Nielsen, inovasyonda çığır açan markaları açıkladı. Nielsen Genel Müdür Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, “Çığır Açan İnovasyon Raporu” için Avrupa genelindeki 9 bin 900 ürün lansmanının incelendiğini ve pek çok başarılı girişimin arasından, gerçekten dünyada çığır açan 11 markanın seçildiğini belirtti. Şekerel Erdoğan, bu markalar arasından 2’sinin ise Türkiye’den çıkmış olmasının gurur veririci olduğunu vurguladı. Eti’nin Süt Burger’i ve Pladis’in O’lala’sı listeye giren başarılı ürünler arasında yer aldı. Listedeki 11 ürünün tamamı, lansmanlarının ilk yılında en az 7,5 milyon euroluk satışa ulaştı ve ikinci yılında da bu rakamın en az yüzde 90’ını korudu.
Nielsen’in, markaları başarıya götürecek yolu aydınlatmak amacıyla gerçekleştirdiği “Çığır Açan İnovasyon Raporu” çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Didem Şekerel Erdoğan, bu rapora göre pazarlamacıların, ambalaj tasarımına özellikle önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Çünkü araştırmalar, satın alma kararının yüzde 60’ının raf önünde alındığını ortaya koyuyor. Avrupalı tüketicilerin yüzde 56’sı mağaza içi keşfin yeni ürünlere ilişkin en önemli bilgi kaynakları olduğunu belirtirken, TV reklamlarının en önemli bilgi kaynağı olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 45’te kalıyor.
Çığır açan inovatörler mağaza içi uygulamaları ciddiye alıyor
Başarılı markaların özellikle mağaza içi uygulamaları ciddiye aldıkları ve bu kanala büyük önem verdikleri göze çarpıyor. Çığır açan inovatörler bu alandaki iletişimleri üzerinde özellikle düşünüyorlar. Markaları başarıya götüren bir başka önemli alan ise yaratıcı uygulama… Pazarlamacıların çoğu, reklamların birincil “işinin” farkındalık yaratmak ve tüketiciyle duygusal bir bağ oluşturmak olduğu konusunda hemfikir. Bununla birlikte inovatif markalar, tüketicilerin hayatlarındaki bir zorluk durumuna yönelik bir çözüm sunuyor. Didem Şekerel Erdoğan, kısa bir süre önce 30 ülke ve 60 kategoriden 600’ün üzerinde ürün konseptinin analiz edildiğini ve bir zorluk durumunu açık bir şekilde tarif eden konseptlerin, bu bilgiyi vermeyen konseptlere kıyasla tüketiciler karşısında yüzde 58 oranında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Şekerel Erdoğan, bununla birlikte Avrupalı tüketicilerin yüzde 41’inin gerçek hayat durumlarının yer aldığı reklamların daha güçlü bir duygu uyandırdığının bildirildiğini ve gerçek hayat durumlarının önüne geçen tek temanın, yüzde 51 ile eğlendiren, güldürücü temalar olduğunu sözlerine ekledi.
Avrupalı tüketiciler arasındaki en yüksek yankıyı uyandıran reklamcılık temaları
Yüzde 51 – Güldürücü
Yüzde 41 – Gerçek Hayat Durumları
Yüzde 29 – Aile Odaklı
Yüzde 26 – Sağlık Temalı
Yüzde 21 – Evcil Hayvan veya Hayvan Odaklı
Yüzde 20 – Değer Odaklı
Yüzde 17 – Çocuk Merkezli
Yüzde 17 – İstek Uyandıran
Yüzde 16 – Yüksek Enerji/Aksiyon
Yüzde 14 – Duygusal
Tüketicilerin yüzde 75’i bir önceki gün izlediği reklamdaki markayı hatırlamıyor
Araştırmalara göre tüketicilerle yalnızca duygusal bir bağ yaratmaya çalışmak yeterli olmayabiliyor. Yankılandırmanın olumlu bir tepkiyi tetiklemesi için tüketicilerin kendilerini satın almaya teşvik edenin hangi marka olduğunu hatırlaması gerekiyor. Kalabalık kategorilerde, tüketicilerin bir reklamı rakip bir markaya atfetmesi olağan dışı bir durum değil. Nielsen’in geçtiğimiz 13 yıl içinde gerçekleştirdiği 1,7 milyon TV reklamının ölçümüne göre, ortalama olarak bir önceki gün herhangi bir reklama maruz kalan tüketicilerin sadece yüzde 25’i sunulan içeriği ve markayı doğru olarak hatırlayabiliyor. Çığır açan reklamlar genellikle duygusal bir bağ kurmakla kalmıyor, aynı zamanda tüketicilerin zihninde markaya kurulan ilişkiyi pekiştirmek üzere üstü kapalı ve açık ipuçlarından faydalanan reklamlar oluyor.
En inovatif 11 markanın 2’si Türkiye’den
Nielsen’in en inovatif markaları seçtiği araştırmada Fransa’dan 3, Almanya, Rusya ve Türkiye’den 2, Birleşik Krallık ve İtalya’dan birer marka bulunuyor. Kazananların 4’ü gıda, 3’ü meşrubat, 2’si kişisel bakım, diğerleri ise ev bakımı ve evcil hayvan bakımı kategorilerinde…
Kaşıkla tüketilen ilk porsiyonluk kek O’lala
Nielsen’in Çığır Açan İnovasyon Raporu’na girmeye hak kazanan Pladis’in O’lala ürünü, 2014 yılında piyasaya sürüldü. Ürün, dünyanın ilk oda sıcaklığında tüketilen ambalajlı suflesi, kaşıkla tüketilen ilk porsiyonluk kek ve fırında ısıtılabilecek porsiyonluk ilk kek olarak büyük başarı kazandı. Ürünün iyi hissettirme odaklı reklamı da duygusal cezbediciliği destekleyecek unsurlar olan yüz ve harekete geçirici müziğin güçlü kullanımıyla izleyicilerin ilgisini çekti.
Eti Süt Burger, soğuk atıştırmalıklara farklı bir konsept getirdi
Eti ise Türkiye’de soğuk atıştırmalıklar kategorisinde çığır açan bir ürün olarak Süt Burger’i geliştirdi. Çocuklara yönelik soğuk ve tatlı bir atıştırmalık olan Eti’nin Süt Burger’i, besleyici ve doğal olduğu konusunda anneleri ikna ederken çocukları etkilemeyi de başardı. Süt Burger’in hikayesi, inovatörlere kazanmak için yerleşmiş süreçleri baştan kurmak, yeni Ar-Ge imkanları edinmek konusunda cesaret veriyor. İmalat ve dağıtımda yeni yatırımlar yapmak pahasında bir girişime ve onun itici iç görüsüne kendini tamamen adamak; yani her şeyi ortaya koymak gerektiğini hatırlatıyor.