İngiliz moda devi Burberry, dünya genelinde yaklaşık 1.700 kişilik işten çıkarma planlıyor. Şirketin yıllık vergi öncesi kârı yüzde 117 oranında düşüşle zarara dönüştü.
Zor günler geçiren İngiliz lüks moda markası Burberry, maliyetleri düşürmek amacıyla 2027 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 1.700 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu kapsamda, şirketin İngiltere’nin Yorkshire bölgesindeki trençkot fabrikasında gece vardiyası tamamen kaldırılacak ve bu değişiklik yaklaşık 170 çalışanı etkileyecek.
Bu açıklama, Burberry’nin geçtiğimiz mali yılda yıllık vergi öncesi kârının yüzde 117 oranında düşerek 66 milyon sterlin zarara dönüştüğünü bildirmesinin ardından geldi. Geçen yıl 383 milyon sterlin kâr açıklayan şirket, küresel lüks tüketim pazarındaki genel durgunluktan olumsuz etkilendi.
Yaklaşık 9.300 çalışanı bulunan Burberry, işten çıkarmaların önemli bir bölümünün Londra merkezli genel merkezler dahil olmak üzere çeşitli ofislerde gerçekleşeceğini, mağaza personelinin vardiyalarının yeniden düzenleneceğini ve İngiltere’deki Castleford fabrikasında bir vardiyanın sona ereceğini açıkladı.
BBC’nin haberine göre Burberry CEO’su Joshua Schulman, Castleford’daki değişikliğin yılın ikinci yarısında tesise yapılacak önemli bir yatırımla birlikte gerçekleşeceğini belirtti. Schulman, “Bu tesiste uzun süredir kapasite fazlası vardı. Bu sürdürülebilir değil. İngiltere’deki üretimimizi korumak için bu değişikliği yapıyoruz” dedi.
Son yıllarda birçok farklı tasarımcı ile yapılan kısa vadeli marka yenileme girişimlerinden sonuç alamayan Burberry, zayıf lüks tüketim talebiyle birlikte sıkıntılı bir süreç geçirdi. Şirket, bu süreci tersine çevirmek amacıyla geçen yıl, daha önce ABD’li Coach markasının CEO’luğunu yapan Joshua Schulman’ı CEO olarak atadı.
Schulman, “Burberry’nin en iyi günlerinin henüz gelmediğine her zamankinden daha çok inanıyorum” dedi. Ancak geçtiğimiz yılın ilk yarısının zor geçtiğini de kabul etti. Şirketin 31 Mart’ta sona eren mali yılında net satışları yüzde 15 düşerek 2,5 milyar sterline geriledi. Ancak son çeyrekteki satış düşüşü yüzde 6 ile sınırlı kaldı. Bu gerilemede, Çinli turistlerin alışveriş harcamalarının azalması ve Birleşik Krallık’ta turistler için KDV iadesinin kaldırılması etkili oldu.
ABD satışlarında da dalgalanmalar yaşandığını belirten Schulman, bu durumun son yıllarda giderek belirginleştiğini ifade etti.