız tarafından ithal edilen ürünler arasından 2 milyon 258 bin 393 numune aldık. 65 firmada ve 51 bin 904 üründe güvensizlik tespit ettik. Güvensiz ürün ithal eden firmalara geçen yıl toplamda 1 milyon 86 bin lira idari para cezası uyguladık.
Denetimlerde en problemli ürün grupları olarak ayakkabı ve kırtasiye malzemeleri karşımıza çıkıyor. Örneğin 2011’de güvensizlik oranı ayakkabıda yüzde 78, kırtasiyede yüzde 54’tü. 2016’da bu oranlar kırtasiyede yüzde 1,53’e, ayakkabıda yüzde 16,7’ye kadar indi. Özellikle ithal ayakkabıda hâlâ arzu edilen yerde değiliz. Ancak her geçen yıl daha iyi bir noktaya gidiyoruz.”
Alper Sadık Tokgözlü: Kanserli ürünlerin yüzde 56’sı Çin’den geliyor
Ekonomi Bakanlığı İthalat Politikasını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Alper Sadık Tokgözlü de Bakanlık bünyesinde yürütülen Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) hakkında bilgi verdi. Tekstil, hazır giyim, saraciye ve ayakkabıda İHKİB ve EKOTEKS işbirliği ile kanserojen boyar madde denetimi yaptıklarını hatırlatan, Tokgözlü, sonuçlar hakkında şunları söyledi:
“2016’da 12,1 milyar dolarlık ithal üründe RDDS denetimi çerçevesinde 15 bin 569 numunede inceleme yapıldı. Bu incelemeler sonucunda 84 dosya kirli çıktı. 2015’te 14 bin 875 numunede 133 kirli dosya çıktığını hesaba katarsak bir yılda bile önemli bir mesafe aldığımız görülüyor. Burada memnuniyetle belirtmeliyim mevzuattaki yenilikler ve firmalarımızın giderek daha sorumlu davranmaları sayesinde ülkemize giren kirli ürün oranının giderek azaldığını görüyoruz. 2010’da yüzde 2,1 olan kirli ürün oranını 2016’da binde 5’e kadar indirmiş bulunuyoruz.”
Nilgün Özdemir: Alınan ürünlerin menşeine dikkat edilmeli
EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok üründe AB kriterlerine uygun üretim yaptığının altını çizdi. Tüketicilerin daha çok ithal ürünlerle ilgili problemlerle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Özdemir, “Yurttaşlarımız almak istedikleri ürünlerin menşeine bakmaları ve etiketlerindeki bilgilendirme notlarını dikkatle okumaları gerekiyor” diye konuştu.