Ana Sayfa Dünyadan Nike, yeni gümrük vergileri nedeniyle 1 milyar dolarlık maliyetle karşı karşıya

Nike, yeni gümrük vergileri nedeniyle 1 milyar dolarlık maliyetle karşı karşıya

Dördüncü çeyrek gelir ve kâr beklentilerini aşan Nike, dönüşüm sürecinde önemli bir maliyet yüküyle karşı karşıya kaldı. Nike, 2026 mali yılında Çin kaynaklı gümrük vergileri nedeniyle yaklaşık 1 milyar dolarlık ek maliyet öngörüyor; bu yükü tedarik zinciri düzenlemeleri ve fiyat artışlarıyla dengelemeyi hedefliyor.

Spor giyim devi Nike, 2025 mali yılı dördüncü çeyrek sonuçlarında beklentilerin üzerinde gelir ve kâr açıkladı. Ancak şirket, Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik yeni ABD tarifelerinin etkisiyle 2026 mali yılında yaklaşık 1 milyar dolarlık ek maliyetle karşılaşacağını duyurdu. CNBC’nin haberine göre bu ek maliyet, şirketin uyguladığı dönüşüm stratejilerini daha da zora sokabilir.

Nike Mali İşler Direktörü Matt Friend, analistlerle yapılan toplantıda bu yeni vergi oranlarını “önemli ve yeni bir yük” olarak tanımladı. Friend, bu yükün zamanla tedarik zincirinde yapılan düzenlemeler, fiyat artışları ve üretim ortaklarıyla geliştirilen iş birliği sayesinde azaltılacağını ifade etti. Şirket, halihazırda Çin kaynaklı üretiminin yüzde 16’sını yüksek tek haneli seviyelere düşürmeyi planlıyor.

Şirketin dördüncü çeyrekteki net geliri 211 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu, geçen yıl aynı dönemde açıklanan 1.5 milyar dolarlık kara göre büyük bir düşüş anlamına geliyor. Satışlar da yıllık bazda yüzde 12 azalarak 11.1 milyar dolara geriledi.
Nike CEO’su Elliott Hill, zorlu dönemin ardından işlerin toparlanmaya başlayacağını belirterek, “Bugünkü sonuçlar Nike standardının altında olabilir, ancak dönüşüm stratejimizin etkilerini görmeye başladık. Buradan sonra iş sonuçlarımızın iyileşmesini bekliyoruz” dedi.

Nike, özellikle dijital satışlarda yüzde 26’lık düşüş yaşarken, doğrudan tüketiciye yönelik satışlar da yüzde 14 geriledi. Ancak fiziksel mağaza satışlarında yüzde 2 artış kaydedildi.

Çin pazarında da rekabetin artması ve stok yönetimindeki zorluklar nedeniyle toparlanmanın zaman alacağı ifade edilirken, Nike’ın Amazon ve Urban Outfitters gibi platformlarla yaptığı yeni iş birlikleri, toptan satış kanalında yeniden yapılanmanın bir parçası olarak öne çıkıyor.

Nike’ın kadın tüketicilere yönelik stratejik iş birlikleri de dikkat çekiyor. Kim Kardashian’ın markası Skims ile yapılacak lansman ertelense de bu iş birliği, kadın müşterilerde büyüme hedefi açısından kritik görülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz