Pınar SALMAN
Uzun bir süredir 2025 senesinin getirdiği öğretilerle başa çıkarken “Umut ve Estetik” ile ilgili ilham dolu haberler paylaşamadım ama bu iki haberimle size ilham olmak istedim. Öncelikle sizlerle geçtiğimiz günlerde yani ağustos başı Berlin’de açılan Westwing markasının Kurfürstendamm’daki lokomotif mağazasının “Güzel Yaşam” (Beautiful Living) konseptinden yola çıkarak yeni ilhamlarımı paylaşacağım, sonra da Berlin’in en önemli gösteri merkezi Friedrichstadt- Palast Berlin’de ön gösterimleri 24 Eylül’de başlayacak, 28 farklı ülkeden 100’den fazla sanatçının yer aldığı “Zevkten Kör Olmak” (Blinded by Delight) gösterisinin bilgisini vereceğim yani hem size hem de perakende sektöründeki işinize ilham olmaya niyet ettim bu yazımla.
Güzel yaşamın hayali: Delia Lachance’ın ilhamı
“Evimizdeki küçük detaylar—masadaki papatyalar, bahçeden toplanmış otlar—güzelliği yaşamanın en sade ama en etkili yollarıydı” Delia Lachance
Bu çocukluk anıları ve estetik duyarlılığı, Westwing’in “Beautiful Living” felsefesinin temelini oluşturdu. Markayı bir “Alışveriş Yapılabilir Dergi” (shoppable magazine) olarak kurgulayan Delia, her gün ilham veren küratörlü içeriklerle insanların evlerini güzelleştirmeyi amaçladı.
Delia Lachance, Elle ve Elle Decoration dergilerinde editörlük yaptığı yıllarda iç mekân tasarımına olan tutkusunu profesyonel bir vizyona dönüştürmek istedi. Pandemi sonrası dijital alışverişin hızla yaygınlaştığı moda dünyasında, ev ve yaşam ürünleri için aynı ilhamı bulmak zordu. Delia, seyahatlerinde ve fuarlarda karşılaştığı estetik objelerin ya çok pahalı ya da ulaşılması güç olduğunu fark etti.
Oysa onun hayali, “Güzel Yaşamak” fikrini herkes için mümkün kılmaktı. Sadece seçkin bir kesime değil, herkesin evinde estetik ve ilham dolu bir atmosfer yaratabilmesini istiyordu. Bu hayal, Westwing markasının doğmasına neden oldu: Hem şık hem ulaşılabilir ürünler sunan, yaşam alanlarını güzelleştiren bir marka.
Bugün Westwing, Avrupa’nın dört bir yanında milyonlarca insanın evine dokunuyor. Ve her yeni mağazasıyla, güzel yaşamanın sadece bir ayrıcalık değil, bir hak olduğunu hatırlatıyor.
Münih’te kurulan Westwing “Evler aracılığıyla hayatın güzelliğini ortaya çıkartmak” misyonu ile yola çıktı, önce prestijli lokasyonlarda showroomlar, ardından shop-in-shop formatları ve son olarak göreni çok etkileyen ve içeriği ile müşteriye sürükleyici deneyim (immersive experience) alanları sunan mağazalar açtı. 4 Ağustos 2025’te Berlin’in en prestijli alışveriş caddesi Kurfürstendamm’da açılan Westwing mağazası “Güzel Yaşam” hayalini dijital ilhamları somut deneyime dönüştürülerek perakende dünyasında yeni bir sayfa açıyor.
“Güzel Yaşam” (Live Beautiful) sloganıyla güzelliği estetikten bile öte bir kavram olarak tanımlayan Westwing, evin duygusal ve kültürel bir uzantı olduğunu savunuyor.
Westwing Berlin mağazası: Dijital ve duyusal deneyimin buluştuğu nokta
Yeni Berlin mağazası, doğal taş, sıcak ahşap, ham metal ve yumuşak kumaşların bir araya geldiği bir sahne gibi tasarlandı. Her köşe, Westwing Collection ve seçkin tasarım markalarının küratörlüğünü taşıyor. Müşteriler, ürünleri fiziksel olarak deneyimleyip QR kodlarla evlerine sipariş edebiliyor. Ayrıca Westwing Design Service ile kişisel iç mekân danışmanlığı da sunuluyor.
Bu mağaza, dijital kolaylık ile dokunsal ilhamı birleştirerek alışverişi bir keşif yolculuğuna dönüştürüyor. ‘’Sonsuz Reyon’’ (Endless Aisle) özelliği sayesinde mağazada olmayan ürünler bile tek bir işlemle sipariş edilebiliyor.
Westwing Berlin mağazası, alışverişin ötesinde bir yaşam vizyonu sunuyor. Türkiye’deki markalar ve AVM’ler için bu yaklaşım hem estetik hem stratejik bir dönüşüm fırsatı.
Güzel yaşamak, sadece evde değil; alışveriş mekânlarında ve deneyimde de mümkün.
Kısacık bir beyin fırtınası ile Westwing örneğinden yola çıkarak, gelecek sezon için siz AVM’lere ve perakendecilere umut dolu bir iki ilham sunmak isterim.
Türkiye perakende sektörüne ilham olsun
Westwing’in Berlin mağazası, Türkiye’deki AVM’ler için ve özellikle ev dekorasyonu ürünleri satan perakendeciler için şu alanlarda ilham verebilir:
• Küratörlü Deneyim Alanları: AVM’lerde tematik yaşam alanları oluşturularak ürünler bir hikâye içinde sunulabilir.
• Dijital Entegrasyon: QR kodla sipariş, kişisel stil önerileri ve mobil alışveriş rotaları gibi dijital çözümler, fiziksel mağazaları yeniden tanımlayabilir.
• Tasarım Danışmanlığı: Mağaza içi stil danışmanlarıyla bireysel yaşam alanları oluşturmak, müşteri sadakatini artırır.
• Estetik Mimari: Mağaza tasarımı, duygusal bağ kurmayı hedefleyen bir sahne gibi kurgulanabilir. Türkiye’de yerel malzemelerle benzer bir estetik dil geliştirilebilir.
VEEE….
BLINDED by DELIGHT ile Berlin’de Mutluluktan Kör Olmak!
Berlin’in kalbinde, Friedrichstadt-Palast’ın büyülü sahnesinde 24 Eylül 2025’ten itibaren ön izlemeleri ile perdeler yepyeni bir rüya için açılıyor: MUTLULUKTAN KÖR OLMAK (BLINDED by DELIGHT). Bu sadece bir gösteri değil; hayallerin, duyguların ve sınır tanımayan sanatın iç içe geçtiği bir evren. Bu gösteri hem sahnede hem de sahne arkasında görsel ve akustik bir şölen dünyanın en büyük tiyatro sahnesini bu gösteri ile bir mutluluk dünyasına dönüştürecek.
Luci’nin gözlerini açtığı o mutluluk dolu dünyaya adım atmak isteyen herkes için bir davet bu: Gerçekçi kalmak mı, yoksa hayallere cesaretle yürümek mi?
Hayallerin sahnesi
Dünyanın en büyük tiyatro sahnesi, bu kez gerçekleşmemiş hayallerin fırça darbeleriyle boyanıyor. On bir ünlü koreograf, sekiz besteci ve söz yazarı, on yedi akrobat ve 60 kişilik dans topluluğu… Hepsi, izleyiciyi nefes kesici bir görsel ve akustik şölenle karşılamak için Bale Direktörü Alexandra Georgieva’nın yönetiminde bir araya geliyor. Kylie Minogue’ten Troye Sivan’a, Cirque du Soleil’den Berlin Operası’na uzanan bir geçmişe sahip koreograflar, sanatçılar, bu gösteride yeteneklerini birleştiriyor.
Dansın duygusu, akrobasinin cesareti
BLINDED by DELIGHT, klasik dansın zarafetini çağdaş hareketin gücüyle harmanlıyor. Efsanevi vuruş çizgisi yeniden yorumlanırken, Palast tarihinde ilk kez sahneye özel tasarlanmış rampalarda BMX sürücüleri aksiyonun sınırlarını zorluyor. Daha önce Cirque de Soleil de çalışan iki yaratıcı isim Jean-Damien Climonet ve Stacy Clark yönetiminde, altı ödüllü binici, aksiyon sporlarındaki hünerlerini dünyanın en büyük tiyatro sahnesinde eşi benzeri görülmemiş bir ölçekte sergileyecek.
Arjantinli akrobatlar Flora Aracama ve Nico Busso’nun havada süzülen aşkı, Ukraynalı Viktoria Dziuba’nın tek elle dengede durduğu anlar ve Olmos kardeşlerin komik ama hassas tahterevalli gösterileri… Her biri, izleyicinin kalbine dokunacak birer sahne şiiri.
Zamanın ruhuyla harmanlanmış müzik
Daniel Behrens’in müzik yönetiminde hazırlanan DELIGHT albümü, duyguların sesini taşıyor. Jasmin Shakeri’nin içten sözleri, Simon Klose’un türler arası besteleri ve uluslararası söz yazarlarının katkılarıyla, her nota bir hikâye anlatıyor. Bu müzik, sadece kulaklara değil, ruhlara da dokunuyor.
BLINDED by DELIGHT Mutluluktan Kör Olmak
Bu gösteri, sadece izlenmez—yaşanır. Luci’nin hikâyesiyle başlayan masalsı anlatı, izleyiciyi kendi hayalleriyle yüzleşmeye çağırıyor.
Belki de her değişimin başında, tutunmak istenen bir hayal vardır. Ve bu hayal, Berlin’de sahneye çıkıyor.
Friedrichstadt-Palast Berlin’de, 24 Eylül’den itibaren ön izlenimi ve 8 Ekim 2025 dünya prömiyeri ile başlayacak bu gösteri bir yıl izleyici ile buluşacak. Güzel haber bu gösteri bir müzikal değil, yani tutarlılık, görsel imgelerle sağlanıyor (tam benim işim) bu nedenle Almanca bilmeniz gerekmiyor, görsellik başlı başına bir dil, bir hikâye anlatımı, hatırlamak, ilham almak, umudun her an her yerde var olduğunu hissetmek için, bu mükemmel gösteriyi izlemek belki de hayatta bir kez bile olsa kendinize vereceğiniz en iyi hediye.
Hayallerinize cesaretle yürümeye hazır mısınız?