Ana Sayfa Dünyadan Calvin Klein ve Tommy Hilfiger, Trump’ın ticaret savaşında Çin’in hedefi oldu

Calvin Klein ve Tommy Hilfiger, Trump’ın ticaret savaşında Çin’in hedefi oldu

Çin, Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’ın sahibi PVH Corp.’u “güvenilmez şirketler” listesine ekleyerek firmaya ağır yaptırımlar uygulayabileceğini duyurdu. Bu hamle, ABD’nin Çin’e uyguladığı yeni gümrük vergilerine karşı bir misilleme olarak değerlendiriliyor.

Çin, ABD ile süregelen ticaret savaşında yeni bir adım atarak Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’ın ana şirketi PVH Corp.’u “güvenilmez şirketler” listesine ekledi. Bu karar, markanın Çin’deki mağazalarını kapatmasına, üretimi durdurmasına ve çalışanlarını ülkeyi terk etmeye zorlamasına neden olabilir.

Çin Ticaret Bakanlığı, PVH Corp.’u Xinjiang bölgesinden pamuk tedarik etmeyi reddettiği gerekçesiyle eylül ayında incelemeye almıştı. Ancak firmanın kara listeye eklenmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithal edilen ürünlere yeni yüzde 10’luk gümrük vergisi koymasının hemen ardından geldi. Bu adım, Çin’in ABD’ye yönelik diğer misilleme hamleleriyle birlikte duyuruldu.

“Çin’in hamlesi PVH’yi zor durumda bırakabilir”
ABD’li ticaret hukuku uzmanı Michael Kaye’ye göre Çin, ticaret savaşında ABD’ye karşı güçlü bir mesaj vermek için PVH’yi hedef aldı. “Bu tamamen bir gözdağı verme meselesi. Çin, büyük ve görünürlüğü yüksek bir Amerikan şirketini seçerek misilleme yapıyor” diyen Kaye, Çin’in PVH’nin ülke içindeki faaliyetlerini ciddi şekilde kısıtlama yetkisine sahip olduğunu belirtiyor.

Çin’de yüzde 18’lik üretim payına sahip olan PVH, bu yaptırımların uygulanması durumunda üretimini başka ülkelere kaydırmak zorunda kalacak. Ancak uzmanlar, bu sürecin kolay olmayacağını vurguluyor. Küresel perakende analisti Neil Saunders, “Kaliteli üretim ve iş gücünü başka bir ülkede hemen sağlamak zor. PVH için ciddi bir tedarik zinciri krizi oluşabilir” ifadelerini kullandı.

PVH, Çin’de 20 yıldan fazla süredir faaliyet gösteriyor ve ülke şirketin toplam satışlarının yüzde 6’sını, operasyonel kârının ise yüzde 16’sını oluşturuyor. Ancak asıl sorun, Çin’in şirketin üretimine tamamen yasak getirme ihtimali. Bu durumda PVH, yeni üretim merkezleri bulana kadar siparişlerini karşılamada zorlanabilir.

“Ticaret savaşının bir parçasıyız”
PVH, Çin’in aldığı karara yönelik yaptığı açıklamada “Bu kararı şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılıyoruz” dedi. “Çin’de 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyoruz ve tüm yasalara ve endüstri standartlarına uygun hareket ediyoruz. Yetkililerle görüşerek olumlu bir çözüm arayacağız” ifadelerine yer verildi.

Çin’in bu kararı ne ölçüde uygulayacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Ancak uzmanlara göre Çin, PVH’yi Trump yönetimiyle pazarlık masasında bir koz olarak kullanabilir. Kaye, “PVH’nin başının üzerinde adeta bir ‘Demokles’in kılıcı’ sallanıyor. Bu sadece PVH ile ilgili değil; Çin, ABD’ye ticaret savaşında geri adım atmayacağını göstermek istiyor” dedi.

Bu gelişmeler, yalnızca PVH için değil, Nike, Apple, General Motors, Starbucks gibi Çin’de büyük yatırımları olan ABD merkezli şirketler için de ciddi bir uyarı niteliğinde. Çin’in, ilerleyen günlerde başka ABD’li markalara yönelik yeni kısıtlamalar getirip getirmeyeceği ise merak konusu.
Kaynak: CNBC

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz